Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.01.2013.
12:53
Beta A

"Ojdanić priznao krivicu za ratne zločine"

Bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je danas da je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić odustajanjem od žalbe na presudu priznao krivicu za ratne zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine.

Kandić je istakla da je Ojdanić priznao da su Albanci deportovani, da je bilo ubistava i tajnih masovnih grobnica

Kandić je Novinskoj agenciji Beta rekla da je Ojdanić, koga je Haški tribunal prvostepeno osudio na 15 godina zatvora, "definitivno priznao ličnu odgovornost za zločine koji su se dogodili na Kosovu".

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić povukao je žalbu i prihvatio prvostepenu presudu Haškog tribunala kojom je osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999. godine.

"Bez obzira na stvari koje se mogu tumačiti kao razlozi koji su ga naveli da povuče žalbu i omogući sebi da dobije pravo na privremeno oslobađanje nakon dve trećine kazne, on je definitivno priznao ličnu odgovornost za zločine na Kosovu i za svoje učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koje je imalo za cilj proterivanje albanskog stanovništva, putem raznih metoda, uključujući ubistva, spaljivanje sela i uništavanje imovine", rekla je Kandić.

Kandić, jedan od pokretača inicijative za osnivanje Regionalne komisije za ispitivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM), smatra da je Ojdanićevo priznanje krivice "prvi veliki iskorak" u suočavanju sa zločinima nad Albancima tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

"Iako će mnogi reći da njegovo izvinjenje nije iskreno, da je motivisano pragmatičnim razlozima, ono vredi. On (Ojdanić) je general vojske čiji su pripadnici počinili velike zločine, ali naravno ništa nisu činili na svoju ruku", rekla je Kandić.

"Prvi put se događa da jedan general kaže da je kriv. To nije uradio (policijski general) Vlastimir Đorđević, njegovo delimično priznanje, zapravo nije priznanje. On (Đorđević) je i u tom delimičnom priznanju jako štitio interese države Srbije zapravo da ne otkrije put prenosa tela sa Kosova niti je otkrio glavne naredbodavce", navela je ona.

Kandić je ukazala i da se u Srbiji ćutke prelazi preko presuda Haškog tribunala za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, posebno na Kosovu, ali je dodala da veruje da će Ojdanićevo priznanje krivice imati uticaja na promene odnosa u zemlji.

"U Srbiji osim presude hrvatskim generalim nijedna druga nije imala uticaj na javno mnjenje niti na otvaranje debata u parlamentu. Ovde se preko presuda za zločine, posebno na Kosovu prelazi ćutke. Ne očekujem debatu, ali Ojdanićevo priznanje imaće uticaja na pomeranje odnosa u Srbiji, možda ne ovog trenutka, ali u
budućnosti", rekla je ona.

Kandić je istakla da je Ojdanić priznao da su Albanci deportovani, da je bilo ubistava i tajnih masovnih grobnica. "Sve to general Ojdanić priznaje", rekla je Kandić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online