Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 25.12.2012.
12:20
Alo A

Amerikanci prave vojsku Kosova!

Američki vojni portal "Stars and Stripes" prenosi da SAD žele da naprave vojsku Kosova koja bi mogla da se u što skorijem vremenu priključi NATO-u.

Amerikanci godišnje daju milione dolara za treninge i naoružanje kosovskih bezbednosnih snaga
 

Jedan od prvih koraka Kosova, kako navodi "Stars and Stripes" moglo bi biti pravljenje male vojske od trenutno 2.500 ljudi iz civilnih bezbednosnih snaga. "Ovo je težak zadatak za mladu naciju koja još nije obezbedila potpuno međunarodno priznanje i još je teško uznemiravana od strane svojih severnih komšija iz Srbije, od kojih su proglasili nezavisnost 2008 godine" stoji u teksu ovog američkog vojnog portala.

Oko 5.600 vojnika NATO trupa, u kojima se nalazi oko 800 Amerikanaca, trenutno je stacionirano na Kosovu.


"Moramo da proizvedemo bezbednost, ne samo da je konzumirano. Baš zbog toga moramo da ovaj posao što pre uradimo, kako bi mogli da se priključimo NATO", rekao je Redžep Selimi, član Skupštine Kosova koja trenutno nadgleda kosovske bezbednosne snage.

Dok SAD snažno podržavaju kosovsku naciju, zvaničnici američke ambasade u Prištini nisu želeli da komentarišu kosovski vapaj za vojnom silom. Iz ambasade je samo rečeno da SAD podržavaju trenutne bezbednosne snage na Kosovu ali i njihovo buduću reorganizaciju, koju će se sprovoditi uz pomoć savetnika iz vojske SAD.

"Mi mislimo da je to velika šansa za njih da sagledaju u kom će se pravcu kretati", rako je američki potpukovnik Rej Vojdžik, koji se nalazi na čelu Kancelarije bezbednosih operacija američke ambasade u Prištini.


Kosovska deklaracija o nezavisnoti u februaru 2008, došla je devet godina posle NATO bombardovanja Srbije, ali ona još uvek u svetu donosi podeljena mišljenja.

"Rusija koja je veliki saveznik Srbije, odbila je da prizna kosovsku nezavisnost i ona ima pravo veta u Savetu Bezbednostu UN-a i time Kosovo zadržava van ovog međunarodnog tela. Pet članica EU, uključujući četiri članice NATO, ne priznaju Kosovo, i ne dozvovaljavaju bilo kakve aspiracije na temu njihovog članstva u ovim organizacijama", zaključuje se u tekstu američkog vojnog portala.

Na Kosmetu i dalje 800 američkih vojnika Kfora
 

Uprkos tome, NATO je na Kosovu pomogao da se uspostavi rad civilno nadgledanih Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS). "Nije baš jasno da li će svi saveznici učestvovati u novim zadacima, ali će NATO kao alijansa to učiniti", rekao je generalni sekretar NATO Jap De Hop Šefer u junu 2008 godine.

Tako je i bilo, neke od nacija su ponele veći deo treninga i opremanja kosovskih snaga. "Glavne među njima bile su SAD, koje su ostale najveća podrška Kosovu", rekao je Vojdžik i dodao da SAD izdvajaju između 5,5 i 7 miliona dolara za godišnji trening i prodaju vojne opreme. Ceo budžet Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) je oko 35 miliona doalra.


Amerikanci obezbeđuju unifome i radio opremu i otvorili su školu za članove KBS. Oni se čak školuju i na Vojnoj akademiji u Fort Blisu, Teksas i na nekoliko vojnih koledža u SAD. Kosovo je već spareno sa Nacionalnom Gardom Ajove koja je njihov mentor i zadužena je da šalje članove KBS u Nemačku na borbene i taktičke podoficirske treninge.

Ti treninzi su sada inkorporirani u strukturu KBS uz veliku pomoć američke vojske. U septembru na ceremoniji KBS u bazi u Uroševcu, savetnici američke vojske su po prvi put pozdravili starije diplomirane podoficire kursa koji je sproveden na Kosovu.

"SAD su naš strateški partner i uvek će biti naš prvi strateški partner. Sve što radimo mi radimo u koordinaciji sa američkim vojnim atašeom u Prištini i našom kolegama koji rade u savetničkom timu NATO ili Kancelariji bezbednosih operacija američke ambasade u Prištini", rekao je komandant KBS general Kadri Kastrati.


Američka vojska če takođe biti glavna u sledećem koraku reorganizacije KBS. Ta reorganizacija bi mogla da počne u junu 2013 godine. Kosovski ministar bezbednosnih snaga Agim Čeku izjavio je da očekuje da će kosovske bezbednosne snage naredne godine dobiti status vojnih snaga. Čeku je izrazio uverenje da će posle razmatranja strategije nacionalne bezbedbnosti, u junu 2013. godine, biti usvojen zaključak da kosovske bezbednosne snage moraju postati vojska.

"Mi sada ne gradimo samo državu, već gradimo i društvo ovde. Mislim da su vojne snage bitan faktor nacionalnog identiteta za nas", rekao je Čeku u jednom od skorijih intervjua. "Vojne snage su dobar instument za modernizovanje društva. Mi možemo da služimo kao primer, dobar primer, discipline, nacionalnog servisa, posvećenosti dužnosti", rekao je Čeku.

I Čeku kao i Kastrati imaju viziju male armije koja je razvijena i opremljena prema NATO standardima. "Mi ne želimo da budemo ravnoteža sile bilo kojoj drugoj zemlji, samo želimo da odogovorimo našim bezbednosnim zahtevima, i ne želimo da budemo pretnja nikome", dodao je on.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.12.2012. 12:25
Они су терористи, ма како их амери звали, и није ово први пут да служе окупаторима, сјетимо се само првог и другог рата. Увијек су наши ``комшијски`` народи служили окупатору: Ханџар дивизија, усташке фомације, мађарски фашисти, балисти...
Utorak 25.12.2012. 12:42
Nacistichko-kapitalistichka genocidna tvorevina koja je poubila vishe izvornog indijanskog naroda na svojoj zemlji i koja bez stida krade i napada nejake bez atomskog oruzhija, bilo bi vreme da dobiju ono shto trazhe samo da znate da oni nikad nemozhe da izgube bez da ceo svet ne potope u nuklearnom ratu il unishtenju amerika treba gradjanski rat koji che vjerovatno da se desi uz pomoch novih crnih predsednika zato se i masovno naoruzhavaju, beli chovek u usa- u je chovek drugog reda i to oni znaju
Utorak 25.12.2012. 14:30
Потребно је вратити служење војног рока, и оживети касарне. У Суботици су касарне остављене да зарасту, а војска се служи цивилно, у ''пчелици Маји''. А ако се деси нешто, ми ћемо да се ослањамо на Русе, којима окрећемо леђа јер ко слепци трчимо за ЕУ и САД.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online