Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.01.2013.
09:07
Blic A

Još 9 spomenika pripadnicima OVPMB

Osim spomenika na trgu u Preševu, na javnim površinama ove i opštine Bujanovc nalazi se još devet spomenika pripadnicima OVPBM. Vojnicima koji su poginuli u sukobu s njima ili pre toga, tokom bombardovanja NATO, podignuta su tri, a policajcima četiri spomen-obeležja.

Muzej posvećen "komandantu Lešiju" u Velikom Trnovcu
 

U centru Velikog Trnovca, baš preko puta ulaza u osnovnu školu, podignut je spomenik Ridvanu Ćazimiju. Pod imenom "komandant Leši" on je bio drugi u rukovodećem lancu Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM). Ova je "vojska" Albanaca pokušala da iskoristi slabost Srbije posle napada NATO, pa je 2000. organizovala pobunu na jugu zemlje. Sukob je uz čvrstu ruku Kfora, okončan 2001. amnestijom za sve pripadnike OVPBM.

Na spomeniku u Preševu, koji je juče uklonila Žandarmerija, uklesana su imena svih 27 "vojnika OVPBM" poginulih u tom periodu. Svi oni dobili su posle 2000. i pojedinačna spomen-obeležja na mestima gde su sahranjeni, pa se tako usred preševskog gradskog groblja vijori albanska zastava iznad spomenika jednog od njih. Uočljiva je briga s kojom se ovo i sva ostala slična mesta održavaju - mermer je uglačan, okolina čista, a zastave cele i jarkih boja.

Na mestu spomenika Albanci iz Preševa juče postavili crvene trake i cveće
 

Do "preševskog slučaja" uklanjanje ovih spomenika niko nije tražio. Tako se u centru bujanovačkog sela Lučani, samo sto metara od policijskog punkta nalazi spomenik lokalnom borcu, kraj kojeg svakodnevno prođu desetine vozila Žandarmerije na putu do svoje baze u Dobrosinu.

Lučane, Dobrosin, Končulj... sela su na pravcu od Bujanovca prema Gnjilanu u kojima su tokom albanske pobune vođene žestoke bitke. Između Lučana i Končulja podignut je spomenik Albancu koji je 2000. sa svojom grupom ubio jednog i ranio tri policajca. A na pola puta između Dobrosina i Lučana naslanja se na cerovu šumu spomenik trojici poginulih "vojnika OVPBM". Na pozadini od žutog lišća ističu se limene crvene table. To Žandarmerija upozorava da je šuma minirana...

Krst sa grbom Žandarmerije

 

Spomenik koji je podigla Žandarmerija je u obliku pravoslavnog krsta, sa grbom Žandarmerije na vrhu i natpisom "Sa verom u Boga za Krst časni i majku Srbiju". Visok je četiri i širok tri metra, a na njemu je mermerna ploča sa konturama Republike Srbije na kojoj su imena i fotografije 20 poginulih policajaca.

Ove jedinice MUP Srbije zadužene su za bezbednost na jugu Srbije. Na inicijativu komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića, nedaleko odatle podignut je spomenik poginulim policajcima na mestu gde su albanski teroristi ubili i izmasakrirali tri policajca. Posvećen je svim pripadnicima MUP poginulim od 1999. na jugu Srbije, kojih ima dvadeset. Pripadniku Žandarmerije Ljubiši Veljkoviću podignut je i spomenik na mestu gde je poginuo u selu Čar kod Bujanovca.

Imena svih poginulih vojnika i oficira, uz ostale žrtve ispisana su u spomen-sobi u Garnizonu Vojske Srbije u Vranju. Na izlazu sa autoputa za Preševo postavljena je spomen-ploča rezervisti stradalom od NATO bombe, a u Slavujevcu, na granici sa Makedonijom, spomenik dvojici pripadnika VJ, čije je vozilo tu naletelo na minu.

Meštanin Nenad Mitić kaže da vojnici povremeno navraćaju i održavaju ovaj spomenik. Spomenik sedmorici oficira i vojnika, čiji je šator u selu Reljan pogodila bomba 1999, u malo je boljem stanju. Pastiri koji o njega kače torbe sa hranom kažu da Vojska svake godine na dan pogibije organizuje komemoraciju.

"Dođe i rodbina, tu postave šator, bude lepo... Al’ ako ne sruše onaj spomenik u Preševu, ovaj da podignu sa helikopter i da ga spuste u Beograd", rekao je jedan pastir pre jučerašnje akcije u Preševu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.01.2013. 23:46
Gde su dosadasnjih 6 komentara?KOga vi vi ovde u mozak zajebavate?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online