Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.01.2013.
06:51
Z. Marjanović - Vesti A

"Mediji u raljama tajkuna i političara"

Novinar i književnik Boško Lomović u intervjuu za "Vesti" rekao je da medijima, kako privatnim, tako i državnim, vladaju tajkuni i političari.

Boško Lomović, novinar i književnik

Kakva je situacija u novinarstvu u Srbiji?
- Brojne privatizacije medija trebalo je da nam donesu procvat, ali nisu. Mediji, i državni i privatni, postali su vlasništvo tajkuna ili političkih stranaka. Novinari često ne znaju ko ih je kupio, mesecima rade bez plate, uzalud štrajkuju...

Postali su kolateralna šteta tranzicije, posebno ukoliko se ne uklapaju u ideje vlasnika. Uostalom, Vinston Čerčil, i sam u mladosti novinar, govorio je da je "novinarstvo najbolja profesija na svetu ukoliko se na vreme napusti".


Da li postoji razlika između pisanih i elektronskih medija?
- Elektronski mediji su, nažalost, preuzeli publiku novinama i to je razumljivo jer je, prema statistici, u Srbiji sve više nepismenih i polupismenih. Novine su za pismenije novinare i obrazovane čitaoce. Dovoljno je samo jedne večeri analizirati TV program i uveriti se da je novinarima na televiziji mnogo bitniji stajling od toga da nauče pravo značenje reči i da ovladaju gramatikom srpskog jezika.


Šta mislite o udruženjima novinara u Srbiji i čemu ona služe?
- U Srbiji postoje dva udruženja novinara, UNS i NUNS. Da isto misle i isto žele, ne bi bila dva udruženja. Povodom raznih događanja, oglašavaju se sterilnim saopštenjima koja su neusklađena i ostaju mrtvo slovo na papiru. Svako udruženje ima svoje političke simpatije i svoje interese i često služi za uhlebljenje nekolicine činovnika koji žive prilično komforno.


Kakav je odnos države, odnosno politike prema novinarima?

- Ili majčinski ili maćehinski. Oni novinari koji skidaju kapu pred strankama i važnim funkcionerima dobro su plaćeni, ostali dobijaju packe i bore se da prežive.


Ima li leka za srpsko novinarstvo?

- Mislim da je veoma teško pronaći lek za hroničnu bolest koja je prilično napredovala. I karcinom je izlečiv na početku u visokom postotku, ali kada metastazira i raširi pipke, onda je sve uzalud. Možda sve treba vratiti na početak, pa i novinarstvo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.01.2013. 13:11
Безчасно занимање кога су они сами таквог направили. Безчашћа има и у другим занимањима али је ово на очима јавности! Наши новинари,а ред је ипак да кажем са часним изузецима, обичне су крпе и изнајмљене птичице које певају оном и о оном ко боље плати.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online