Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 21.02.2013.
15:40 >> 15:49h
Beta A

"Analize mleka nove, rezultati katastrofalni"

Analiza prisustva aflatoksina u mleku koju je uradio Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS), pokazao je znatno veće prisustvo te otrovne materije nego što je utvrđeno dosadašnjim analizama, izjavio je danas vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić.

Novi rezultati pokazali još veće prisustvo aflatoksina: Goran Ješić

Ješić je agenciji Beta rekao da su preliminarni rezultati koje je dobio od FINS "alarmantni", i da su potvrdili pretpostavke stručnjaka da će svaka naredna analiza mleka pokazati sve veće prisustvo aflatoksina.

"Ja sam dobio preliminarne podatke putem mejla i ono što jeste problem to je da raste nivo aflatoksina u mleku. To je trebalo očekivati jer se za ishranu krava koristi sve lošija i lošija stočna hrana", rekao je Ješić i dodao da će mu danas stići i zvanični podaci.

Rekao je da FINS nema akreditaciju države i koristi metod koji se razlikuje od uobičajene procedure, ali daje vrlo pouzdane rezultate i najavio da će za tri do četiri dana biti gotova i analiza koju radi Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, koji ima akreditaciju države.

"Kada smo dobili dramatične rezultate SP laboratorije iz Bečeja, u kojoj je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine uradilo 40.000 analiza, odlučili smo da i FINS utvrdi nivo aflatoksina jednom drugom metodom", rekao je Ješić.

Ocenio je da problem sa aflatoksinom nije i ne sme da bude politička stvar, i da ga ne zanima da li će ministar poljoprivrede podneti ostavku jer je sada veoma važno preduzeti mere u čemu Ministarstvo poljoprivrede ima ključnu ulogu.

"Prva stvar je da se prizna da imamo problem, druga da se sakupi ozbiljna ekipa koja će da pokuša da ga razreši - a problem se da razrešiti, i treća, i najvažnija stvar, je da se pomogne seljacima tako što će se nastaviti otkupljivanje mleka dok se ne promeni hranivo i dati im se subvencije za to", kazao je Ješić.

On je pozvao Ministarstvo poljoprivrede da kroz rebalans budžeta i uredbom o mleku koju će morati da donese, interventno pomogne seljacima da kupe novu hranu, i da utvrdi koja stočna hrana nije kontaminirana, što bi moglo dovesti do brzog rešenja problema. Jesić je rekao da je povlačenje mleka iz trgovina prvi korak, a sada treba sačekati rezultate superanalize mleka koju za potrebe Ministarstva poljoprivrede radi u Holandiji, ali je ocenio da je teško moguće da oni budu drugačiji.

Ombudsman: Ministri, budite odgovorni

 

Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je danas nadležne ministre i druge funkcionere na odgovornost u vršenju dužnosti i preduzimanje "energičnijih mera" za sprečavanje opasnosti po zdravlje građana zbog moguće neispravnosti i štetnosti mleka.

 

"Javno pozivam nadležne ministre i druge funkcionere na odgovornost u vršenju dužnosti, a pre svega na energičnije mere kako bi se sprečila opasnost po zdravlje građana i da bi se tačno, nedvosmisleno i brzo informisala javnost, umesto da se protivrečnim izjavama i gestovima zbunjuju građani", naveo je Janković u saopštenju.

 

Janković je ukazao da ga posebno zabrinjava to što se pitanja povezana sa zdravljem građana, koje treba da bude prioritet u radu organa javne vlasti, koriste za rasplamsavanje političkih obračuna. On je istakao da je neophodno da se zna da li opasnost preti samo od eventualno štetnog mleka, ili i od drugih proizvoda, i šta je preduzeto da se spreči korišćenje zatrovane stočne hrane koja ne utiče samo na kvalitet mleka.

 

"Država daje akreditacije za laboratorije i ona je odgovorna za te akreditacije. Mi smo danas kontaktirali i laboratoriju u Beču, koja je radila superanalize za potrebe Hrvatske, i videćemo kakvi su zakonski okviri da nam takva laboratorija to uradi, ali ne želim da sumnjam u stručnjake koji rade u Srbiji", rekao je Ješić.

Ponovio je da je pravilnik o dozvoljenom nivou aflatoksina rigorozan jer prisustvo te materije kontinuirano postoji u ovom podneblju, te nije slučajnu što je u Mađarskoj dozvoljen nivo 0,00, a u Srbiji je sa dozvoljenih 0,5 smanjen na 0,05 mikrograma po litru.

"Dakle, postoje zdravstveni razlozi za to, i vi po Zakonu o bezbednosti hrane čim posumnjate na neki proizvod, prvo ga skinete sa police, a tek onda radite analize, jer dok ih uradite, prođe 13-14 dana i građani konzumiraju tu hranu. Mi sada imamo egzaktne podatke da to što stoji na policama u radnjama ne odgovara zakonskim propisima", kazao je Ješić i dodao da je popustljivot neprihvatljiva.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.02.2013. 17:39
У ЖИВОТУ ПОСТОЈИ ЈЕДНО , А ТО СУ ДВЕ СТВАРИ , РЕД РАД И ДИСЦИПЛИНА... ако желите да решите проблем у корену , треба да поведете рачун на следеће ствари : земља , вода , ваздух. погодово ВАЗДУХ , јер нато авијација перманентно загађује наш ваздушни простор разним, физичко, хемијско и билошким средствима , а ви сте то дозволили ... још од 2004. године и за нерверне ТОМЕ није више питање ДА ЛИ амери и нато стварно ПРАШЕ ,јер су амери изјавили сами ДА ПРАШЕ (под протиском светске јавности) али се питајте са ЧИМ , поготово ВИ НАТО ПРИЈАТЕЉИ !
Četvrtak 21.02.2013. 16:13
Da je samo mleko u pitanju vec sva ostala hrana je zatrovana! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zCUYAyj_U3o
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online