Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.02.2013.
21:46
Beta A

Srbija tražila duži rok za isplatu kosovskih penzija

Srbija je od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu tražila da produži rok od šest meseci koji je dobila za isplatu penzija građanima sa Kosova, rekao je danas zastupnik Srbije pred Evropskim sudom Slavoljub Carić.

 "Problem je nastao 1999. godine, odnosno 2000. kad su penzije prestale da se isplaćuju i od tada smo mi zatvorili oči kao da tog problema nema"

"To nije zakonski rok, mi smo tražili da se on produži, pošto je nerealan", rekao je Carić za agenciju Beta.

Sud je pravosnažnu presudu doneo u septembru 2012. godine, a Srbija je do sada formirala radnu grupu Ministarstva rada i socijalne politike koja je zadužena za postupanje po presudi.

Na pitanje zašto nije više urađeno u prva četiri meseca od pravosnažnosti presude, Carić je rekao da se ne može mnogo postići za nekoliko meseci sa pitanjem koje se ne rešava 12 godina.

"Problem je nastao 1999. godine, odnosno 2000. kad su penzije prestale da se isplaćuju i od tada smo mi zatvorili oči kao da tog problema nema. Smatrali smo kao da to pitanje niko neće da pokrene ni pred Evropskim sudom ni pred domaćim sudom i očigledno je da su se stvari gurale pod tepih", ocenio je Carić.

Prema njegovim rečima, uskoro će biti objavljen oglas kojim se pozivaju svi koji ispunjavaju uslove za dobijanje penzije da se prijave i podnesu odgovarajuću dokumetaciju.

Oglas će izaći u listovima "Politika" i "Jedinstvo" i na sajtu Fonda za penzijsko osiguranje.

Njihove prijave će do juna razmatrati radna grupa, koja će u avgustu predložiti mere na osnovu kojih će se vršiti isplate.

"Kada pogledate slučaj kosovskih penzija, na samo jednoj adresi u Novom Pazaru prijavljeno je 60 lica da bi ostvarili to pravo. Da li je to normalno, da li je to u redu i da li može da se kaže da je to u skladu sa zakonom? To nije svakako, to je falisifikovanje stvari kako bi se došlo do nekog prava, a to traži da se sve to proveri", rekao je Carić.

On je rekao da je veliki problem u utvrđivanju ko ima pravo na penziju, pošto Srbija nema ingirencije da na teritoriji Kosova i Metohije sama traži dokumentaciju, već se sve odvija uz saradnju sa UMNIK-om.

Carić je kazao i da je pitanje penzija i veliki politički problem pošto na njega moraju da odgovore i privremene institucije na Kosovu.

"Ne može Srbija sve da preuzme, da plati sve obaveze, a da se takozvane kosovske institucije izvuke iz čitave priče - mi smo tu nevini. To podrazumeva razmatranje stvari, sveobuhvatno ne može to da se reši preko noći", istakao je Carić.

On je rekao i da će Srbija prihvatiti samo dokumentaciju svojih institucija, ali ne i privremenih institucija Kosova.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike najavilo je još u oktobru da će se Vlada uskoro pozabaviti pitanjem neisplaćenih penzija građanima sa Kosova, uz napomenu da nije lako utvrditi o kojim iznosima zaostalih penzija je reč i kolikom broju korisnika.

Prema pisanju medija, pretpostavlja se da Srbija duguje od jedne do pet milijardi evra na ime neisplaćenih penzija korisnicima sa Kosova i Metohije.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.02.2013. 08:09
Neće da se registruju, da dozvole popis, ne priznaju državu Srbiju, ali hoće njene penzije....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online