Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 10.02.2013.
16:12
Politika A

Srbi nezadovoljni - Srbima?!

Profesor Univerziteta Džon Hopkins Dejvid Kenin kaže da Srbi ne samo da su nezadovoljni drugima, nego i sami sobom, što može uticati na ceo region.

Srbi najbrojnijji južno od Save, a preti im stvaranje Velike Albanije
 

Doskorašnji analitičar CIA u intervjuu za "Politiku" na pitanje šta je glavni problem južno od Save, odgovara da su Srbi najveća zajednica u tom području i sve dok su oni i Srbija nezadovoljni ništa nije rešeno.

Političari kao rimski konzuli

Govoreći o demokratiji u Srbiji Kenin kaže da mu je upalo u oči da posle prošlogodišnjih izbora partije koje su želele da formiraju vladu nisu pregovarale toliko o političkim i programskim principima, koliko o tome koja će da dobije koje državno preduzeće. "To znači da demokratija u Srbiji nije samo pitanje sistema nego i šta ko kontroliše. Danas u Srbiji imate situaciju da se ministar (Aleksandar) Vučić bavi pitanjima korupcije, dok premijer (Ivica) Dačić mora da objašnjava prirodu svojih ličnih kontakata. Vodi se i debata o tome šta je dozvoljeno, a šta nije u odnosima političara s biznismenima. Ono što gura Vučić - da korupcija bude u središtu pažnje - nije po sebi loša stvar, mada će zakomplikovati odnose među političarima", smatra Kenin.

On ocenjuje da u Srbiji još ne postoje pravila za odnose političkih i ekonomskih lidera.

"Političari u Srbiji kao da su u ulozi rimskih konzula koji bi po prestanku mandata odlazili u neko drugo mesto da budu prokonzuli, jer im je to bila garancija da neće biti uhapšeni zbog onoga što su radili dok su bili na vlasti", navodi Kenin.

"Nije reč samo o tome da su Srbi nezadovoljni drugima, nego su nezadovoljni i sami sobom. Posle vekova političkih, društvenih i ekonomskih promena još nisu uspeli da stignu dotle da budu srećni sa onim što je postignuto, a to pogađa ceo region", smatra Kenin.


"Balkan sam pratio više nego druge oblasti, ali ne smatram sebe ’specijalistom’: više sam se bavio uporednim analizama, kaže nam na početku razgovora za "Politiku" dr Dejvid B. Kenin, koji se nedavno posle 31-godišnjeg staža penzionisao kao viši analitičar CIA, da bi postao honorarni profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu za napredne međunarodne studije Univerziteta "Džon Hopkins".

Kako biste uporedili današnji Balkan sa onim iz devedesetih?

Region je dostigao jedan stepen stabilnosti – premda je to u ovom slučaju prejaka reč, možda je adekvatnije reći "ravnotežu". Niko više ne pokušava da ratuje ni sa kim, niko se više ne oseća toliko nebezbednim u odnosu na nekog drugog da bi se dovodila u pitanje regionalna bezbednost.

Sa druge strane, po mom mišljenju, južno od Save, gde je bilo Osmansko carstvo, ništa još nije konačno, sve je još otvoreno, iako se zasad ništa ne menja. U svakom slučaju, ne verujem da je sadašnja situacija tamo trajna, verujem da će biti novih promena, premda se ne zna koje će doći prve.

Za ona područja koja su bila deo Austrougarskog carstva, sve je postavljeno na svoje mesto, uglavnom zato što su Srbi u Hrvatskoj izgubili rat 1994–1995: pobede na bojištu su i dalje važne, bez obzira na ideološke izjave koje dolaze sa Zapada.

Izuzetak je Vojvodina, takođe nekad deo Austrougarske, gde je glavno pitanje njene manje ili veće autonomije i položaja u Srbiji, koje je veoma komplikovano i za mene kao autsajdera veoma zanimljivo za praćenje.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.02.2013. 16:57
CIA ko CIA, zavadi pa vladaj. Najpre reziraju i naprave sranje, svuda po svetu. Onda liju krokodilske suze, pa se toboz cude kako je to, eto, nestabilno i opasno. Takvi spin-doktori u liku i ovog penzionisanog "viseg savetnika" CIA su glavni operativci pakla na jadnoj nam planeti.
Nedelja 10.02.2013. 19:10
Za mene kao vjernika, nacija je nebitna jer je covjecanstvo nastalo od dvije osobe (Adam i Eva)! Umjesto sto krivite druge za svoj status, pogledajte sta sami sebi (Srbi) radite?! Ko je uradio sa premijerom skrivenu kameru, mozda Albanci, Hrvati, Makedonci ili Srbi?! Vi sami sebe nepostujete, odnosno Vi (Srbi) ne volite tu zemlju koju zovete Srbijom, jer da je volite ovo nikada ne biste uradili sa svojom otadzbinom! Zamislite da je ovo uradeno u Njemackoj, novinar bi visio zbog uvrede citave nacije (drzave), a Vi nista, niko se nije ni okupio ispred te TV! Vi sami sebe ponizavate! Ovo nije uvreda Dacica nego citave drzave, a Vi sjedite i krivite druge ljude za Vas polozaj!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online