Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 18.01.2013.
14:02
Đ. Barović - Vesti A

Strah od rata za spomenik

Srpska policija je spremna da asistira u rušenju spomenika pripadnicima terorističke OVPMB u centru Preševa i samo se čeka odobrenje, koje bi, ukoliko ne dođe do političkog dogovora, moglo da usledi već danas.

Potreban kompromis: Porodica Kitanović brine za opstanak na jugu Srbije
 

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, tokom jučerašnjeg jutra u bazu Žandarmerije kod Bujanovca je stiglo pet autobusa punih policaje, a noć ranije u ovu bazu došao je i novi kontingent Žandarmerije.


- Sve je apsolutno spremno da se sprovede odluka države. Međutim, scenario same akcije se drži u strogoj tajnosti, tako da samo najviše državno rukovodstvo zna kada će i na koji način doći do ove operacije - kaže naš izvor iz bezbednosnih službi.

Provokacija i poruka Srbima: Mladi Albanac na spomeniku poginulim teroristima OVPBM

Zvanično, u četvrtak je istekao rok koji je premijer i ministar policije Srbije, Ivica Dačić postavio albanskim liderima. Sem primetne napetosti svih meštana Preševa, jučerašnji dan je prošao gotovo nestvarno mirno. Čak je na ulicama grada primećeno znatno manje policije nego ranijih dana, a reč je uglavnom o saobraćajcima.


Među malobrojnim srpskim življem u ovom gradu svakim danom je sve napetije. U etnički gotovo čisto albanskom Preševu, oko 3.000 Srba, uglavnom predstavlja "ikebanu". Nijednog Srbina nema ni u lokalnoj vlasti, retki su čak i oni koji rade, ali za većinu ipak poslednjih mesec dana nije glavna tema da li spomenik treba ili ne treba da se ukloni, već šta će se dogoditi posle.


Na manje od deset kilometara od centra Preševa, smešteno je jedno od poslednjih, etničko čistih srpskih sela - Cakanovac. Čim padne prvi mrak, oko 200 meštana se zatvara u kuće i sa nedoumicom prima goste, mada su na početku sela smešteni i Žandarmerija i Granična policija.


- Naravno da nam Žandarmerija uliva neku sigurnost, ali da se ne lažemo. Kod svih nas postoji strah od onoga šta će biti. Prvo albansko selo Miratovac je na 700 metara od nas i kako biste se vi osećali kada dobro znamo da su svi naoružani do zuba. Pa za Novu godinu iz Miratovca se pucalo kao da smo u Iraku - kaže Dragoljub Ristić (61), predsednik Mesne zajednice Cakanovca.

Sa mrakom dolazi strepnja: Ulaz u srpsko selo Cakanovac
 


On kaže da je u kontaktu sa svim žiteljima sela, da je primetna napetost i svi sa zebnjom iščekuju šta će biti.


- Država je trebalo ovaj problem mnogo ranije da reši, a najbolje bi bilo da sve prođe mirno. Pričao sam na ovu temu i sa Albancima i znate šta mi kažu? Kažu da će biti kako Amerikanci kažu - veli Ristić.


Za kompromis je i Zdenko Kitanović, zamenik direktora Tehničke škole u Preševu.
- Nažalost, situacija je takva da zaista može svašta da bude i zato je prirodno što se plašimo. Ali, mora da dođe do kompromisa, jer ako država Srbija i sruši spomenik, niko se ne pita šta će biti sa nama koji smo ovde, ostajemo - veli Kitanović.


Njegov sin Nenad živi u istom domaćinstvu, sa suprugom Marijom i sinovima: Lukom (2,5) i Nikolom (7). Kaže da narod jeste uplašen, ali da dodatnu ujdurmu prave političari.
- Verujem da će političari to i rešiti, tačnije da će Ivica Dačić i Hašim Tači ovaj problem rešiti u Briselu. Moraju da se dogovore ako žele dobro svojim narodima - zaključio je Nenad.
 

Optužila Mustafu da je iredentista

Zamenica predsednika Mesne zajednice Cakanovac Snežana Doljančević nema "dlake na jeziku" zbog čega joj je uostalom i zabranjen ulazak u zgradu opštine Preševo.
- Otvoreno sam rekla predsedniku opštine Ragmi Mustafi da je iredentista. Pa jel moguće da sve pare idu isključivo Albancima, a da mi Srbi ne dobijamo čak ni mrvice. Ne mogu više da ćutim - ističe puna gneva ova žena i dodaje da su za sve ono što se danas događa krivi sami Srbi.
- Zašto smo dozvolili da nam se sve ovo dogodi. Pa Šiptari se javno hvale da će Srbija ostati na beogradskom pašaluku, a mi ništa ne preduzimamo - kaže ona.


Plan odbrane

Prema rečima Skendera Destanija, zamenika predsednika opštine Preševo, lokalni parlament će i narednih dana zasedati svaki dan, ali nije želeo da precizira o čemu će se razgovarati i da li će Albanci preduzeti neke radikalnije mere.
Inače, neki albanski mediji potvrdili su pisanje "Vesti" da postoji plan odbrane spomenika, kao i da postoji radikalna struja koja od njega neće odustati.


Albanci: Nema uklanjanja

Za juče popodne bio je zakazan protest Albanaca u centru Preševa, koji se protive nameri Beograda da ukloni sporni spomenik. Protest je odložen zato što je u to vreme počela vanredna sednica Skupštine Preševa, na kojoj se navodno razmatralo o tome koji sve papiri treba da se podnesu za legalizaciju spomenika.
Ipak, posle sednice predsednik opštine Ragmi Mustafa rekao je da je odluka Skupštine da spomenik ostane tamo gde je, a na državi Srbiji i njenim organima je da se sve završi isključivo po zakonima.

POVEZANE VESTI

Petak 18.01.2013. 14:49
Рата ће бити, уклонили споменик или не. Космет је предат, сад иду на Југ Србије, за неколико година ће и то да буде у саставу ``Великог Косова``...Након тог Санџак и тако редом, док су Срби или у страху или равнодушни...
Petak 18.01.2013. 14:36
Samo Srbi nemaju pravo na odbranu,i imaju strah od odbrane,zato se i dogadja ovo sto se dogadja.Cudan ovaj nebeski narod
Petak 18.01.2013. 16:11
Slikanje je zavrseno sada je na nas red da skinemo pozadinu.Bice mi jedino cvjeca zao!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online