Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 11.04.2013.
12:05
J. L. Petković - Vesti A

Iz Moskve u Brisel po kompromis

Evropska unija planira da do 16. aprila organizuje još jednu rundu pregovora sa Prištinom, a moglo bi da se dogodi i da posle objavljivanja izveštaja Evropske komisije visoka predstavnica EU Ketrin Ešton poseti i Beograd i Prištinu.

U potrazi za podrškom: Ivica Dačić i Vladimir Putin

"Vesti" su već pisale da je iz međunarodnih krugova stigla informacija da bi uskoro moglo da se saopšti da su dve strane blizu dogovora, kao i da se spekuliše da su već postignuti okviri dogovora za policiju na severu KiM, po kojima bi na čelu te policije narednih osam godina trebalo da bude Srbin. Takođe, Beograd bi već krajem nedelje mogao da saopšti da je postignut dogovor oko autonomije na severu u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture... Premijer Srbije Ivica Dačić potvrdio je da je Srbija spremna za nastavak pregovora s Prištinom.


- Nismo imali kontakte u smislu daljih koraka Evropske komisije ili Evropske unije - izjavio je Dačić posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Belgije Didijeom Rejndersom.


On je rekao da je posle povratka iz Rusije spreman na razgovor o nastavku pregovora o pitanjima bezbednosti Srba na Kosovu i o izboru osoblja policije i pravosuđa, kao i razgovora o tome da li će biti apelacionog suda za zajednicu srpskih opština na Kosovu. Dačić je kazao da je Beograd spreman da nastavi dijalog i da uloži maksimalan napor da se dođe do kompromisa.

Kirbi optimista


Ambasador SAD Majkl Kirbi rekao je da je optimista da će sporazum biti postignut i da postoje signali da će razgovori biti nastavljeni. On očekuje da obe strane malo popuste kako bi se našlo trajno rešenje i ističe da SAD snažno podržavaju dijalog pod okriljem EU.


Tači očekuje potpise


Hašim Tači veruje da će Beograd i Priština potpisati sporazum, kao i da će najveći gubitnici, ukoliko ne bude dogovora, biti Srbi sa severa Kosova. Predsednik Vlade Kosova je u intervju za NIN dodao da na Kosovu ne mogu postojati paralelni sistemi u policiji i sudstvu, niti bilo kakva sličnost sa statusom Republike Srpske jer su, kako je rekao, okolnosti drugačije.

- Za svaki narod je bitno ko mu sudi, ko ga tuži, ko ga čuva, da li neka vojska koja tu boravi ima podršku stanovništva. Zato smo zatražili neki moratorijum da neka buduća vojska Kosova ne može da dejstvuje na toj teritoriji zbog težine ratnih sukoba - rekao je Dačić.


Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da je važno da pregovarač ne odustane od ključnih stvari.


- To su, između ostalog, definisanje severa kao regoina, severnih opština kao specifičnih, granica regiona i ovlašćenja koja se prostiru van teritorije jedne opštine. Potom institucije poput regionalne policije, sudova, pitanje kontrola vode, zdravstvo sa osnovnom i specijalizovanom zaštitom, i školstvo od osnovnog obrazovanja do univerziteta - kaže Ivanović.


- Mnoga prava koja su Srbima data po Ahtisarijevom planu, a zatim ugrađena u ustav i zakone Kosova nisu primenjena. Priština je svesna da ne može da implementira ono što hoće na severu, i želi jaku startnu poziciju, odnosno da limitira prava Srba i stavi ih u podređeni položaj. Ali, to im je pogrešna procena. Srbi na severu nisu svoju poziciju dobili, već su je izgradili i imaju vrlo specifičan mentalitet koji neće prihvatiti takav scenario - kaže Oliver Ivanović.  

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.04.2013. 12:51
A sta je sa jugom kosova???? To je vec 100% predato sipcima ili kako?? Ovi samo o severu....
Četvrtak 11.04.2013. 12:11
Propast cini mi se... Popustamo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online