Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 19.03.2013.
00:15
Danas A

SPS protiv "apsolutne vlasti" SNS

Socijalistička partija Srbije ceni želju naprednjaka da njihov lider jednoga dana postane premijer, ali politička realnost je da Srpska napredna stranka ne može da ima apsolutnu vlast, kaže Dijana Vukomanović, potpredsednica SPS-a.

Da li će Vučič doći na Dačićevo mesto?
 

"Ne može SNS da zauzima tri ključne pozicije u državi - mesto predsednika Republike, predsednika Narodne skupštine i predsednika Vlade Srbije. Za to je potrebna apsolutna pobeda na izborima", kaže za Danas Dijana Vukomanović, potpredsednica Socijalističke partije Srbije.

"Smatram da i Dačić i Vučić odlično obavljaju svoje poslove i da nije vreme za partijsko rivalstvo koje bi nanelo štetu državi Srbiji dok se rešavaju istorijska pitanja Kosova, članstva u EU i borbe protiv korupcije i kriminala. I Dačić i Vučić odlično sprovode te ciljeve s postojećih pozicija", kazala je Vukomanovićeva odgovarajući na pitanje u vezi sa najnovijim porukama iz Srpske napredne stranke da bi Aleksandar Vučić bio najbolje rešenje za premijera.

Šef poslaničke grupe SNS u Narodnoj skupštini Veroljub Arsić kaže da naprednjaci smatraju da bi Vučić bio najbolje rešenje za premijera i da SNS kao stranka koja je osvojila najviše glasova na izborima može da dobije i mesto predsednika Vlade.

"Za proteklih sedam meseci Aleksandar Vučić je pokazao najbolje rezultate u svim oblastima za koje je zadužen u Vladi. Izvrsne rezultate ostvario je i kao ministar odbrane, kao prvi vicepremijer i, naravno, kao koordinator službi bezbednosti. Prema tome, mi smatramo da bi on bio odličan premijer, ali o tome nije do sada bilo reči ni u komunikaciji s koalicionim partnerima, ni na sednicama Glavnog odbora SNS", kaže Arsić i dodaje da će, u svakom slučaju, o tome najpre razgovarati Vučić i Dačić.

Na pitanje da li bi do promene na čelu Vlade moglo da dođe bez izbora i koliko bi to poremetilo odnose u koaliciji, Arsić navodi da izbori nisu nužni.

Branko Ružić, funkcioner SPS, potvrđuje da eventualna promena na mestu premijera tokom rekonstrukcije Vlade Srbije "nije zvanično pominjana" ni u SPS, ni u kontaktima s koalicionim partnerima. Ružić kaže da je SPS u više navrata iznela

"Vučić i Dačić bi mogli da zamene mesta"

stav da svaki model rekonstrukcije koji može da unapredi i učini Vladu premijera Ivice Dačića još efikasnijom jeste dobrodošao, ali da za to treba postići dogovor i konsenzus između, pre svega, lidera koalicije.

U mogućnost promene na čelu Vlade Srbije ne veruje Rasim Ljajić, lider SDPS i njen potpredsednik, koji ne veruje da bi SNS izvršila tako veliku promenu bez novih izbora.

"Realnije je da eventualne promene u sastavu Vlade budu unutar stranaka, a ne preraspodelom snaga unutar koalicije", smatra Ljajić.

Vladimir Ilić, šef poslaničke grupe URS, navodi da o personalnim rešenjima u rekonstrukciji nije bilo razgovora u vladajućoj koaliciji.

"Mi o svemu razgovaramo s našim partnerima. Ovo je Vlada u kojoj se stvari dogovaraju i koja radi u interesu države i naroda. Radi se timski, veoma smo zadovoljni koordinacijom i s premijerom i s prvim potpredsednikom. Nismo razgovarali o personalnim rešenjima i rekonstrukciji. Ako bude potrebe, svakako da ćemo razgovarati", kaže Ilić.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.03.2013. 05:19
Neverujem da ce Vucic doci na Dacicevo mjesto zato sto ih ceka ista sudbina.Uskoro ce biti smjenjeni na isti nacin na koji su i dosli navlast.REFERENDU hocemo da cujemo sta cjela Srbija misli.
Utorak 19.03.2013. 08:25
Je li moguće da naprednjaci u ovako kratkom vremenu već gube kompas? Apsolutna vlast bi bila jako pogubna za Srbiju i to se ne smije dozvoliti,pogledajte samo Crnu goru pa će vam sve biti jasno kako se vlast pretvara u tiraniju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online