Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 27.03.2013.
01:15
J. Arsenović - Vesti A

NATO će ubiti još 10.000 Srba

U narednom periodu najmanje još 10.000 ljudi u Srbiji i regionu umreće od raka uzrokovanog NATO bombardovanjem osiromašenim uranijumom, upozorava britanski biolog Rodžer Kofil.

ŽIVOT U RUŠEVINAMA: Žena u Ćupriji posle napada NATO avijacije aprila 1999. godine

- Prema mojim proračunima, od raka izazvanog posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom, u narednom periodu umreće još najmanje 10.150 ljudi. Neće biti pošteđeni ni vojnici Kfora, bolničari. Jednom rečju, svi koji su se u to vreme zatekli u pomenutom delu Balkana - citira Bi-Bi-Si Kofilov govor na londonskoj konferenciji posvećenoj problematici bombardovanja američkih i britanskih snaga osiromašenim uranijumom.
 

Ovo istraživanje britanskog biologa u potpunosti se naslanja na podatke Nacionalnog instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" još iz 2007. godine kada je upozoreno na tihu epidemiju malignih bolesti.

Tada je zabeleženo da je kod muškaraca učestalost obolevanja od raka prostate porasla za čak 60,3 odsto, raka mokraćne bešike za 36,6, raka debelog creva za 28,6, a karcinoma pluća za 15,5 odsto.
 

Kod žena prednjači porast obolevanja od tumora debelog creva za 24,6 odsto, pluća za 23,7, a tumora materice za 17,1 odsto. Stručnjaci procenjuju da zbog bačenih bombi sa osiromašenim uranijumom čak 80 odsto stanovništva Srbije u telu nosi kancerogeni gen. Upozorenja su dakle alarmantna i dolaze ne samo od domaćih istraživača, ali srpska država ne čini ništa da građanima u potpunosti pruži sliku ugroženosti zdravlja nacije i svakog pojedinca ponaosob.
 

- Mislim da se prenebregava opasnost od osiromašenog uranijuma koji deluje mnogo godina posle bombardovanja i to vidimo po povećanoj zastupljenosti kancerogenih oboljenja. Ovo pitanje se ne otvara dovoljno često i dovoljno ozbiljno - upozorava Milica Vojić-Marković, predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije.

UŽIVALI U ZLOČINU: Amerikanci bombama slali poruke Srbima
 


Država, takođe, nema ni razumevanje za nameru obolelih građana od kancera da tuže NATO, već se na samu pomisao da bi se organizovano moglo nastupati protiv zapadne vojne alijanse, odmahuje rukom.
 

Pokret Žene stvaraoci za Srbiju (ŽENES) je pre nekoliko godina krenuo u evidenciju obolelih od raka posle NATO bombardovanja SRJ, sa namerom da se podnese tužba protiv Alijanse i naplati odšteta obolelima. Čak su se javile i neke Albanke sa Kosmeta obolele od opake bolesti. Prema saznanjima "Vesti", tužba je odbijena, pa se ŽENES obratio Svetskoj zdravstvenoj organizaciji da ih zastupa. Dok čekaju na odgovor od SZO, neki su skeptični da ovakvo obraćanje međunarodnim sudovima može imati svrhu jer je s druge strane najmoćnija vojna alijansa. Milica Vojić-Marković, međutim, smatra da tužba nije bez svrhe.

- Ona bi, istina, prošla kao i ona tužba pred Međunarodnim sudom pravde zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je očigledno da svetska javnost ne želi da se bavi tom temom. Međutim, mislim da to treba da uradimo pre svega zbog svoje savesti, ali i zbog drugih međunarodnih obaveza koje smo preuzeli. Između ostalog, moramo da obaveštavamo svetsku javnost šta nam se dešava, što podrazumeva i zdravstveno stanje nacije - kaže za "Vesti" narodna poslanica Vojić-Marković.

General potpukovnik Slobodan Petković rekao je na jednom stručnom skupu da je na centralnu Srbiju bačeno oko pet tona osiromašenog uranijuma, a na Kosovo i Metohiju više od 30 tona!
 

Šokantni podaci

 

Poznati onkolog prof. Miodrag Đorđević upozorava da osiromašeni uranijum ne izaziva samo kancer, već i respiratorna i neurološka oboljenja i alergije, probleme reproduktivnih organa dok su problemi sa štitnom žlezdom prva posledica zračenja.

- Biće zapanjujuće na šta ćemo naići posle 2020. godine. Izvesno je enormno povećanje broja obolelih. Bez obzira na to koliko napredovalo lečenje, očekujem dupliranje broja i novoobolelih i umrlih. Prema projekcijama koje sam napravio, od 2020. godine u Srbiji će svake godine biti 70.000 novoobolelih od karcinoma, od kojih će 40.000 umirati uprkos lečenju - upozorava ovaj stručnjak za beogradske medije.

 

Ubijanje i u komšiluku

 

Prema britanskom biologu Rodžeru Kofilu, povišena radijacija je zabeležena u skoro svim centrima Balkana, neposredno nakon bombardovanja. Tako su sredinom juna 1999. godine naučnici iz severne Grčke objavili rezultate prema kojima je u tom regionu, svaki put kada naiđe vetar iz pravca Kosova, bila zabeležena povišena radijacija za najmanje četvrtinu.


- Ono što je najopasnije su čestice iz prašine, koja se podigne nakon bombardovanja osiromašenim uranijumom! Reč je o beta emiterima, koji mogu da putuju i do 300 kilometara, a čije je udisanje smrtonosno. Pomenute čestice se zadržavaju u plućima, a neretko završavaju i u drugim tkivima, od čega najčešće razaraju bubrege - tvrdi britanski biolog.

 

Zločin u ratu, genocid u miru

 

Mnogo je pitanja za srpsku državu, a jedno od njih je i zašto u Generalnoj skupštini UN, gde je od drugih članica traženo da se osudi korišćenje osiromašenog uranijuma u oružanim sukobima, Srbija bila uzdržana?! Takođe, i zašto Srbija nije iskoristila obolevanje od leukemije vojnika iz španskog kontingenta Kfora, kao i italijanskih vojnika i alarmirala međunarodnu javnost, zahtevajući ozbiljnu međunarodnu istragu pod patronatom UN o posledicama upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom? Samo su neka od pitanja na koja javnost čeka odgovor.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.03.2013. 06:58
Čak i u umiranju postoji nezameranje velikim silama. Za bogataše, one koji bi marali da podignu svoj glas, opasnosti je manje, nisu bili tu kada su padale bobme, ili imaju novca i za prevenciju, i za lečenje. Žalosno je koliko nam se prodice proredile za zadnjih desetak godina, a nema više ko da zauzme njihovo mesto.
Sreda 27.03.2013. 10:23
Ja sam za onu staru "Bolje sprečiti nego lečiti", ali tu vrstu samopomoći retko ko ozbiljno shvata dok totalno ne nagrabusi. Pun je internet priča o čudesnim izlečenjima, recepata, tinktura i alternativne medicine, ali svi oni leče posledicu i zanemaruju uzrok,a to je kod kancera najvažnije! Ovog proleća biće 10 godina kako ne koristim cigarete, alkohol samo s povodom i nikad preko mere, i trudim se da konzumiram što siroviju i zeleniju hranu tj.da je u procentima zastupljenija od mesine, ugljenih hidrata. Slab sam na slatkiše, ali niko nije savršen, zar ne?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online