Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 19.02.2013.
00:11 >> 11:41h
Beta A

Vojvodina: Više otrova u 29 od 35 uzoraka mleka (TABELA)

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić naveo je u noći između ponedeljka i utorka da je u većini uzoraka mleka u Vojvodini utvrđen povećan nivo opasnog aflatoksina.

Može da vam priča ko šta hoće - kad mleko smrdi, onda ne valja
 

"Rezultati mleka su sledeći na tržištu Vojvodine: od 35 uzoraka, 29 ima povećanu vrednost aflatoksina (više od 0,05 mikrograma po kilogramu). Svi proizvođači imaju isti problem", napisao je Ješić na svom profilu na društvenoj mreži Tviter, ali i na svom sajtu www.goranjesic.net.


Ješić je naveo da su testirana mleka proizvođača Meggle iz Kragujevca, Dana iz Vrbasa, Somboled iz Sombora, Imlek iz Beograda, Niška mlekara, Subotička mlekara, Sirela iz Maglića, Mlečna industrija Stapar i Šabačka mlekara.

TABELA:


Ješić je dodao da je razlog povećanja koncentraciju aflatoksina u mleku to što je tog

Pretnje Ješiću


Ješić je na Tviteru naveo i da su mu pretili zbog toga što je odlučio
da objavi podatke, ali da su pretnje prestale, jer je, kako je
istakao, "javnost čudo".
"A svima što mi prete s lažnim brojem telefona i putem Tvitera:
razumem biznis od milijardu evra, ali i volim svoju decu! Samo se
potpišite!", napisao je Ješić.

toksina bilo u hrani stoke - kukuruzu koji je prošle godine bio podložan toj gljivičnoj kontaminaciji zbog suše.

S druge strane, Ministarstvo poljoprivrede Srbije i Nacionalna organizacija potrošača Srbije ranije su odvojeno saopštili da je nivo aflatoksina u dozvoljenim granicama.

Međutim, Ješić je ponovio da je Vlada Srbije obaveštena o tim rezultatima (još 1. septembra) i dodao da očekuje da će se ona oglasiti u utorak, a ako to ne učini, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu će objaviti rezultate na svom sajtu.

Milosavljević (DS):Vlada da objavi da li je mleko ispravno

Predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije, poslanik Demokratske stranke Dušan Milosavljević, pozvao je Vladu Srbije da hitno saopšti da li je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu ili sadrži opasne materije.

Milosavljević je dodao i da će zakazati hitnu sednicu tog Odbora na koju će pozvati ministre zdravlja i poljoprivrede da kažu da li ima opasne materije aflatoksina u mleku koje se prodaje u Srbiji i šta vlada namerava da uradi s mlekom koje ga ima.

Prema rečima Milosavljevića, koji je lekar po struci, aflatoksin izaziva teške promene na jetri.

"Jako je važno da znamo da li ga ima ili ne u mleku", dodao je.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Otkriven najfatalniji otrov!
Utorak 19.02.2013. 06:47
Na sunce sa njima , sta se ima cekati vlada , oma sa tim .
Utorak 19.02.2013. 07:43
"Svi proizvođači imaju isti problem....."?? Valjda oce reci, potrosaci imaju problem, i to ozbiljan jer aflatoksin je karcinogen i moze ozbiljno da ugrozi jetru. Ali sada je "lakse" kada je "brizna" Vlada Srbije obavestena, pa da oni i njihova deca ne piju to mleko, nego ono iz stranih ambasada.
Utorak 19.02.2013. 09:53
Ko zna čime nas još truju!? Kad bi saznali, možda bismo odmah umrli!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online