Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 04.01.2013.
12:28

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Nemačka brine zbog Konstantina

Nemačka se zainteresovala za "slučaj" suspendovanog episkopa srednjoevropskog Konstantina (Đokića), a o aktuelnim dešavanjima u vezi sa ovim vladikom obaveštena je i njihova ambasada u Srbiji, nezvanično je javljeno "Vestima" iz beogradskih neimenovanih diplomatskih krugova.

- Vladika Konstantin je nemački državljanin, pa je logično da se nemačka državna administracija i nemačka ambasada u Beogradu uznemire i zainteresuju kada se pojave naznake da je njihov državljanin diskriminisan, da postoje sumnje da su mu ugrožena ljudska, životna ili radna prava. Ali, i kada se sumnjiči za nedela bilo koje vrste. Tim pre što je, do suspenzije, nosilac nemačkog pasoša, vladika Konstantin, prema nemačkim građanskim zakonodavnim propisima, bio na čelu podružnice (Eparhije srednjoevropske) strane firme (Srpske pravoslavne crkve) sa sedištem u Beogradu, a ta podružnica je u Nemačkoj registrovana kao Udruženje građana - objašnjava diplomatski izvor "Vesti".
 

Otuda, nastavlja naš sagovornik, "Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, preko svoje ambasade u Srbiji, ima pravo da traži od vrha SPC-a u Beogradu detaljnu informaciju o Konstantinovoj suspenziji, kao i o pečaćenju njegovih i eparhijskih prostorija.


Takođe, Nemačka ima prava da se interesuje za pravne, poreske i finansijske detalje vezane za poslovanje i deobu doskorašnje Eparhije srednjoevropske, koja je do pre godinu dana obuhvatala Nemačku, Austriju i Švajcarsku, a na čijem je čelu bio episkop Konstantin sa sedištem u Himelstiru."

- Jer, ako se radi o finansijskim transakcijama, u Nemačkoj, kao i svuda u svetu, postoji zakonski gornji limit količine novca koji može u kešu da se iznese iz zemlje i sve preko toga je krivično delo, a svaka banka kada vrši transfer novca u drugu državu, čak i u okviru Evropke unije, za veću svotu, na primer 50.000 ili 100.000 evra, mora prethodno o tome da obavesti nemačku državu - pojašnjava ovaj diplomata.

Podsećanja radi, Sinod SPC je 14. decembra 2012. suspendovao vladiku Konstantina i pokrenuo postupak za utvrđivanje njegove kanonske odgovornosti zbog teškog stanja u Eparhiji srednjoevropskoj, a prethodno je "uzeo na znanje" postojeće izveštaje i ukupnu raspoloživu dokumentaciju u pogledu međuljudskih odnosa, funkcionisanja eparhijskih tela, finansijsko-materijalnog poslovanja i kanonskoga stanja uopšte.

 

Prijava?

 

Kada je reč o ljudskim, životnim i radnim pravima, napominju diplomatski izvori, "Konstantin kao nemački državljanin, ako je ugrožen po bilo kom osnovu, može da se obrati za pomoć i zaštitu nadležnim institucijama u Nemačkoj".


- Ukoliko on to neće ili ne sme da učini, prijavu može da podnese bilo ko iz okruženja episkopa Konstantina - napominju diplomatski izvori "Vesti".

POVEZANE VESTI

Petak 04.01.2013. 13:04
I najveci sluzbenici Srpske Pravoslavne Crkve uzimaju strana drzavljanstva? Neka nam je Bog na pomoci!!!
Petak 04.01.2013. 18:34
Nije zabrinuta SPC,zabrinuti suVladikini savetnici,koji su ga svo vreme gurali u provaliju bez dna.Svestenici miljenici,protinice miljenice i licni sekretar,koji su bili spremni i preko leseva da idu samo njima da bude svega u izobilju.Vladika se nejavlja ali duse briznici sa ovom kumom novinarkom pokusavaju izgubljenom bitkom Srednjo Evropsku Eparhiju dovedu na klupu srama.Iz kojih pobuda je Vladika uzimao Nemacko drzavljanstvo???prica se da i njegovi miljenici isto poseduju to drzavljansvo,spremali se ljudi za nesto,savest nije cista i neko rece nicija nije do zore gorela pa ni Vladikina,i njegovim ODLASKOM nista ne gubimo samo dobijamo.Po Nemackom zakonu sa 65 se ide u penziju i SRECNO!!!
Subota 05.01.2013. 08:14
SPC se nema nikakv status u Nemackoj, njoj ne pripada nista vec su svi objekti, crkve i manastir u Himelstiru vlasnistvo tkzv. "eV" udruzenja. Prema tome nema ni prava da mimo zakona o udruzenjima zatvara prostorije i izbacuje ljude bez ikakvog dokaza o bilo cijoj krivici pred nemackim organima gonjenja. Tu ne pomazu intrige i namestaljke. Cak i da posalju "vatikanskog kurira" Andreja, kome je mesto Konstantina vec obecano, kod pape ne pomaze ni to. Pa to nisu nasi korumpirani sudovi da hapse bez dokaza, to nije Gracanica gde su radili sta su hteli sa Artemijem, niti manastiri na Kosovu i u Srbiji da izbacuju monahinje vukuci ih po zemlji. Dosta bre vise, civilizujte se vec jednom!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online