Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.01.2013.
11:24
Beta A

"Resetovati odnose Srbije i Hrvatske"

Odnose Srbije i Hrvatske treba resetovati i početi iz početka, jer bi procesom "odleđivanja" odnosa dve zemlje bila zaokružena atmosfera dobre regionalne saradnje, rekao je predsednik vlade Srbije Ivica Dačić.

"Srbija želi da bude promoter dobre saradnje i odnosa sa svim državama u našem okruženju. Moramo da budemo svesni da se ne možemo oko svega slagati, ali moramo tražiti tačke koje će nas vući napred", rekao je Dačić u intervjuu agenciji Beta.

"Moramo biti praktični: To znači da mi ne moramo da ispoljavamo bilo kakvu ljubav, ali da politička saradnja i politički odnosi između Srbije i Hrvatske moraju da postoje"

Dačić je kazao da su odnosi Srbije i Hrvatske u poslednjih nekoliko meseci zahladili, ali da se u toj oblasti mora biti veoma praktičan.

"To znači da mi ne moramo da ispoljavamo bilo kakvu ljubav, ali da politička saradnja i politički odnosi između Srbije i Hrvatske moraju da postoje", dodao je Dačić i istakao da je spreman za sastanak sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem upravo da se ne dozvoli da odnosi dve države uđu u još lošiju fazu iz koje bi teško moglo da bude tako brzo povratka.

"Nije dobro da postoje dve zemlje gde nivo političke komunikacije nije na najvišem nivou, zato mislim da je važno sada resetovati te odnose i početi iz početka", kazao je Dačić.

Premijer je rekao da nije tačan utisak da su se od majskih izbora pogoršali odnosi sa zemljama regiona, navodeći da su predstavnici Srbije posetili Sloveniju, BiH, Makedoniju, Grčku i Mađarsku. On je najavio i da će u prvoj polovini godine biti održan sastanak vlada Srbije i Slovenije, dok u januaru ili februaru u Beograd treba da dođu premijer Bugarske i predsednik Saveta ministara BiH.

Na pitanje zašto najviši predstavnici vlasti Srbije često posećuju Republiku Srpsku, dok se saradnji sa drugim entitetom, Federacijom BiH ne pridaje veliki značaj, Dačić je podsetio da je bio u Sarajevu i istakao da Srbija poštuje BiH kao državu. Dačić je rekao da je plan da se ponovo aktivira Savet za saradnju Srbije i BiH, kao i da je Srbija ponudila da se potpiše sporazum o specijalnim vezama i sa Federacijom zato što je "važno da dobra saradnja bude sa celom BiH".

Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom, Dačić je rekao da se očekuju političke komunikacije sa novom vladom i da treba prekinuti tokove koji daju potpuno pogrešno uverenje da Srbija ima nešto protiv nezavisnosti Crne Gore.

"Srbija poštuje odluku građana Crne Gore i nas u Crnoj Gori interesuje položaj Srba koji tamo žive i njihova prava", kazao je Dačić i dodao da Crna Gora i Srbija treba zajednički da shvate da, po njegovom mišljenju, nema bližih naroda od srpskog i crnogorskog i da tu treba tražiti prostor za saradnju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.01.2013. 16:21
Svim Servima želim sretan Božić!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online