Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 02.04.2013.
16:38
Đ. Barović - Vesti A

Ako ode Kfor, odlazi i svaki drugi Srbin

Čak 93 odsto Srba iz enklava južno od Ibra strahuje za bezbednost svojih porodica u slučaju prestanka nadgledane nezavisnosti Kosova, a 56 odsto razmišlja da u tom slučaju napusti južnu pokrajinu.

SAMO GROBOVI NA ISTOM MESTU: Selo Klokot
 

Optimizam u Štrpcu
Najoptimističniji su građani Štrpca gde 72 procenata veruje da će sledeća godina biti bolja, dok su najpesimističniji građani Raniluga gde 60 odsto veruje da će biti gora. Većina Srba smatra da se stvari na Kosovu odvijaju u pogrešnom smeru. U Ranilugu se čak 100 odsto ispitanika tako izjasnilo - zaključuje Trifić.


Najviše veruju
srpskim policajcima

Građani svih opština su krajnje negativno ocenili rad kosovskih sudova i carina. Najviše poverenja su pokazali prema srpskim policajcima u KPS - 33 odsto. Kforu veruje samo oko 15 odsto ispitanih.

Ovo je deo rezultata istraživanja javnog mnjenja koje je krajem prošle nedelje objavila nevladina organizacija Herc iz Gračanice. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 900 ispitanika u šest decentralizovanih kosovskih opština sa većinskim srpskim življem: Gračanica, Novo Brdo, Ranilug, Klokot, Parteš i Štrpce, kao i tri sredine naseljene Gorancima i Bošnjacima (Gora, Župa, Vitomirici).


Autor istraživanja i direktor ove organizacije, Vladan Trifić, kaže da je poenta bila ustanoviti kakav je odnos vlasti u Prištini prema manjinskim zajednicama.


- Povezali smo se sa NVO Zenit iz Prizrena i posle dva meseca istraživanja došli do ovih podataka - kaže Trifić.


Samo nešto više od šest odsto ispitanika veruje da će se situacija poboljšati smanjenjem pripadnika Kfora, a čak 66 odsto da će se bezbednost pogoršati. U Novom Brdu, Ranilugu i Štrpcu taj procenat iznosi 80 odsto.
U mestima nastanjenim Gorancima i Bošnjacima sasvim je suprotna situacija jer 70 odsto ispitanih veruje da se bezbednost neće bitnije promeniti.


- Jedno od pitanja je bilo i da li građani veruju bezbednosnim snagama Kosova. Srbi nemaju apsolutno nikako poverenje, što je potvrdilo 92 odsto ispitanih u Ranilugu, u Klokotu i Partešu 84 posto, u Novom Brdu 80 procenata, u Gračanici i Partešu 70, odnosno 56 odsto - ističe Trifić.

Pogledajte grafikone koje smo vam pripremili:

POVEZANE VESTI

Utorak 02.04.2013. 16:42
Snishodljivost i poslušnost nas neće nigde odvesti. Ustvari hoće. U provaliju. Glavna je razlika u tome što su naši preci pod Osmanlijama znali da su porobljeni. Mnogo se toga od tada promenilo, posebno načini uticaja na mase, te mi sada ne samo što želimo da ličimo na Amerikance, da kopiramo njihov stil života, već se i stidimo sebe. Zapravo, mi verujemo da nas oslobađaju. U tome je razlika, u tome je sva suština: danas se nepravda predstavlja kao pravda, laž kao istina, a nesloboda kao sloboda. Laž je dobila bitku, a videćemo da li će dobiti i rat.
Utorak 02.04.2013. 22:34
Бројке лепо кажу и све говоре, али ко још слуша глас народа. Ово је само још једна у низу статистика. Добра је нама Србима као аргумент, али за њега нико у свету не жели да чује!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online