Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 10.01.2013.
00:16
RTS A

Šest tačaka Predloga rezolucije o KiM

Vlada Srbije objavila je tekst Predloga rezolucije koji je usvojen na sastanku državnog vrha. Skupština bi o ovom dokumentu trebalo da raspravlja u subotu, 12. januara.

Vlada Srbije objavila je tekst Predloga rezolucije koji je usvojen na sastanku državnog vrha: Skupština bi o ovom dokumentu trebalo da raspravlja u subotu, 12. januara
 

1. Narodna skupština Republike Srbije, na osnovu Političke platforme za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, utvrđuje osnovne principe za političke razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave (PIS) u Prištini:

a) Republika Srbija, u skladu sa međunarodnim pravom, Ustavom i voljom građana, ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova;

b) Cilj razgovora je stvaranje preduslova da srpska zajednica i druge nacionalne zajednice na celokupnom području Kosova i Metohije budu u mogućnosti da jačaju, rastu i žive u miru i sigurnosti;

v) Vlada Republike Srbije se ovlašćuje da nastavi sa implementacijom već postignutih dogovora i sporazuma sa predstavnicima PIS u Prištini. Predstavnici Republike Srbije obavezuju se da u nastavku dijaloga o rešavanju tehničkih i političkih pitanja sa predstavnicima PIS u Prištini i predstavnicima međunarodne zajednice buduće sporazume postižu u skladu sa stavovima i osnovnim ciljevima ove rezolucije, nastojeći da se sa predstavnicima PIS u Prištini postigne sveukupni dogovor;

g) Razgovori sa predstavnicima PIS u Prištini i svaki dogovor koji bude postignut treba da daju doprinos evropskim integracijama Republike Srbije.

d) Svi eventualni dogovori sa predstavnicima PIS u Prištini treba da budu postignuti uz konstantan dijalog sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Ko je zadovoljan predlogom?

2. Republika Srbija će kroz pregovore težiti iznalaženju sporazumnog i sveobuhvatnog rešenja za Kosovo i Metohiju. To rešenje mora da bude čvrsta osnova za izgradnju trajnog mira i dostizanje pune bezbednosti za sve ljude koji žive na prostoru južne srpske pokrajine.

3. Republika Srbija spremna je da učini dodatne ustupke radi prevladavanja trenutnog stanja u odnosima između srpskog i albanskog naroda. Istovremeno, Republika Srbija nije spremna da čini dodatne ustupke koji bi mogli da dovedu do ugrožavanja njenih državnih i nacionalnih interesa.

4. Republika Srbija pristupa dijalogu sa PIS u Prištini svesna značaja koji bi postizanje obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju imalo u kontekstu dalje i ubrzane integracije čitavog regiona Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

5. Narodna skupština Republike Srbije zahteva od Vlade da je redovno izveštava o razvoju događaja, toku razgovora sa predstavnicima PIS u Prištini u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i o sprovođenju ovde utvrđenih ciljeva, aktivnosti i mera za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog uređenja Republike Srbije.


6. Ova rezolucija i njome utvrđeni pravac, smernice i ciljevi državne politike obavezujući su za sve državne organe i organizacije i mogu biti izmenjeni jedino novom rezolucijom Narodne skupštine Republike Srbije.

Obrazloženje Predloga rezolucije

U obrazloženju Predloga rezolucije navodi se da "osnovna težnja tokom nastavka razgovora sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini (PIS) treba da bude postizanje sveobuhvatnog rešenja, a svi pojedinačni dogovori u skladu sa ciljevima državne politike utvrđenom ovom rezolucijom".

Srbija posebno insistira na uspostavljanju Autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu, uspostavljanju specijalnog statusa za seoske enklave u kojima su Srbi i drugi nealbanci većina, uspostavljanju posebnog ugovornog odnosa između SPC i PIS u Prištini, kao i da u Ustavu Kosova bude predviđena trajna garancija za povratak raseljenih.

Takođe, insistira se da rezultat pregovora bude stvaranje efikasnog pravnog i organizacionog mehanizma koji bi omogućio uključivanje Srba i drugih nealbanaca u rad i odlučivanje svih institucija vlasti, kao i da imovinska pitanja budu trajno rešena u skladu sa međunarodnim konvencijama i opšteprihvaćenim pravnim principima.

Predložena rezolucija, kako se navodi, ima u vidu dugoročne državne i nacionalne ciljeve i interese utvrđene Političkom platformom za razgovore sa predstavnicima PIS u Prištini.

Ističe se da Srbija u dobroj veri teži nastavku razgovora sa predstavnicima PIS u Prištini, ubeđena da je trajno i održivo rešenje za Kosovo i Metohiju moguće dostići kroz iskreni dijalog dve strane.

Osnovna polazna premisa, kako piše u obrazloženju, za razgovore sa PIS u Prištini na visokom političkom nivou jeste da Srbija, u skladu sa međunarodnim pravom, Ustavom i voljom građana, ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Navodi se i da će sva prava i nadležnosti koja budu dogovorena u dijalogu biti preneta zakonom na organe pokrajine Kosovo i Metohija, u skladu sa Ustavom, zakonima i drugim propisima Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.01.2013. 04:43
Pa ovo je smesno... Sta Nikolic misli, da smo mi gomila idiota? Ovaj humor ne vredi papira na kom je napisan.
Četvrtak 10.01.2013. 09:18
xaxxaxaxaa, Gospodine Nikolicu sramota do neba. Trazimo poseban statut u svojoj zemlji za svoje gradjane. Cinimo sve u nasu stetu za clanstvo u EU koja nas nece i nezeli. Vi ste stvarno dosli na vlast da dokrajcite ovoj narod, kako nezaboravljate vase reci KOSOVO je SRCE SRBIJE.
Četvrtak 10.01.2013. 09:51
О, СВЕТИ ЦАРЕ, КОСОВСКИ ЛАЗАРЕ, УМОЛИ ГОСПОДА СВЕТИМ МОЛИТВАМА, НЕК ПРЕСТАНУ СТРАДАЊА КРСТОНОСНОГ КОСОВА, И НЕК ОГЊЕМ САЖЕЖЕ НАШЕ МУЧИТЕЉЕ ШИПТАРЕ И ИЗДАЈНИКЕ КОЈИ ТРЕНУТНО ВОДЕ СРБИЈУ ГАЗЕЋИ ЊЕН УСТАВ И РСБ 1244.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online