Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 16.01.2013.
12:32 >> 16:00h
Vestionline, Mondo A

Milanović i Dačić, prvi put

Hrvatski premijer Zoran Milanović doputovao je danas u radnu posetu Srbiji, gde se sastao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem. Posle dvočasovnog sastanka premijer Srbije izjavio je da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za stabilnost regiona, a hrvatski premijer je istakao da je danas u Beograd došao da vidi da li Hrvatska i Srbija mogu da unaprede odnose.

Prvi susret dva premijera
 

Premijer Hrvatske Zoran Milanović doputovao je u prvu zvaničnu posetu Beogradu. Sastanak Dačića i Milanovića počeo je nešto posle 12 časova u Palati Srbija i trajao je oko 2 sata.

Posle sastanka, premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da je neophodno da dođe do otopljenja u odnosima Srbije i Hrvatske jer su ti odnosi ključni za stabilnost
čitavog regiona.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić pozdravio je danas za zagrebački "Jutanji list" susret dva premijera i naveo da će oni uspeti da reše probleme koji su nastali u odnosima dve države.

"Prošlost ne možemo da promenimo, ali možemo da utičemo na sadašnjost i budućnost", kazao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Dačić je rekao da je do susreta došlo na zajedničku inicijativu, a ne na pritisak iz Brisela dodajući da je veoma važno da sarađuju vlade Srbije i Hrvatske.

Premijer Srbije je novinarima preneo da je sa predsednikom hrvatske Vlade razgovarao o problemima iz prošlosti, regionalnoj saradnji i evropskim integracijama i da su se dogovrili da se pokrene rad zajedničkih komisija koje treba da se bave nizom pitanja - od izbeglica do procesuiranja ratnih zločina i utvrđivanja granice.

"Ima mnogo pitanja o kojima ne delimo stavove", rekao je Dačić i istakao da saradnja mora da postoji i da je nepojmljivo da postoje dve zemlje u susedstvu, a da nemaju razvijene odnose koji su na korist građana.

Povodom oslobađajuće presude hrvatskom generalu Anti Gotovini Dačić je rekao da očekuje da odgovaraju svi odgovorni za zločine u Oluji.

Milanović: Došao sam u Beograd da vidimo možemo li bolje

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je danas da je u Beograd došao da vidi da li Hrvatska i Srbija mogu da unaprede odnose, istakavši da su sva otvorena pitanja između njih problemi iz prošlosti.

"Došao sam u Beograd da vidimo možemo li bolje ... Srbija i Hrvatska su dve zemlje koje su prošle kroz teške godine što dokazuje da politika nije samo razum već i osećaj", rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem.

Milanović je istakao da Hrvatska podržava Srbiju na putu u Evropsku uniju, jer je to njen interes.

"Hrvatska podržava Srbiju na putu ka EU, ne kao frazu ne kao pozu, već kao sadržaj i zato što nam je to u interesu. Srbija će imati teži posao nego ostale, nove članice EU. Iskustvo imamo, mentori ne želimo da budemo jer smo bili mentori sebi, ali saradnici i susedi, to da", rekao je hrvatski premijer.

Milanović je dodao da je do susreta dva premijera moglo da dođe i ranije i izrazio nadu da su sada tenzije splasnule.

Milanović i Dačić razgovarali i o tužbama

 

Premijeri Hrvatske i Srbije Zoran Milanović i Ivica Dačić razgovarali su danas u Beogradu i o problemu međusobnih tužbi dveju država za genocid pred
Međunarodnim sudom pravde, ali, kako su preneli, nisu ulazili u detalje.

 

"Nismo ulazili u detalje, a da to pitanje opterećuje međusobne odnose, to svi znamo. Tražićemo rešenje", rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Dačićem.

 

Premijer Srbije je ocenio da nije dobro da se sa rešavanjem tog pitanja čeka do 2014. kada počinje rasprava pred sudom, i dodao da će se još razgovarati kako rešiti taj problem.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.01.2013. 13:18
Dva Srbina - dva premijera ! Valjda će nešto krenuti na bolje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online