Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 28.02.2013.
16:29
Beta A

LDP bi da okupi stranke zbog "autonomije Vojvodine"

Predstavnici Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske partije za Vojvodinu su danas izjavili da su u toku razgovori o formulisanju Platforme za evropsku Vojvodinu što je osnova za konsenzus o položaju te pokrajine u Srbiji, a zatim i za zalaganje za promenu "štetnog" Ustava Srbije.

"Kada Srbija uđe u EU, Vojvodina će se vratiti kući"

Predsednik LDP za Vojvodinu Dušan Mijić rekao je na konferenciji za novinare da računa na stranke koje imaju "provojvođanski karakter", a pre svega na Ligu socijaldemokrata Vojvodine, Saveza vojvođanskih Mađara i Demokratsku stranku, kao i na nevladine organizacije, intelektualce, privrednike.

"Potrebna je homogenizacija onoga što građani žele, jer to jeste potreba većinske Vojvodine. Potreba većinske Vojvodine je građanska država, a ne nacionalna", poručio je Mijić.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov, iz LDP, rekao je da je Vojvodini potrebna moderna evropska autonomija.

"Želimo da pomognemo Srbiji da dobije datum pregovora jer će se na taj način Vojvodina vratiti kući", rekao je Vrebalov. Dodao je da LDP u Vojvodini uživa punu autonomiju u odnosu na centralu stranke.

"Pokrajinski odbor LDP ima ubedljivo najveću autonomiju u odnosu na sve 'beogradske' stranke", rekao je Vrebalov.

Predsednik Političkog veća Četvrte Vojvođanske konvencije Živan Berisavljević u svojstvu gosta na konferenciji za novinare je rekao da je "sudbonosni trenutak" za političke snage u Vojvodini da se objedine.

"Sve provojvođanske snage, bez obzira gde im se nalaze centrale, trebalo bi da se objedine oko ideje Vojvodine. I uprkos najstrašnijim nasrtajima na biće Vojvodine, to objedinjavanje se događa", kazao je Berisavljević. On je ocenio da je aktuelni Ustav Srbije politički generator svih kriza koje imamo na ovom prostoru.

"Problem Vojvodine ne može se rešiti bez dogovora sa demokratskim snagama u Srbiji. Postoje otpori prema tome da imamo bilo kakav odnos sa strankama u Beogradu. Ali, to nije tačno, jer je vekovna težnja Srba u Vojvodini bila da Vojvodina bude sa Srbijom, ali ne da bude pod Srbijom", kazao je Berisavljević.

On je ocenio da se Vojvodina danas, međutim, tretira "kao najveći ratni plen miloševićevske politike".

"Interes Vojvodine je da bude trajno u državi Srbiji, ali ravnopravna i da to bude garantovano Ustavom", poručio je Berisavljević. Učesnici konferencije su podsetili da se danas navršava 39 godina od donošenja Ustava iz 1974. godine i dodali da je taj ustav omogućio Vojvodini najveću ekonomsku ekspanziju u skorijoj istoriji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.02.2013. 16:31
Добили депешу од газди из иностранства да мало додају гас за отцјепљење Војводине!То је демократија он ти о глави ради а ти не можеш да га спријечиш!
Četvrtak 28.02.2013. 19:09
Ovi fanatični anti Srbi niču ko gljive ! Vojvodina treba da bude ravnopravna sa Srbijom ??? Autonomiju treba pod hitno ukinuti, a sve ove aktere poslati na doživotnu robiju, radi izdaje države !!
Četvrtak 28.02.2013. 17:22
обичан грађанин добиће .и. али латинично ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online