Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 18.01.2013.
10:06
Srna, RTS A

"Problem sa spomenikom rešićemo mirno"

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković ocenio je da će problem spomenika u Preševu, koji se pretvorio u kamen spoticanja u odnosima Srbije i albanske nacionalne manjine, biti rešen na miran i civilizovan način.

Problem ćemo rešiti mirno i civilizovano: Zoran Stanković
 

Stanković nije želio da kaže kakav je dogovor postignut u vezi sa spornim spomenikom, navodeći samo da je Srbija dala "veoma korektan predlog, zasnovan na zakonu".

"Srbija ima svoje zakone i ona će na osnovu njih rešiti problem spomenika. Ušlo se u redovnu legalnu zakonsku proceduru. Nadležni državni organi zajedno će sa institucijama lokalne samouprave reagovati", rekao je Stanković za RTS.

Pročitajte još:

* Policiju čekala zaseda

On je istakao da su zvaničnici Srbije u redovnom kontaktu sa lokalnom  samoupravom u Preševu i da su odnosi veoma korektni i bez tenzije.

Stanković je rekao da zastava Republike Albanije, koju ističu Albanci na jugu Srbije, nije zastava albanske manjine i pozvao na dogovor u vezi sa određivanjem tog simbola.

"Dogovorili smo se da stručnjaci Pravnog fakulteta u Nišu, gde će prisustvovati pravni stručnjaci iz Tirane, kao i predstavnici međunarodne zajednice, diskutuju o upotrebi simbola nacionalnih manjina. To će biti u prvoj polovini godine", rekao je Stanković.

"Zašto na mestu spomenika nije izgrađen park za decu?"

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milorad Drecun je postavljanje spomenika u Preševu ocenio kao provokaciju, upitavši zašto na tom mestu nije izgrađen park za decu.

On je naglasio da je Srbija do sada iskazala maksimalnu toleranciju i da će sve učiniti da se situacija vrati na stanje pre postavljanja spomenika, ali i da će istovremeno voditi računa da se situacija ne destabilizuje.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi rekao je da je situacija u vezi sa spomenikom bivšim borcima OVPBM u Preševu neizvesna i izrazio nadu da će biti doneseno obostrano prihvatljivo rešenje.

On je rekao da nije bilo zvaničnih razgovora u vezi sa uklanjanjem spomenika, već "samo prepucavanje", i dodao da je problem u vezi sa spomenikom rezultat „dijametralno različite percepcije" sukoba između pripadnika OVPBM i srpske policije 2001. godine.

Predsednik Opštinskog odbora Partije za demokratsko delovanje Bujanovac Šaip Kamberi naglasio je da problem albanske nacionalne manjine datira još od 2001. godine, jer država, kako je rekao, 12 godina izbegava potpunu integraciju Albanaca u državne institucije.

POVEZANE VESTI

Petak 18.01.2013. 10:17
Koje godine,druze Stankovicu?Vi sa siptarima resavate sve mirno,a oni i dalje sprovopde svoju vlastitu politiku na teritoriji Drzave Srbije.Zasto i dokle cete jos da nas lazete,tu spadaju i Dacic i Vucic i Jeremic ,Nikolic i da ih vise ne nabrajam DOKLE???Kada cete vec jednom poceti da mislite o Srbskon Narodu,koga bi trebali legalno da predstavljate?
Petak 18.01.2013. 11:06
Sve ono što se događalo na jugu Srbije i Makedonije je bio brzinski pokušaj, pod zaštitom Natoa, da se osvoje teritorije. Podizanje spomenika i pretnje državi Srbiji je nastavak te politike. Gde ima 10 puta više Šiptara, Srbi su ugroženi. Tako je i u Preševu. Zbog stalnog prepucavanja o Kosovu, mi ne vidimo ili se bojimo da vidimo, gde sve ovo vodi. Koliko još treba da popuštamo apetitima Albanaca. Bojim se da oni uskoro ne proglase pripajanje Kosovu. Naš narod je već umoran od svega i država mora imati jasan stav i po tom pitanju.
Petak 18.01.2013. 12:15
Kada tako pricas,onda neka vas jebu Siptari i dalje!!! Stalno prete,ucenjuju,psuju,pljuju itd...,a vi pricate da ce mirno resiti probleme sa njima. Sa Siptarima ne mozes NISTA resavati mirno,ali kome to da dokazes. Sipos samo jedan jezik razume: Pendrek i puska....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online