Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Ponedeljak 24.12.2012.
02:28
Večernje novosti A

SAD opet ubija Srbiju: Prihvatite GMO, ili ste nagrabusili!

"Ako Srbija ne promeni zakon o genetski modifikovanoj hrani, ona ne samo da neće ući u Svetsku trgovinsku organizaciju već će ovo biti i značajna prepreka bilateralnim odnosima Srbije i Amerike", kaže Viktorija Nibarger iz američke ambasade u Beogradu.

Ona tvrdi da je upravo zato što GMO ne ulazi u našu zemlju stočna hrana kod nas mnogo skuplja, pa tako i meso.


Naši stručnjaci, pak, nisu složni oko toga da li treba reći stop promeni zakona i dozvoliti GMO istraživanja na srpskim poljima. Iz Ministarstva trgovine apeluju da se dozvoli promet ove robe, a da se tek naknadno ograniči ulaz genetski modifikovane hrane.
 

Eksperimenti

Zagovornici ulaska GMO u našu zemlju kažu da se štetnost ovako dobijene hrane mora posmatrati “od slučaja do slučaja“.
- Ne može se govoriti o opštoj opasnosti od GMO, ni o tome da su oni svi bezbedni - kaže Aleksej Tarajev, predsednik stručnog saveta za biološku sigurnost.

- GMO se mora prvo testirati u eksperimentalnim uslovima, koji su strogo propisani, a zatim u poljskim ogledima. Tek na bazi tako prikupljenih informacija može se razmatrati njegovo eventualno oslobađanje u životnu sredinu.

- Niko od nas ne traži da uvezemo GMO, ali ne smemo ni da ih zabranimo, da bismo ušli u STO - kaže Bojana Todorović, pomoćnik ministra trgovine. 

- Hajde da ukinemo zabranu prometa i uvoza, a da onda primenimo restriktivnu politiku, koja neće sve propuštati. Tako je i u Švajcarskoj i Rusiji.


Na ove tvrdnje, Miladin Ševarlić, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, kaže da, koliko su GMO nebezbedni svedoči činjenica da ni sama Amerika neće da snosi odgovornost za posledice ovako uzgojene hrane. Dakle, ni bombardovanje 1999. godine nije bilo dovoljno, sada bi trebalo da jedemo i ono za šta niko neće da garantuje da je bezbedno...


- Ni SAD nisu potpisale dopunski protokol o nadoknadi štete, kojom bi garantovali za svoje GMO - objašnjava Ševarlić. - Evropska banka za obnovu i razvoj dala je 40 miliona dolara za rizike američke kompanije za genetski modifikovanu hranu na tržištu Balkana, što pokazuje koliko im znači da uđu na naše tržište, po svaku cenu.


Iz Instituta za kukuruz Zemun polje kažu da Srbija ima izuzetno dobre uslove za proizvodnju prirodne hrane, koja će uskoro biti na velikoj ceni.


- Imamo dovoljno mogućnosti da iskoristimo domaći potencijal, jer će cena organske hrane na tržištu samo rasti - kaže Života Jovanović iz Instituta. - Za zemlje koje već kupuju GMO, Srbija sigurno neće biti konkurentna.

Zatvoriće institute

Predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Milica Vojić Marković kaže da, ako GMO uđu u Srbiju, svim našim institutima za istraživanje kvaliteta hrane preti propast.

- Kompanije koje donesu genetski modifikovanu hranu kod nas će doneti i svoju potpuno novu tehnologiju - kaže Vojić Marković. - Naši stručnjaci im neće biti potrebni i instituti će se zatvoriti, jer GMO uništavaju sve druge tehnike i rod koji je prirodan.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.12.2012. 02:40
pa dokle bre vise umesto da nam plate za sva zlodela sto su ucinili oni nam jos stavljaju uslove ako ovo nasi politicari prihvate onda stvarno bacite ih u vodu sve kao macice,slika govori sve ako nas ona ne urazumi preti nam smaknuce ne samo nama nego svima u evropi
Ponedeljak 24.12.2012. 02:42
Само ви Амери једите такву храну и будите тако дебели и сити, оставите нас да једемо наше домаће и здраво. Смрт Америци слобода народу
Ponedeljak 24.12.2012. 02:52
Треба питати јели то званичан став Америчке амбасаде, ово је уцена, и то треба да се назове тако. Србија неће да једе вештачку храну напумпану хормонима, кукурузе са три клипа, јесте да су две главе паметније од једне, али хвала лепо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online