Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 21.02.2013.
16:19
Beta A

Ministarka zdravlja: Ne paničite, slobodno pijte mleko

Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da nema mesta panici i da je sa tržišta povučeno ono mleko koja sadrži nedozvoljenu količinu opasnog aflatoksina.

Povučena su sva mleka sa nedozvoljenom količinom aflatoksina: Slavica Đukić Dejanović
 

"Povučena su sva mleka koja su prešla granicu od 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu. Ja sam obaveštena da su to dve vrste mleka", rekla je ministarka novinarima u Ministarstvu zdravlja.

Upitana o jučerašnjoj izjavi da građani sami procene da li će piti mleko, objasnila je da građani mogu bezbedno da piju mleko, ali da je normalno da deo građana strahuje čekajući rezultate laboratorije u Holandiji.

Inspekcija kontroliše povlačenje sumnjivog mleka

 

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da veterinarska inspekcija danas kontroliše da li je sprovedena naredba o povlačenju mleka iz prometa za koje se sumnja da ima povišeni nivo aflatoksina.

 

"I dalje je svakodnevna kontrola sirovog mleka i mlečnih proizvoda, i vanredna kontrola stočne hrane", rekao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović, navodi se u saopštenju.

 

Kako je istaknuto, započeta je i ponovna kontrola ispravnosti kukuruza u javnim skladištima Direkcije za robne rezerve i sav ispravan kukuruz biće distibuiran proizvođačima mleka. Stručna radna grupa Ministarstva će izraditi i dostaviti poljoprivrednicima upustvo za postupanje u ovoj situaciji.

"Ako neko ima neku nesigurnost verovatno mu je potrebno da sačeka rezultat neutralne laboratorije. Realno, nemamo razlog za paniku", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Ona je istakla da se "nama problem nije ni dogodio" i da je ono što može biti problem povučeno sa tržišta. Prema njenim rečima, povučena mleka sa tržzista nisu imala više od 0,1 mikrograma aflatoksina i podsetila da je do pre tri godine bilo dozvoljeno 0,5 mikrograma te materije. Ministarka zdravlja je istakla da je i država u ovim okolnostima uradila sve što je mogla da uradi.

Stručnjaci: Mleko je bezbedno

Nema razloga za paniku i mleko je bezbedno za upotrebu u uobičajenim količinama, poručili su danas stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

"Kod nas je, kao u Evropskoj uniji, dozvoljeno prisustvo aflatoksina 0,05 mikrograma po kilogramu, dok je u svim ostalim zemljama ta granica 0,5 mikrograma. Po našim rezultatima na osnovu analize hraniva, sadržaj aflatoksina u litru sirovog mleka je 0,024 do 0,49", kazao je profesor Dragan Glamočić.

Po njegovoj oceni, problem je u tome što se u Srbiji razlikuju propisi o dozvoljenom prisustvu aflatoksina u mleku, i u stočnoj hrani.

"Propise koji su dozvoljavali prisustvo 0,5 mikrograma u litru mleka pooštreni su pre godinu i po, dok propisi o kukuruzu i hranivima nisu menjani, i dozvoljavaju visok sadržaj aflatoksina. Ako ta hraniva koja su zakonski ispravna, dajemo životinjama, dobijamo povećanu koncentraciju tog mikotoksina i u mleku", objasnio je Glamočić.

On je potvrdio da ima hraniva u kojem je koncentracija aflatoskina veća od dozvoljene, ali je to posao tržišne kontrole.

"Ako uklonimo ta hraniva, automatski ćemo rešiti problem u mleku", kazao je Glamočić.

Poručio je Ministarstvu poljoprivrede da razmisli o podizanju gornje granice dopuštenog prisustva aflatoksina u kukuruzu, "kako bismo se uskladili s ostatkom sveta", pošto je Srbija veliki proizvođač kukuruza. Ocenio je da je sada navažnija kontrola na farmama i na ulazu sirovine u mlekare.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.02.2013. 18:27
Ova bi rekla i da su g...(ne ona od pcela, vec nasa domaca) puna vitamina, samo da njen SPS opstane, beda! Aflatoksin u koncentraciji od 10 mikrograma/kg izaziva opasna trovanja cak i distrofiju jetre! Kako moze samo mizerno da trguje sa procentima : "nisu imali vise od 0.1", "pre tri godine bilo dozvoljeno 0.5"...pa sta je htela time da kaze, jasna granica, pogotovu u namirnicama za decu je 0.025 mikrograma/kg, jer su iznad stetnost i kancerogenost jasno dokazani! Prodala je lekarsku etiku, vise voli fotelju, za njenu.....
Četvrtak 21.02.2013. 16:52
Bolje kupujte uvozno mleko u prahu, sta li tu sve ima?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online