Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 19.03.2013.
13:29
Srna A

Proglašenje skupštine severnog KiM?

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je danas da će Srbi sa Kosova, ukoliko se Srbija odrekne Ustava i zakona na severu pokrajine, proglasiti skupštinu severnog Kosova, kojoj će tu nadležnost poveriti.

Ristić je najavio da će u tom slučaju Srbi sa severa Kosova preuzeti suverenitet, sprovodeći Ustav i zakone Republike Srbije.

"Nadamo se da nas Srbija neće dovesti u situaciju da tako nešto moramo da činimo", rekao je Ristić na vanrednom zasedanju odbornika četiri srpske opštine sa severa Kosova na kome se razmatra pitanje bezbednosti u svetlu briselskih pregovora.

Foto: Ilustracija

On je istakao da su se odbornici okupili u nastojanju da pošalju poruku da Srbi sa Kosova i Metohije žele da ostanu državljani Srbije i da će u tome uspeti bez obzira na razgovore u Briselu.

"Koliko god se to nekome u Briselu činilo da u narednih nekoliko dana mogu završiti posao, to neće moći bez saglasnosti dela srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji", rekao je Ristić.

On je izrazio uverenje da će Skupština Srbije, izvršna vlast i srpski narod istrajati na očuvanju ustavnog poretka na Kosovu i Metohiji.

"Skupština četiri opštine je mesto sa kog Srbi treba da poruče Briselu, Vašingtonu i zvaničnom Beogradu da će, ukoliko se Srbija odrekne Ustava i zakona na ovom prostoru, narod preuzeti suverenitet, a suverenitet nad ovim prostorom neće moći da ima Hašim Tači. To, svakako, nećemo dozvoliti kvazi vlastima iz Prištine", istakao je Ristić i zaključio da Srbi žele očuvanje Srbije na ovim prostorima, a ne samo prava za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je danas da Srbi sa severa Pokrajine ne žele da žive u "nezavisnom Kosovu" i da žele da ostanu deo Srbije sa institucijama Republike Srbije.

Otvarajući vanredno zasedanje odbornika četiri srpske opštine sa severa Kosova, Milović je rekao da je svaki pokušaj pravljenja nekih institucija u okviru ustava i zakona samoproglašenog Kosova neprihvatiljiv za srpski narod na severu Kosova i da će se nametanju takvih rješenja građani suprotstaviti svim raspoloživim demokratskim sredstvima.

Ove stavovi će, kako su najavili Ristić i Milović, biti pretočeni u zaključke koji će odmah biti proslijeđeni Beogradu kako bi ih imala u vidu delegacija predvođena premijerom Srbije Ivicom Dačićem na sastanku sa premijerom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem sutra u Briselu.

Sednici, od ukupno 119 odbornika, prisustvuje 87, uz načelnika Mitrovačkog okruga Radenka Nedeljkovića i šefa odeljenja u Kosovskoj Mitrovici Vladine Kancelarije za Kosmet Zlatu Radovanović.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.03.2013. 15:04
Ustav za čega se zaklinjemo donešen je bez glasanja Albanaca i tako za njih taj Ustav je nevažeći. U Srbiji živi blizu MILIONPETSTOHILJADA(bez Kosova)koji nisu Srbi.Postavlja se pitanje ko je njih pitao dali žele da žive u Srbiji? Odgovor;niko.
Utorak 19.03.2013. 15:43
...ako srbska vlada ne cuje "glas"kosovskih srba, ni Brisel nece, toga radi, srbska je duznost da taj deo srbije zadrzi sebi, jer u 21m veku, niko nema pravo da nekom na silu otima drzavu i drzevljanstvo: vekovima ga imao...samo napred braco srbi, Bog je na vasu stranu, a Czara Lazara klstva, stici ce svakog ko vas (za saku dolarae) izdaje...za mnogoja ljete.
Utorak 19.03.2013. 16:40
Srbi sa Kosova koji se trenutno nalaze u izbjeglistvu u unurasnjosti Srbije i oni koji se nalaze na teritoriji Kosova treba da zahtjevaju da sve sto je do sada potpisano u Briselu bude ponisteno.Sve sto su do sada potpisali je protivustavno i platforma za Kosovo je trebala da bude procitana javno i da se narod referendumski izjasni da li se slaze sa tim.Ne moze grupa ljudi da samostalno donosi tako vazne odluke.Podhitno treba poceti proteste i zabraniti im sledeci odlazak u Brisel.Dosta je sramne izdaje,dosta je laznih patriota i izdajnika.Na noge Srbijo nedaj da te dusmani cepaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online