Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.01.2013.
17:21
24sata.rs A

Otac Gavrilo širi veru skajpom i Fejsbukom

Iako deluju kao nemoguć spoj - čet (ćaskanje) i duhovni savet, Fejsbuk i pravoslavlje, Internet i živa teologija, sve je to uspeo da spoji na dobrobit ljudi, otac Gavrilo (Vučković), iguman manastira Lepavina. I to radi svaki dan - neobičan, moderan, a zapravo iskreni skromni monah, hilandarac sa skoro 70 godina, koji misionari, širi veru i putem najrasprostranjenijeg medija Interneta.

Otac Gavrilo do vernika dolazi i putem Interneta
 

Otac Gavrilo kaže da je u svet informatike ušao po poslušanju i blagoslovu svog nadležnog vladike mitropolita Jovana koji je savetovao da manastir nabavi kompjuter. I tako je počelo od izdavanja duhovnih listića i manastirskog časopisa, preko sajta, pokrenuta je virtuelna duhovnu tribinu, a potom i direktna komunikacija sa sagovornicima putem skajpa. Od tih razgovora su kasnije nastale dve knjige "Duhovni razgovori".

Saveti povodom Božića


"U naš ljudski svet, radi nas, dolazi Sin Božji kao tek rođeno detešce. Ako je u nama još ostalo nešto detinje, osetićemo radost zbog Božića. Čudesna tajna Roždestva Hristovog se može osetiti srcem - Bog je s nama, nije nas ostavio. Kroz radost će nam doći nada, kroz nadu dobra volja. A imajući nju, možemo se obnoviti i kao pojedinci i kao narod. Želim srećan Božić i mnogo radosti, nade i dobre volje u novoj godini", rekao je iguman Gavrilo.

"Na kraju sam otvorio i profil na Fejsbuku, i još pokrenuo internet Radio Blagovesti, koji se emituje 24 časa", objašnjava otac Gavrilo.

On kaže da nemaju svi u našoj crkvi isto mišljenje o potrebi da duhovna lica budu prisutna na Internetu, ima još sumnjičavosti i zaziranja od toga. Ali, on nema dilemu.


"Stanje u našem vernom narodu je takvo da je, uz misionarenje, neophodna i 'unutrašnja misija', rad na verskom prosvećivanju i podizanju crkvene svesti. A mogućnosti koje za to pruža Internet su velike", objašnjava on.

O raširenom stavu da Internet otuđuje otac Gavilo kaže da je pitanje otuđenosti složenije i ono nije došlo s Internetom.

"To je fenomen modernog vremena, i tu se u stvari radi o jednoj vrsti duhovne obolelosti. Internet je taj već postojeći problem samo izoštrio i produbio. Sve dok jedni u drugima ne budemo videli čovekovu suštinu, a to je obličje Božje, upravo lik Božji koji svako od nas nosi, bićemo otuđeni i međusobno i od samih sebe. Izgubili smo svest o istinskoj dimenziji čoveka i o njegovom visokom prizvanju, o sili ljubavi i dobrote, vernosti i milostivosti, a cilj crkvene misije, pa i na internetu, jeste da ponovo nađe i obnavlja tu izgubljenu svest", poručuje iguman Gavrilo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online