Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 09.01.2013.
13:10
Beta A

"Zbog EU pregovaramo sa Prištinom"

Rezolucijom o pregovorima sa Prištinom, Srbija predlaže rešenje za paralelizam i paralizu institucija na Kosovu i Metohiji, čime se priznaje njegova celovitost u smislu Rezolucije SB UN 1244, ali bez priznavanja nezavisnosti, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić.

Ivica Dačić: Nudimo način rešenja paralelnih institucija
 

"Potrebne su nam institucije koje priznaju i Beograd i Priština, i mi ovim dokumentom dajemo naše viđenje kako da se reši problem", kazao je Dačić na konferenciji za novinare posle zajedničke sednice Vlade i predsednika Srbije, na kojoj su usvojeni Platforma i Rezolucija o Kosovu i Metohiji.

U tekstu Platforme nema odredbi iz prvobitne verzije predsednika Srbije Tomislava Nikolića o mogućnosti prekida pregovora sa Prištinom, kao i da nema principa da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno, istakao je premijer.

Dačić je kazao da su te odredbe zasmetale međunarodnoj zajednici kao i da Srbija nema drugog rešenja sem da nastavi pregovore, jer joj je cilj da dobije datum pregovora sa Evropskom unijom o članstvu.

"Nama je cilj da dobijemo datum pregovora. Ne možemo se boriti ako smo van procesa... a zdrav razum nam govori da je EU naš logičan izbor", kazao je Dačić.

Premijer je rekao da Vlada Srbije može da prihvati sve što ne ugrožava njene nacionalne interese i da, zarad dobijanja datuma za pregovore za članstvo u EU, želi da ima inicijativu i da učestvuje u tehničkom dijalogu sa Prištinom.

"Ovim se dijalog ne zaustavlja niti ograničava, nama je cilj da dobijemo datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji", kazao je Dačić i naveo da je ovakva rezolucija ustvari ustupak Srbije.

Vlada Srbije usvojila je danas Platformu o Kosovu i Metohiji koju je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić i rezoluciju koju će uputiti skupštini na usvajanje.

Dačić je saopštio da tekst Platforme za političke razgovore sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini neće biti objavljen jer to nije uobičajeno, a da rezolucija govori o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucija.

Mi ćemo nastaviti tehnički dijalog. Biće poštovani svi do sada dogovoreni sporazumi, a svi naredni će biti postizani na osnovu rezolucije, kazao je Dačić i istakao da je na sednici postignuto puno državno jedinstvo kada je reč o tom "značajnom dokumentu i suštinskom nacionalnom pitanju".

Rezolucija, kako je istakao Dačić, polazi od toga da Srbija ne priznaje i neće priznati jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova, a cilj pregovora je da srpska zajednica bude u mogućnosti da jača, raste i živi u sigurnosti, uz isticanje njihove posebnosti u odnosu na centralu vlast.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.01.2013. 15:59
Ubila nas sopstvena država Marko Jakšić, poslanik Demokratske stranke Srbije sa severa Kosova, u pokretanju pilot-projekata na administrativnim prelazima ne vidi ništa dobro za Srbe. “Sopstvena država nam je zabola nož u leđa. Krenuli su da prave granicu između centralne Srbije i KiM, a da se ne bismo bunili, dogovorili su se sa Euleksom i Prištinom da je bolje da srpska Žandarmerija hapsi naše sinove, da se gnev ne bi izlivao na EU i Kfor“, kaže Jakšić za Danas, ocenjujući da nova vlast nastavlja politiku stare, da je “sve isto, samo Borisa nema“.
Sreda 09.01.2013. 15:59
А где је помоћ, ил суза братска? Ил "Јуриш, роде, за брата свог!"?... У вељој беди, смрти и крви Данас вас, саме, оставља Бог!... Ал опет, грешан, грешно сам пево - Рањено срце народа мог! Та Србин кипи - кипи и чека - Ал не да ђаво... ил не да Бог! Бранко Радичевић (*1824 +1853)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online