Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Četvrtak 28.02.2013.
16:06 >> 17:09h
RTS A

Perišić oslobođen krivice

Apelaciono veće Haškog tribunala oslobodilo je bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, koji je 2011. godine osuđen na 27 godina zatvora.

Momčilo Perišić od danas slobodan čovek
 

Apelaciono veće Haškog suda oslobodilo je bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, generala Momčila Perišića, koji je, prethodno, osuđen na 27 godina zatvora.

Interesantno je da je sudskim većem, koje je poništilo presudu generalu Momčilu Perišiću, predsedavao sudija koji je oslobodio i hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača.

Perišić je, ranije, proglašen krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, nehumanih dela, napada na civile i progona u Sarajevu i Srebrenici, u periodu od avgusta 1993. do novembra 1995.

To je prva presuda kojom je u Tribunalu neki zvaničnik Savezne Republike Jugoslavije proglašen krivim za zločine počinjene tokom rata u BiH. Za zločine počinjenje u Hrvatskoj (u Vukovaru i Dubrovniku) osuđeni su oficiri JNA Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin, Pavle Strugar i Miodrag Jokić.

Presuda generalu Perišiću donesena je većinom glasova tročlanog veća, uz suprotno mišljenje predsedavajućeg sudije, Bakonea Molotoa, iz Južne Afrike. Članovi veća bili su sudije Pedro David iz Argentine i Francuskinja Mišel Pikar. Većina članova veća zaključila je da je Perišić zadržao efektivnu kontrolu nad pripadnicima VJ na službi u Srpskoj vojsci Krajine i da nije kaznio vojnike za zločine tokom granatiranja Zagreba.

Pretresno veće je Perišića jednoglasno oslobodilo krivice za pomaganje i podržavanje istrebljenja u Srebrenici i odgovornosti nadređenog za zločine počinjene u Sarajevu i Srebrenici.

Na presudu se žalila odbrana, koja je tražila da se general Perišić oslobodi po svim tačkama optužnice. Tužilaštvo, koje je u završnoj reči tražilo kaznu doživotnog zatvora, nije uložilo žalbu.

Prvobitna optužnica protiv Perišića podignuta je u tribunalu u februaru, a obelodanjena 7. marta 2005, kada se Perišić dobrovoljno predao i istog dana prebačen u nadležnost Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.02.2013. 16:25
Normalno je da ameri oslobode svoga agenta...siguran sam da ce i karadzic bit odobodjen.
Četvrtak 28.02.2013. 17:06
E kada se vrati, ovom generalu treba suditi u Srbiji. Bio je komandant Pristinskog korpusa, a za to vreme su se sqiponci naoruzavali iz Albanije i spremali ratne transeje. Upoznat je bio s tim. A i usput je ukeban kako spijunira za amere. Ima dokaza za sve. Padinjak, pa neka se tamo generali do mile volje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online