Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.02.2013.
14:25 >> 14:25h
Beta A

"Najbezbednije je mleko od decembra prošle godine!"

Rezultati kontrole mleka koje su objavili Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu razlikuju se jer su ispitavanja rađena u različitim laboratorijama, koje imaju neusklađene kriterijume, izjavio je danas predsednik NOPS-a Goran Papović.

 NOPS je razgovarao i sa mlekarama, koje su navele da će kontrolisati prisustvo aflatoksina u mleku koje otkupljuju od farmera
 

"Ti rezultati bi mogli da budu sasvim drugačiji ako bi se to isto mleko predalo na ispitivanje refrentnoj laboratoriji u Beču, gde mogu da ustanove odstupanja i do 30 odsto", rekao je Papović agenciji Beta.

Papović je rekao da NOPS nema novca da bi slala mleko u Beč na analizu, ali da očekuje ozbiljnost državnih organa koji bi trebalo to da urade.

On je kazao da bi "građani trebalo da unesu tri do četiri litra mleka sa visokim sadržajem aflatoksina dnevno i da ga piju dve tri godine da bi osetili neki problem".

"Savet je da piju mleko u manjim količinama ili dugotrajno mleko proizvodeno u novembru i decembru prošle godine, jer kod tih mleka nije otkriven aflatoksin", rekao je Papović.

Papović je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede dužno da hitno pošalje inspektore na teren da ispitaju stočnu hranu.

Kako je dodao, NOPS je razgovarao i sa mlekarama, koje su navele da će kontrolisati prisustvo aflatoksina u mleku koje otkupljuju od farmera i da nijedno mleko neće ući u pogon ako u sebi ima aflatoksin.

"Država mora da ima ozbiljnost i dogovorili smo da se formira radna grupa koja će pratiti stanje i za mesec dana NOPS će ponoviti rezultate", rekao je on.

Kako je dodao, NOPS je razočaran što nije formiran Nacionalni savet za bezbednost hrane, a ne postoji ni referentna laboratorija.

Papović je rekao da ako su već postojale naznake da je kukuruz u Srbiji zaražen, onda je trebalo odmah krenuti u rešavanje problema. "Mi ne prihvatamo bilo kakvo prikrivanje informacije, niti prihvatamo politički obračun sa bilo koje strane. Ovo nije politika već  zdravlje i bezbednost potrošača", naglasio je Papović.

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić objavio je jutros podatke o uzorcima mleka prema kojima se vidi da je povećana koncentracija opasnog aflatoksina u mleku, i to više proizvođača.

Kako navodi, najveća dozvoljena koncetracija kancerogenog alfatoksina u mleku je 0,05 mikrograma po kilogramu, a svega devet od 33 testiranih uzoraka proizvođača mleka zadovoljilo je taj kriterijum.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije i Nacionalna organizacija potrošača Srbije ranije su odvojeno saopštili da je nivo aflatoksina u dozvoljenim granicama.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online