Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 27.01.2013.
09:13
Večernje novosti A

Albanci će zaoštravati do kraja

Poslednjih meseci i pored nastavka srpsko-albanskih pregovora, svedoci smo zaoštravanja odnosa između Prištine i Beograda. Tome je ponajviše doprinelo agresivno ponašanje albanskih ekstremista i terorista, pišu beogradske Večernje novosti.

Albanci ponovo "zveckaju oružjem"
 

Albanski poslanici izjavili su, povodom uklanjanja spomenika posvećenog albanskim teroristima u Preševu, da može doći do oružanih sukoba sa Srbima. Ilegalna albanska vojska ANA je to potvrdila.

Darko Trifunović

"Do eskalacije konflikta između vlasti na Kosovu i Beograda došlo je u trenutku kada je srpska kandidatura za EU počela da se vezuje za pitanje priznanja južne pokrajine kao samostalne države. Albanci će u nastavku pregovora insistirati na tome da Srbija povuče potez neformalnog priznavanja Kosova. U strahu da ta ideja ne prođe, Priština će izazvati novo pogoršanje bezbednosne situacije u Srbiji ne bi li se Beograd za to okrivio", smatra dr Darko Trifunović, član ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma.

Rat sa mrtvim dušama

Od 2004. godine albanski ekstremisti su na Kosmetu u ofanziva nasrtaja na srpske kuće, pravoslavne svetinje, groblja i spomenike. Zašto to Albanci čine, pitali smo naše sagovornike. - Albanci decenijama ruše srpska groblja i spomenike da bi kod Srba ugasili uspomene na svetu srpsku zemlju Kosovo i Metohiju. Oni žele da unište srpske korene i tradiciju, da zaplaše srpski narod i primoraju ga da se iseli sa Kosmeta", smatra dr Srđan Cvetković.

 

Akademik Kaplan Burović ovu tezu obrazlaže: "Na delu je stvaranje etnički čistog albanskog Kosova i Metohije! Za profesora bezbednosti dr Darka Trifunovića ovaj "rat Albanaca sa mrtvim srpskim dušama" jeste deo strategije otimanja prostora za novu albansku državu Kosovo.

 

"Albancima je u ovom trenutku najvažnije zauzimanje srpske, a potom crnogorske i makedonske teritorije. Kako Albanci na Balkanu imaju podršku Albanije i zaštitu Zapada, a Srbija nema nijednog saveznika, oni se osećaju superiornim u odnosu i zato se koriste ovako surovim nasiljem. Uzalud vlast u Prištini obećava da će obnoviti srpska groblja i spomenike, mi svi znamo da se to nikada neće dogoditi", procena je dr Darka Trifunovića.

Albanci znaju da Srbiji ne odgovara zaoštravanje odnosa, ocenjuje akademik Kaplan Burović, svetski priznati albanolog iz Ženeve i upozorava.

"Albanci imaju saveznike u Vašingtonu i Tirani, gde se odlučuje kako da se bore protiv pravoslavne Srbije. Vidljivo je da SAD da bi uspostavile vlast nad celim svetom, upotrebljavaju Albance kao svoje najamnike za rasparčavanje Srbije - smatra akademik Burović".

Može li zaista da bude rata između Albanaca i Srba?

"Zapad će lako, ako Srbija bude "neposlušna", dozvoliti albanskim teroristima da na jugu Srbije i na Kosmetu pucaju po Srbima. Albanski ekstremisti vode političko nasilje do ivice oružanih sukoba sa Srbima. Mogu da se otmu i njihovoj kontroli i načine novi pogrom Srba, kakav je bio onaj 2004. godine", procenjuje dr Darko Trifunović.

"Albanski ekstremisti priželjkuju stvaranje Velike Albanije, što želi i Zapad, da bi osnažio svoj front prema Rusiji. Ta supervelika Albanija se ne može stvoriti bez rata, jer će se pobuniti i Grčka, i Makedonija, i Srbija i Crna Gora", kaže dr Kaplan Burović.

Istoričar Srđan Cvetković ne veruje u rat, jer smatra da su pretnje oružanim sukobima i zveckanje oružjem, koje najavljuju neki albanski političari samo deo manipulacije da se albansko-srpski odnosi zaooštre, a ne deo plana za izazivanje ratnih sukoba.

Njegovu tezu o globalističkom imperijalizmu SAD profesor bezbednosti Trifunović stavlja je u kontekst geopolitičkih interesa SAD i EU.

"Zapadu su trn u oku prodaja NIS-a, izgradnja ruske baze u Nišu, izgradnja gasovoda "Južni tok" i nova ulaganja ruskih firmi u Srbiji. Uvek kada se Beograd pribiliži Moskvi sledi kazna Srbiji, koja stiže preko albanskih ekstremista. Destabilizacija naše zemlje je samo jedan od metoda da se Srbija pokori interesima Zapada", tvrdi član dr Darko Trifunović.

Sagovornici Večernjih novosti kažu da vlasti Kosova u ovom trenutku sprovode razne oblike političkog nasilja nad Srbima. To su: politički pritisci iz Prištine i preko zapadnih saveznika iz EU i SAD, javni protesti i demonstracije, fizički napadi na Srbe, njihove kuće, crkve, groblja i spomenike, napadi oružjem i eksplozivnim napravama na srpski živalj i naselja, pretnje otcepljenjem juga Srbije i ujedinjavanjem sa Kosovom, kao i otimanje srpskih teritorija i stvaranje Velike Albanije.

"Koliko nasilje i teror nisu u skladu sa ljudskim pravima i demokratijom u Evropi i Americi, oni se toliko prećutno primenjuju u politici nekih država na Balkanu samo zato jer su ljudska prava stavljena u funkciju geostrateških interesa velikih zemalja",  kategoričan je istoričar Srđan Cvetković.

Akademik Burović tvrdi da Albanci čine političko nasilje jer im to dozvoljava.

"Pogrešno je očekivati od međunarodne zajednice i javnosti da reši naše probleme sa Albancima, jer su Albanci i od Zapada antisrpski indoktrinirani i spremni da idu do kraja, a to je razbijanje Srbije. Poslednja eskalacija albanskog političkog nasilja samo je najava te poslednje etape", predviđa profesor Kaplan Burović.

Ovakva strepnja od oružanih sukoba je pretočena u upozorenje koje je jedan strani ambasador rekao beogradskim urednicima da se nada "da neće biti srpske vojne intervencije na Kosovu".

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.01.2013. 09:58
Не може сад Србија да почисти никога! Чак и да ова власт недвосмислено одлучи да пређе на страну Русије ништа не би помогло. Заправо би било још горе! Могло би се догодити да запад изабере сукоб на Косову за почетак следећег великог рата! Наша власт ипак чини добро што тренутно попушта и одлаже решења за касније. Није прави тренутак за велика дела. Треба ћутати, наоружавати се и поново увести бар шестомесечну војну обавезу. Другопозивце поново позивати на вежбе. Затребаће сигурно. Албанци су глупи. Најслађе се смеје ко се последњи смеје. А то неће бити они.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online