Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 27.01.2013.
01:04
J. L. Petković - Vesti A

Crkvu ću braniti životom!

Pet nadgrobnih spomenika porušeno je na starom pravoslavnom groblju u Prištini, koje se nalazi odmah pored crkve Svetog Nikole, u samom centru grada. Kosovska policija tvrdi da se ništa nije desilo, već da ih je nagrizao zub vremena od posledica pogroma 2004. godine kad je crkva spaljena, a groblje porušeno. Dokaza nema. Kamere koje su postavljenje po obodima porte prestale su da rade nekoliko dana, a i istini za volju malo ko se nada da će oni koji su počinili ovaj vandalizam u Prištini i na još šest pravoslavnih grobalja biti uhapšeni i privedeni pravdi.

Život u crkvenom dvorištu:  Srpski sveštenici sa porodicama na meti Albanaca u Prištini
 



- Jasno se vide nadgrobne ploče koje su sada polupane, jer su ivice bele kao sneg. Lupane su, verovatno, čekićima, i jasno se vide tragovi udaraca. Evo kako se razlikuju spomenici koji su ranije rušeni od onih koji su sada uništeni - kaže jedan od dvojice prištinskih paroha otac Darko Marinković.


Na tom groblju, gde počivaju i američki, francuski i srpskih vojnici poginuli u Prvom svetskom ratu, gde je od 70 spomenika jedva ostalo 15, sada je pojačano prisustvo policije, a razloga za strah ima. Obojica paroha, omeđeni crkvenim zidom, žive tu sa porodicama.

Amerika osuđuje nasilje nad Srbima

SAD osuđuju nasilje i vandalizam na Kosovu usmerenu protiv srpske zajednice i pozivaju sve strane u sporu oko spomenika u Preševu da nastave da traže rešenje.
- Nastavljamo da podržavamo rad misije Oebsa u Srbiji u naporima da olakša dijalog između Vlade Srbije i albanske zajednice na jugu Srbije - istakao je u četvrtak sednici Stalnog saveta Oebsa u Beču ambasador SAD pri toj organizaciji Ien Keli.
- Pozivamo kosovske vlasti da istraže zločine i spreče buduće nelegalne akcije odmazde - istakao je Keli.                                                                              Z. M.

Crkva Svetog Nikole u Prištini
 


Otac Darko sa suprugom Milicom, ćerkom Anastasijom i sinom Filipom, koji baš nikad ne napuštaju crkveno dvorište - kada negde idem odlazim sa izvesnim strahom da nešto moglo da mi se dogodi i brigom za najmilije koji su ostali kod kuće.


- I sam naš preosvešćeni vladika je rekao da nam nikad nije bilo teže od 2004. godine do danas. Svakako da je ovo uticalo na bezbednost naših porodica i nas samih i plašim se da bi moglo da se dogodi ponovo. Najiskrenije vam govorim, crkvu bih branio svojim životom i ne bi dozvolio da se nešto desi. Raširio bih se ceo i ne bi dozvolio da rulja prođe i da crkva ponovo gori. Toliko je suza proliveno na garežu ove crkve, toliko je muke podneto, toliko trpimo mi i naše porodice zbog ove crkve i neću da dozvolim da se to ponovo desi - kaže otac Marinković.

Nikada nije bilo teže: Paroh Darko Marinković
 


Crkva svetog Nikole okružena je trospratnim kućama u kojima sada žive Albanci.


- Jasno je šta žele kada ruše spomenike stare više od 100 godina. Žele da obrišu sve tragove da su Srbi ikada postojali ovde. Groblje je puno smeća koje stalno bacaju preko zida. A dok je neki dan policija obavljala uviđaj na groblju i snimala, jedan Albanac je pljunuo prema meni. Dok smo za Božić palili badnjak, Albanci su nas sa terasa gađali čašama i flašama, jer smo im smetali. Moju suprugu je pogodila staklena flaša - ispričao je sagovornik "Vesti".
 

Policajka vređala popa

Nakon što je ekipa "Vesti" napustila crkvu Svetog Nikole, oca Stevana Mitrića zaustavila je kosovska policajka koja je zadužena za čuvanje crkve i optužila ga da govori neistinu.
- Optužila ga da je lažov. Rekla mu je:"Priznaj zašto lažeš, zašto pričate neistinu! Priznajte da ste ovo (rušenje spomenika) sami napravili! Priznaj ko vrši pritisak na tebe da lažeš!" U šoku smo od toga šta se dogodilo - rekao je otac Darko Marinković.

 

Albanci šire lažne vesti

Radio televizija Kosova objavila je da su "određene bezbednosne strukture direktno uključene u organizovanje uništvanja srpskih grobalja u nekim delovima Kosova", pozivajući se na neimenovane izvore.
Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije zatražili su od Oebsa i međunarodnih misija na KiM da zaustave medijsku histeriju i objavljivanje netačnih vesti kojima se optužuju Srbi za rušenje svojih grobalja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.01.2013. 07:37
Sa krvlju smo te izgubili, Kosovo nase drago, sa krvlju cemo te vratiti!!!
Nedelja 27.01.2013. 11:12
da li ce svanuti dan kad cemo mi osudjivati tragediju koja se desava SAD! Ako ima Boga hoce!
Nedelja 27.01.2013. 13:13
. . . prilikom internacionalnih pregovora i susreta predstavnika srpske drzave sa predstavnicima zlocinackih NATOAGRESORA od 1999 god. pa sve do danas, Srbi bi morali da im za uvod u razgovore podnose liste izvestaja o divljanju siptarskih divljaka, kako ranije tako i najnovije koji se bezobzirno i bez konsekvenca za pocinioce nastavljaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online