Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.01.2013.
09:12 >> 16:13h
Večernje novosti A

Stolica za Kosovo u UN rizičan potez

Ako bi Srbija pristala da Kosovo dobije makar i status posmatrača u Generalnoj skupštini UN, to bi bio veoma riskantan potez koji bi južnu pokrajinu mogao da dovede na korak do državnosti, pišu beogradske Večernje novosti.

Nikada neću potpisati nezavisnost Kosova: ivica Dačič, premijer Srbije
 

Na to upozoravaju spoljnopolitički analitičari i opozicioni prvaci, posle iznenadnog stava premijera Ivice Dačića da je spreman da priča čak i o stolici Kosova na Ist Riveru.

Predsednik Vlade je u izjavi za Večernje novosti dodatno pojasnio svoje viđenje:

"Nećemo se saglasiti da Kosovo dobije stolicu u UN, osim ako to ne bude kruna sveobuhvatnog političkog rešenja koje je u skladu sa srpskim nacionalnim i državnim interesima. Nikada neću potpisati nezavisnost Kosova, niti ću Prištini dati bilo kakav atribut državnosti", kaže premijer Dačić, ne želeći da otkriva da li je u pozadini ovog manevra njegova stara ideja o podeli pokrajine.

Čepurin: Podržaćemo šta Srbija prihvati

 

"Rezolucija Skupštine o osnovnim principima za političke razgovore sa Prištinom daće novi podsticaj dijalogu koji se odvija uz posredovanje", izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.


On je rekao i da principijelni stav Rusije ostaje isti.


"Mi ćemo podržati bilo koju odluku prihvatljivu za srpsku stranu. Važno je da Srbija sama odredi svoje prioritete. Rusija se s velikim poštovanjem odnosi prema prilazu Srbije tom pitanju. I cenimo napore rukovodstva i parlamenta koji su usmereni ka regulisanju kosovskog problema na miran način".

Bivši ambasador Srbije u Berlinu Ognjen Pribićević upravo smatra da Dačić izjavama o stolici u UN testira međunarodnu zajednicu.

"On opipava puls Zapada želeći da vidi da li tamo ima raspoloženih za priču o podeli kao krajnjem ishodu pregovora. Ali, mislim da ta opcija ne odgovara ni zapadnim državama, pošto otvara i pitanje podele Bosne i Hercegovine, Makedonije...", objasnio je Pribićević.

Nekadašnji ambasador u UN Pavle Jevremović podseća da je dosadašnji status KiM na Ist Riveru bio vezan za Unmik, a da bi čak i davanje statusa posmatrača u Generalnoj skupštini UN Prištini donelo međunarodnu verifikaciju.

"Hipotetički, ako bi Beograd pristao da Kosovo dobije status države nečlanice, koji imaju Vatikan i Palestina, to bi bilo predsoblje na putu do pune državnosti. Sa te pozicije Priština bi imala pravo da predloži i rezoluciju za punopravno članstvo u UN",  navodi Jevremović.

Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS, koja je javno zatražila ostavku premijera Ivice Dačića, kaže za Večernje novosti da oni neće formalno u Skupštini pokrenuti incijativu za smenu Dačića.

"To je složena operacija, pošto bi se istovremeno glasalo i o poverenju Vladi. Ali, bitno je da smo upozorili na Dačićeve kapitulantske poteze. Pričom da je spreman da ponudi Prištini i stolicu u UN on daje signal da je Beograd spreman da prizna nezavisnost Kosova. Srbija zauzvrat ne bi dobila ništa, ali bi Dačić dobio podršku EU za spostvenu vlast.

I Srpska radikalna stranka ocenila je da ”Dačićeva javna ponuda da južna srpska pokrajina dobije stolicu u UN predstavlja brutalno kršenje Ustava Srbije. Istovremeno, premijer Kosova Hašim Tači odbacio je mogućnost uspostavljanja autonomije za Srbe na severu u zamenu za podršku Srbije za članstvo Kosova u UN.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online