Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 02.04.2013.
17:27 >> 23:41h
RTS, Beta A

Pregovori mučni, Vučić "povisio ton"

Delegacija Beograda po drugi put razgovarala sa Ketrin Ešton, sledi sastanak visoke predstavnice sa prištinskim timom. Prethodno održan trojni sastanak kao i bilateralni susreti. Ne može se govoriti da smo se približili rešenju, kaže za RTS direktor Kancelarija za KiM Aleksandar Vulin i ističe da ovo za Beograd nije završna runda dijaloga. Ketrin Ešton nije ponudila papir sa predlozima, EU je samo posrednik, tvrdi portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.

Aleksandar Vučić, Ketrin Ešton i Ivica Dačić u Briselu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Aleksandar Vulin izjavio je da u Briselu još nema pomaka i da očekuje da posrednica EU Ketrin Ešton, posle druge runde bilateralnih razgovora sa delegacijom Srbije, obavesti delegaciju Kosova o stavovima Srbije i da potom oceni da li ima prostora za kompromis i za nastavak dijaloga.

"Upravo je (u 19:30 sati) završena druga runda bilateralnih razgovora delegacije Vlade Srbije sa Ketrin Ešton i sada očekujemo da posrednica prenese naše stavove Prištini i onda, ako se oceni da ima prostora za kopromis, dijalog će se nastaviti", kazao je novinarima Vulin koji je član delegacije u Briselu.

Vulin je podsetio da Srbija ne odustaje od toga da predložena zajednica srpskih opština ima nadležnosti u pravosuđu, policiji i prostornom paniranju, a ne prihvata da Kosovske bezbednosne snage budu prisutne bilo gde gde žive Srbi.

22.45 - Počela nova pauza na pregovorima u Briselu
22.18 - Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić izajvila je večeras da dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU teče i dalje, iako je kasno veče.

21.12 - Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči rekao je u Briselu da su u prištinskoj delegaciji "optimisti da će sporazum biti postignut večeras".

20.41 - Počeo novi trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine sa Ketrin Ešton.
19.30 - Završena druga runda razgovora delegacije Beograda sa Ketrin Ešton. Očekuje se početak sastanka visoke predstavnice EU sa delegacijom Prištine. Ako se proceni da ima prostora za kompromis biće održan ponovo trojni sastanak, rekao za RTS Aleksandar Vulin.
18.35 - Posle pauze, nastavljeni razgovori u Briselu, javlja izveštač RTS-a.
18.27 - Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči, koji je takođe u Briselu,  rekao je za kosovsku televiziju KTV da je prekid u pregovorima napravljen na zahtev srpske strane i da je optimista da će biti postignut sporazum večeras.
16.58 -  Razgovori u Briselu su veoma teški i trenuto su zapali u krizu, saznaje "Blic" od diplomatskih izvora u Briselu. Kako kaže sagovornik lista dijalog između prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Hašima Tačija vođen je "povišenim tonom".
16.33 - Za sada u razgovorima nema pomaka, rekao Aleksandar Vulin i poručio da ovo za Beograd nije završna runda dijaloga. Trenutno je pauza.
14.01 - Počeo trojni sastanak u Briselu.
13.55 - Ketrin Ešton nije ponudila papir sa predlozima, EU je samo posrednik, tvrdi portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.
13.08 - Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton završila sastanak sa članovima prištinskog tima.
12.18 - Završen sastanak Ketrin Ešton sa delegacijom Beograda, posle čega se sastala sa prištinskim timom.
10.47 - U Briselu počeo sastanak delegacije Beograda sa Ketrin Ešton.
10.34 - Delegacija Beograda predvođena premijerom Ivicom Dačićem stigla u sedište evropske diplomatije.

"Srbija ima jasne stavove i vrlo dobre argumente koji se moraju uvažavati. Još se ne može govoriti o pomaku ili da smo približeni nečemu što se zove rešenje", kazao je Vulin i dodao da je atmosfera "veoma teška i napeta", pogotovu što "nije prijatno razovarati s ljudima koji, u nedostatku argumenta, vole da dignu ton".

"Nije gotovo dok nije gotovo, ovo za nas nije pitanje datuma (početka pregovora o prijemu Srbije u EU), već da li možemo da rešimo problem života Srba i funkcionisanje u skladu s onim što Vlada (Srbije) traži", rekao je Vulin i dodao da se za Srbiju dijalog ne završava večeras jer "treba rešiti vekovne probleme".

"Atmosfera nije prijatna, dijalog nije zanimljiv, nije nešto što želite da vam se ponovi, ...naša lična osećanja (članova delegacije), nije važno da li ćemo mi biti poniženi da li će nama biti prijatno ili ne, to nije važno; važan je konačan rezultat, dostojanstvo države Srbije i Srba koji žive na Kosovu", kazao je Vulin.

Vulin je rekao da u pregovorima nije ponuđen "nikakav papir" i da za Beograd ne bi bio nikakav problem da stavi na papir sve svoje zahteve.

"Važno je samo da li papir može da zaživi ili ne," rekao je Vulin.

Rekao je da je prerano govoriti o sledećoj rundi, da je Beograd spreman na kompromis i ima jasne stavove i vrlo jasnu pregovaračku poziciju koja se ne završava ovom rundom dijaloga - uspehom ili neuspehom.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.04.2013. 18:30
kad se setim sta je Seselj rekao za svoja bivsa dva drugara sada mi sve postaje jasnije da je bio zestoko u pravu....zamisli odjednom vucic u briselu da overi izdaju...namerno su ga dovukle gazde tamo da stavi potpis...jer...gazde mora da slusas...neka nam je Bog u pomoc kakvi smo izdajnici i bezboznici...ajd sad ugasi svetlo pa cekaj jedno 500 god da se rodi novi Karadjordje...ako se rodi ista od ovih izroda od naroda sto sve ovo gleda i cuti...
Utorak 02.04.2013. 17:57
...obrali ste bostan, samo jos sa da potpisom zapalite kolibu,za integrisanje granicni prelazi srbija kosovo republik, dobice te Eu zahvalnicu.
Utorak 02.04.2013. 21:21
СРБИЈА СЕ ИЗДАЈЕ А НА РТС'у ЦЕПА МИРОСЛАВ ИЛИЋ, ВЕСЕЛО ВЕСЕЛО !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online