Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 19.01.2013.
13:49 >> 18:55h
Beta A

Ko je prvi stigao do krsta?

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik krštenja Isusa Hrista koji se tradicionalno obeležava plivanjem za Časni krst u mnogobrojnim mestima u Srbiji

Beograd: Beograđanin Velimir Vukojević prvi je danas doplivao do Bogojavljenskog krsta na beogradskoj Adi Ciganliji.

Vukojević je bio prvi u konkurenciji od oko 60 plivača, među kojima su i pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, članovi borilačkog udruženja "Svibor".

Krst od leda, za koji se plivalo na temperaturi vazduha od nula stepena i vode od 3,6 stepeni, šačinjen je od prošlogodišnje svete vodice iz Hrama svetog Đorđa na Banovom Brdu i težak je između 10 i 15 kilograma.

Trasa je bila duga 33 metra što simbolizuje godine života Isusa Hrista.

Ledeni krst su iz helikoptera spustili su padobranci, a nakon toga on je položen u vodu. Događaj ne beogradskoj Adi Ciganliji posmatralo je više od 1.000
građana.

Šabac: Bivši vaterpolista iz Beograda Marko Rusov (23) prvi je stigao do Časnog krsta u bogojavljenskoj trci na reci Savi kod Šapca. On je stazu preplivao prvi u konkurenciji 66 takmičara i dve takmičarke.

Takmičare je do starta ispratio pokrovitelj trke princ Aleksandar Karađorđević i naglasio da se osobine koje pokazuju plivači moraju slediti svakoga dana.


Čačak: Bogojavljenski krst iz reke Zapadna Morava u Čačku danas je izvadila studentkinja turizma Marija Petković (20), jedina žena koja se danas takmičila za zaleđeni krst.

Ona je doplivala prva do Časnog krsta, jer su ostali takmičari, koji su zajedno sa njom ušli u reku, u jednom trenutku prestali da plivaju i pustili je da pobedi.

Devojka je bila dirnuta gestom ostalih takmičara i kroz suze im se zahvalila na pobedi.

Ove godine za Bogojavljenski krst takmičilo se 77 Čačana, koji su na spoljašnjoj temepraturi od jedan stepen iznad nule i pet stepeni vode plivali za krst.

Pirot: Profesor fizičke kulture i zamenik direktora Sportskog centra Filip Filipović danas je na Bogojavljenje u Pirotu prvi doplivao do krsta na gradskom kupalištu.

Ovo je deseto, jubilarno plivanje na Bogojavljenje u Pirotu i ove godine umesto na Nišavi, prvi put je organizovano na kupalištu. "Čestitam svima koji su skočili u vodu, a među njima je bila i jedna devojka. Ovo je došlo iz srca", kazao je Filipović.

"Prvi put plivam za Časni krst. Moji sinovi plivaju već četri godine. Bila sam protiv toga, ali sam htela da probam. Veoma sam uzbuđena", rekla je Antićeva, jedina devojka koja se sa muškarcima nadmetala u plivanju za Bogojavljenski krst u Pirotu.

Jagodina: Na Bagrdanskom jezeru kod Jagodine, gde je plivanje za Bogojavljenje
organizovano po 11. put, takmičilo se 22 plivača, a najbrži je bio 16-godišnji Nikolić koji je za nagradu dobio zlatni krst. Nikolić je i prošle godine pobedio. Najmlađi plivač u Jagodini je 13-godišnji Ivan Vasiljković, a najstariji Borivoje Sudar (64).

Kraljevo: Na reci Ibar, do krsta je prvi doplivao Stokić, učenik treće godine Šumarske škole škole iz Kraljeva.

Vlasotince: Vatrogasac iz Leskovca je, u konkurenciji od 38 plivača, prvi uhvatio u Bogojavljenski krst u Vlasini u Vlasotincu.

Vatrogasac iz Leskovca je, u konkurenciji od 38 plivača, prvi uhvatio u Bogojavljenski krst u Vlasini u Vlasotincu
 

"Šest godina se takmičim i sada mi se posrećilo. Presrećan sam. Celu godinu živim za ovaj dan", rekao je Nikolić po izlasku iz Vlasine, čija temperatura je bila tri stepena.

Nikolić je dobio na poklon ikonu Isusa Hrista, grb Srbije, a ambasador Brazila u Beogradu Alesandro Ador Neto mu je predao zlatnik u ime lokalne samouprave.

Za Časni krst šesti put se takmičio i sedmogodišnji Kristijan Pešić sa ocem Lazarom,koji je, kao najmlađi učesnik, dobio na poklon ručni sat.

POVEZANE VESTI

Subota 19.01.2013. 14:44
ЧЕСТИТАМ. БОГ СЕ ЈАВИ.
Subota 19.01.2013. 14:48
БОГ СЕ ЈАВИ!!!! ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ!!!
Subota 19.01.2013. 15:46
BOG SE KRSTI I JAVI !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online