Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.01.2013.
01:05
Đ. Barović - Vesti A

Spomenik pao u zoru

Pripadnici srpske Žandarmerije uklonili su juče ujutro spomenik bivšim pripadnicima OVPBM-a u centru Preševa. Kako "Vesti" saznaju, u akciji je učestvovalo oko 300 pripadnika specijalnih snaga MUP-a Srbije. Operacija je započela oko pet sati ujutro, a završena tačno u 6.38 kada je jedan bager Blok gradnje izdigao spomenik, uz pomoć drugog ga postavio na kamion i onda odvezao u nepoznatom pravcu.

Mehanizacija na delu: Bager najbolje i jedino rešenje
 

Navodno, kako tvrdi naš izvor, spomenik je privremeno prebačen u skladište Bi vode kod Bujanovca u kojem je smešten i najveći broj pripadnika Žandarmerije.
- Kolona džipova Žandarmerije je pre nego što je potpuno blokirala centar Preševa, najpre, tri ili četiri puta prošla centrom grada, a onda, oko 6 časova su iz blindiranih vozila izleteli specijalci i blokirali sve ulice koje vode ka zgradi opštine. Nekoliko desetina građana je izašlo na ulice, ali su bili sprečeni da dođu do centra.

Ni vike ni dreke: Uklanjanje spomenika proteklo bez incidenata
 

Zanimljivo je da je akcija počela tek pošto su se na trgu pojavile novinarske ekipe - kaže naš izvor.  Uklanjanje spomenika proteklo je bez i najmanjeg incidenta, a akciji su prisustvovali i komandant Žandarmerije Bratislav Dikić sa saradnicima, Slađan Velinović načelnik policijske uprave u Vranju i Avdi Bajrami komandir policijske stanice u Preševu sa zamenicima.

Skender Destani, predsednik SO Preševo

Već od ranog prepodneva u centar Preševa je počela da se sliva "reka" Albanaca, a lideri šest najjačih političkih albanskih stranaka od 11 časova su u zgradi Opštine.
Predsednik SO Preševo Skender Destani kazao je kratko "Vestima" da će se razmotriti budući koraci albanske zajednice posle uklanjanja spomenika.
Oko 3.000 Srba iz ovog grada se povuklo u kuće ne želeći da svojim prisustvom dodatno destabilizuju napetu atmosferu.


Predsednik Opštinskog odbora SPS Preševo, Dragoljub Filipović ocenio je za "Vesti" da je činom sklanjanja spomenika "država vratila mir u Preševo".
- Očekujem da će i Albanci shvatiti da je ovo bilo najbolje i jedino rešenje za normalizaciju situacije u Preševu, a da će lideri albanskih stranaka učiniti sve da ne dopuste stvaranje kritične mase koja bi mogla da ugrozi funkcionisanje opštine, ali i bezbednost svih građana na jugu Srbije - kaže Filipović.


Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija "pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države".

Napetost na rate: Žitelji Preševa
 


Povodom uklanjanja spomenika oglasila se i Vlada Srbije ocenom da je "uklanjanje spomenika ekstremistima u Preševu doprinos zajedničkom životu".
U saopštenju se napominje da je nelegalno podignuti spomenik bivšim teroristima uklonjen bez incidenta.


Vlada Srbije smatra tzv. Oslobodilačku vojsku Preševa, Medveđe i Bujanovca terorističkom organizacijom, koja je u tom području na jugu Srbije podigla oružanu pobunu krajem 2000. i 2001. godine.
 

Redžepi preti otcepljenjem

Orhan Redžepi, bivši komandant OVPBM-a poručio je da je uklanjanje spomenika "istorijski dan" zato što će posle ovog čina "Preševo i Bujanovac postati deo Kosova".
- Zahvaljujemo se Srbiji što nam je dala povoda da se albanski odbornici tri opštine juga Srbije izjasne o teritorijalnoj autonomiji - kazao je Redžepi.

 

Oebs žali

Vršilac dužnosti šefa Misije Oebsa u Srbiji Pola Tide izrazila je žaljenje što su pregovori da se nađe kompromisno rešenje u vezi sa spornim spomenikom prekinuti odlukom Vlade da on bude uklonjen.

 

Ogorčenje u Prištini

Samoproklamovana Vlada Kosova izrazila je ogorčenost povodom uklanjanja spomenika i poručila da to dovodi u pitanje proces dijaloga Beograda i Prištine.
"Ovaj ružan čin Vlade Srbije ozbiljno dovodi u opasnost proces dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i direktna odgovornost na to pada na Srbiju", navedeno je u saopštenju u kojem su pozvali Albance sa juga Srbije da "ne odgovore na kukavičku provokaciju Srbije".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online