Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 15.01.2013.
14:03
Đ. Barović - Vesti A

Rušenje spomenika završiće u krvi!

Ukoliko ne dođe do političkog dogovora kome će "kumovati" SAD, uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima OVPMB u Preševu završiće se u krvi. Ovo za "Vesti" ocenjuje nekadašnji zamenik načelnika Službe bezbednosti Prištinskog korpusa, pukovnik u penziji, Aleksandar Grbović.

Bez posredovanja Amerikanaca nema mirnog rešenja: Sporni spomenik u Preševu

- U slučaju da država ne obezbedi podršku Zapada u uklanjanju spomenika, predstoji nam krvavi januar. Svaki scenario bez prethodne saglasnosti Amerike osuđen je na katastrofu i nove sukobe na jugu Srbije. Nekadašnja OVPMB može u roku od 24 časa da obezbedi kompletnu popunu svojih, navodno rasformiranih jedinica. U ovom trenutku oni pod oružjem imaju više ljudi nego što broji Vojska Srbije - kaže ovaj obaveštajac, koji je bio i visoki vojni funkcioner u Združenim snagama bezbednosti koje su tokom 2001. bile angažovane na jugu Srbije.


Naš sagovornik misli da će ovaj problem rešiti Amerikanci koji će ubediti Albance da izmeste spomenik na drugu lokaciju.


- Da se ne lažemo, i ulazak Združenih snaga u Kopnenu zonu bezbednosti je završen bez ispaljenog metka samo zato što je ranije postignut dogovor kome je kumovao američki ambasador. I pitanje rušenja spomenika u centru Preševa je od početka bilo isključivo političko. Zbog čega bi taj spomenik bio sporan, a ne 500 drugih koji su od 2001. izgrađeni širom juga Srbije - kaže Grbović i dodaje da je država na istovetan način mogla da reaguje i povodom spomeniku kapetanu Lešiju u Trnovcu kod Bujanovca.

Veliki rizik: Aleksandar Grbović
 


- Ovaj spomenik je već nekoliko godina nezaobilazno mesto ekskurzija iz Albanije i Kosmeta na kome se obavezno održi istorijski čas. Znači, spomenik u Preševu je iskorišćen zbog budućih pregovora između Beograda i Prištine jer Albanci ne odustaju od ideje da sever Kosova bude zamenjen teritorijom koju nazivaju Preševska dolina - ističe Grbović.


Ministar odbrane Aleksandar Vučić ponovio je ovog vikenda da će država ukloniti sporni spomenik u Preševu i ponovio raniju tvrdnju Ivice Dačića da će to biti učinjeno "milom ili silom".


Albanci sa juga Srbije prethodno su usvojili deklaraciju u deset tačaka u kojoj su zatražili pomoć Albanije i međunarodne zajednice. Ipak, u diplomatskim krugovima se ranije moglo čuti da je pitanje uklanjanja spomenika "unutrašnja stvar Srbije".
 

Slamka spasa

Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je da postoje krugovi i pojedinci koji na jugu Srbije priželjkuju nove incidente, sukobe i probleme.
- Glas razuma koji dolazi iz međunarodne zajednice govori o tome da se neće


Srpska posla

Grbović podseća da su Albanci sa juga Srbije izgradili spomenike svim poginulim komandantima OVPMB, ali da se Srbija do sada ponašala kao noj.
- Siguran sam da 95 odsto Srba uopšte ne zna da je 2001. u Kruševcu podignut spomenik za 196 poginulih vojnika na Košarama 1999. Na otvaranju spomenika tada se nije pojavio nijedan srpski funkcioner - napominje Grbović. 

POVEZANE VESTI

Utorak 15.01.2013. 14:24
Problem ce resiti Amerikanci? Neko bi rekao da su ga upravo oni napravili. A sumnjam da su ga stvorili da bi ga resavali. To pre lici na njihov majstorski zlocinacki potez: Ako se spomenik ukloni, bice rata. Ako spomenik ostane, ode Jug Srbije.
Utorak 15.01.2013. 14:12
Паметно збори овај човек.Када би само више било тако далековидих политичара.
Utorak 15.01.2013. 18:11
Dok je gospodin pukovnik bio u KZB Bujanovac, Presevo, Medvedja, TAMO NIJE BILO SPOMENIKA, SAMO SAHRANE SVAKI DAN!!! Podrska pukovniku!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online