Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 04.01.2013.
09:05
Večernje novosti, Novi magazin A

Treba li Srbiji GMO hrana?

Srbija će, ako želi u Svetsku trgovinsku organizaciju i EU morati da dozvoli promet genetski modifikovanih namirnica. Legalna prodaja takve hrane mogla bi da počne naredne godine, pišu beogradske Večernje novosti.

Foto - ilustracija: GMO hrana može da ostavi katastrofalne posledice
 

Prema tvrdnjama sagovornika Večernjih novosti Srbija će morati da dozvoli promet genetski modifikovanih namirnica već ove godine, dok bi legalna prodaja namirnica koje sadrže GMO mogla da započne 2014. ili 2015. godine.

Pročitajte još:

* Ševarlić: Odbaciti ultimatum SAD-a!

* SAD opet ubija Srbiju: Prihvatite GMO, ili ste nagrabusili!

* Izgubljena bitka sa trovačima

Bez toga, država ne može da računa na članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ali ni Evropskoj uniji, jer je upravo promet GMO jedna od uslova u tim pregovorima.

"Izmene i dopune Zakona o genetski modifikovanim organizmima razmotriće parlament do juna ove godine", tvrde izvori Večernjih novosti bliski Timu za pregovore o priključivanju naše zemlje Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Podzakonskim aktima bi se preciznije utvrdila procedura izdavanja licenci koje bi omogućile određenim firmama promet genetski modifikovanim proizvodima. Prema iskustvima drugih država, taj proces pripreme dokumentacije koja prethodi odobravanju prometa GMO traje od godinu, pa čak do tri godine”.

Kirbi za usaglašavanje zakonodavstva Srbije sa STO i EU

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da Srbija treba da uskladi svoje zakonodavstvo u oblasti genetski mofikovanih organizama sa uslovima potrebnim za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju i Evropsku uniju.
“Članstvo u obe organizacije donosi nova radna mesta za građane Srbije, više trgovinskih transakcija i investicija i snažniju ekonomiju. GMO nije prepreka za bilateralne odnose SAD i Srbije. Građani Srbije treba da odlučuju sami da li žele da kupuju GMO proizvode ili ne", rekao je Kirbi.

Jan Boćanski, direktor Uprave za zaštitu bilja u Ministarstvu poljoprivrede, potvrđuje da u toj upravi postoje pripremljene varijante za izmenu Zakona o GMO, ali da još nije poznato kada će se naći u proceduri. Taj predlog će prvo pogledati i "odobriti" nadležni u Evropskoj komisiji.

"Uvoz genetski modifikovane soje, međutim, ugrozio bi domaće proizvođače obične soje", tvrdi on.

Zvaničnici su izričiti da se svakako neće ići na mogućnost koja podrazumeva proizvodnju genetski modifikovane hrane u našoj zemlji. Podsećaju, međutim, da je jedan od osnovnih postulata STO - zabrana vancarinskog ograničenja trgovine, uključujući i zabrane uvoza, osim zbog eventualne zaštite zdravlja ljudi, životinja i biljaka.

U beogradskoj kancelariji Evropske banke za obnovu i razvoj demantuju da je ova institucija odobrila kredit "Monsatu", najvećem svetskom proizvođaču GMO semena od 40 miliona dolara za pokriće troškova rizika ulaska američkih kompanija sa GM semenom u Srbiju. Nezvanično se može čuti i da je lokalno osoblje EBRD bilo protiv jedne takve odluke.

“Nije doneta nikakva odluka o navedenom projektu”, rečeno je Večernjim novostima u kancelariji EBRD.

POVEZANE VESTI

Petak 04.01.2013. 10:14
kad je zatvoren Nikola Aleksic i osudjen niko ni kurcom nije mrdnuo a sad na ulice,nema se sta cekati na ulice odma
Petak 04.01.2013. 10:37
Нажалост све ће то проћи у Србији.Београђани сада је дошао тренутак да изађете на улице и покажете неслагање са онима који ће да вам трују децу.Ако и ово остане без реакције београђана,е онда нека нам Бог помогне.Само у Београду се "рачуна" бунт-незадовољство,све остало је равно нули,нажалост.
Petak 04.01.2013. 12:46
GMO hrana u Americi je 5 puta zdravija hrana nego u Srbiji, verujte mi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online