Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 09.01.2013.
00:14
Danas A

Diplomate za premeštanje spomenika

Diplomatski predstavnici zemalja Zapada predložili su političkim partijama Albanaca da sami premeste sporni spomenik iz centra Preševa na drugo mesto. Kako saznaje beogradski list Danas u diplomatskim krugovima, diplomate bi htele da se na taj način "spreči intervencija pripadnika državnih organa Srbije“, koji su najavili da će do 17. januara, za kada su u Briselu zakazani pregovori Beograda i Prištine, sporni spomenik biti uklonjen "milom ili silom".

Spomenik teroristima u Preševu uskoro će da bude uklonjen ili premešten
 

Diplomate predlažu, prema izvorima ovog lista, i da Nacionalni savet Albanaca „pod hitno usvoji predlog izgleda zastave albanske nacionalne zajednice na jugu Srbije“, kako bi se izbeglo dosadašnje isticanje zastave Albanije na skupovima na jugu Srbije, a u skladu sa važećim zakonom o nacionalnim manjinama.

Za subotu je zakazana sednica 65 odbornika albanske nacionalne zajednice iz opština - Bujanovac, Preševo i Medveđa i očekuje se rasprava i o ovim predlozima.

Ipak, predstavnici Albanaca nisu jedinstveni.

Pročitajte još:

* Ako Srbija sruši spomenik u Preševu, Albanci prete da će rušiti naše!

* EU traži kompromis za spomenik OVPBM

"Problem je rešen i nemojte očekivati da će spomenik biti uklonjen. Međunarodne diplomate moraju da shvate da poštujemo pripadnike našeg naroda koji su se borili u redovima OVPMB, želeći slobodu ljudima na jugu Srbije", izjavio je za Danas Jonuz Musliju, lider Pokreta za demokratski progres (PDP), koji predvodi i Organizaciju veterana OVPMB na jugu Srbije.

Kako je objasnio, premeštanja spomenika iz centra Preševa sasvim sigurno neće biti, „jer on je na lokaciji koja određuje našu stvarnost i istoriju te zaslužuje da na njega cveće polože i diplomate koje budu narednih dana dolazile u Preševo“.

"Uklanjanje spomenika može podići tenzije na čitavom Balkanu"

"Nasilno uklanjanje spomenika OVPBM u Preševu može podići tenzije na čitavom Balkanu", upozorio je albanski šef diplomatije Edmond Panariti pozivajući vlasti u Beogradu na „smirivanje tenzija“, preneli su albanski mediji na jugu Srbije.

Musliju navodi da očekuje i „podršku ambasadora koji će u subotu doći na zajedničku sednicu i da će iskazati poverenje borcima za prava Albanaca na jugu Srbije u vreme Miloševićeve diktature“. Musliju odbija mogući politički kompromis i smatra da su „Albanci Preševske doline u ovom slučaju pobedili tolerancijom vlast u Beogradu, koja samo uz pretnje funkcioniše“.

Lider Demokratske unije doline (DUD) Skender Destani kaže za Danas da ne odbacuje mogućnost kompromisa, "koji bi svima dobro došao, osim radikalnim političkim elementima".

"Pre subotnje zajedničke sednice, kojoj će prisustvovati 65 odbornika lokalnih skupština Bujanovca, Preševa i Medveđe, nećemo iznositi nikakve stavove. To je stav DUD, ali i, koliko znam, i drugih albanskih partija i organizacija civilnog društva koje ne navijaju za radikalizaciju situacije u regionu juga Srbije", rekao je za Danas Destani.

On je izrazio nadu da će biti „postignut određeni kompromis koji bi zadovoljio obe strane“, ali nije želeo da precizira kakvo će rešenje biti usvojeno za sporno spomen-obeležje.

Potpredsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi za Danas je rekao da je stav PDD da "spomen-obeležje u Preševu ostane tamo gde jeste i da za sada nema nikakve kompromisne varijante o njegovom izmeštanju“.

"Bićete u prilici da na subotnjoj sednici dobijete jasne stavove Albanaca iz Preševske doline, ne samo po pitanju spomenika u Preševu, već i o kompletnom korpusu ljudskih prava i drugim problemima sa kojima se ovde suočavamo. Više od toga ne mogu da vam kažem", naveo je Kamberi.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.01.2013. 00:32
nije iskljuceno da spomenik zavrsi na dedinju,a ti albanski borci da dobiju i neku ulicu u beogradu. zaista ovo je sprdnja sa srbijom.
Sreda 09.01.2013. 00:41
Добиће они у Београду ку.... Савиће шипку кад им Америчка амбасадорка пренесе шта су масони из Вашингтона одлучили и ићи ће сви од реда да купују маске за роњење! За пар дана моћи ће да гледају њихов мили споменик на дну Скадарског језера! И то ће сами тамо да га посаде! Иначе има Амери да их избаце из послова са дрогом к'о Шарића!
Sreda 09.01.2013. 00:57
Nek oni sebi njega nose u kucu najbolje, nek svaka porodica sebi izradi po jedan ovakav, pa nek klanjaju pred njim u kuci, nije to ni sramota kad uzmemo u obzir njihov intimni zivot i njegove tamne strane. Ma albanci u sustini i ne postuju svoje mrtve, jer da ih postuju ne bi ih u onolikim kolonama slali na srpsku cijev (ma ja to je to nema tu postovanja samo interes)!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online