Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.02.2013.
12:15
Beta A

Kosovski aparthejd u brojkama

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije ocenila je danas, povodom pete godišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, da tamo vlada "aparthejd" za Srbe koji su obespravljeni i koji su stalna i nezaštićena meta napada.

Svaki drugi dan izvrši se napad na Srbe na Kosovu i Metohiji
 

"Na takozvanom nezavisnom Kosovu nije uspostavljena država, već aparthejd, u kome su za 1.004 srpske žrtve osuđena dva počinioca. Pozivamo međunarodnu zajednicu da prihvati realnost, a realnost je da bez istovetnog odnosa prema svima koji žive na Kosovu i Metohiji i bez osude svih zločina i počinilaca, ne može biti pomirenja i napretka", piše u saopštenja Kancelarije Vlade Srbije.

"Srbija nije i nikada neće priznati nezavisnot Kosova", piše u tekstu i dodaje se da "ništa što je nastalo na nepravdi, ne može vladati po pravu i pravdi".

"Od 17. februara 2008. godine, kada je mimo volje Saveta bezbednosti i bez obzira na potpuno odbijanje svih Srba na Kosovu i Metohiji, proglašena takozvana nezavisnost, pa do danas, desilo se 1.015 napada na Srbe", ukazuje se u saopštenju Kancelarije.

Kako se navodi, vatreno oružje je 51 put upotrebljeno protiv Srba, 11 puta su podmetnute eksplozivne naprave, 15 puta bačene ručne bombe i "molotovljevi kokteli", 25 puta su napadnuti verski objekti, oskrnavljeno je 201 pravoslavno groblje i 197 nadgrobnih spomenika je uništeno.

Deset puta su napadnuti kulturno-istorijski objekti, 135 srpskih kuća kamenovano, 48 puta na srpsku imovinu podmetani požari, 106 srpskih kuća opljačkano, zapaljeno 13 šuma u vlasništvu Srba, napadnut je manastir pod zaštitom UNESKO Visoki Dečani i nije poznat tačan broj ukradene stoke, automobila, poljoprivrednih mašina.

"Četvoro Srba je ubijeno, 254 je lakše i teže povređeno, na srpsko stanovništvo je godišnje prosečno vršeno 203 napada, po jedan na svaka dva dana", piše u saopštenju.

Ocenjuje se da na Kosovu nema evropskih standarda za Srbe, a privatizacija se sprovodi isključivo u korist Albanaca, dok 40.000 srpskih zahteva za povraćaj imovine i nakandu štete "uzalud čeka na odgovor".

Slavlje u Prištini ispred spomenika "newborn" nacije
 

Danas se na Kosovu obeležava pet godina od kada je Skupština Kosova, 17. februara 2008, aklamacijom donela Deklaraciju o nezavisnosti u kojoj piše da će nezavisno Kosovo biti "posvećeno miru i stabilnosti", a kosovska država biti "formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija".

"Kosovo je demokratsko, laičko i multietničko društvo" koje će prihvatiti "međunarodno civilno i vojno prisustvo". "Nezavisnošću, Kosovo preuzima međunarodne obaveze, obezbeđuje sigurnost granica sa susednim zemljama i odriče se nasilja kao načina za rešavanje nesuglasica", piše u tom dokumentu čija se peta godišnjica donošenja danas svečano obeležava u Prištini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online