Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Ponedeljak 22.04.2013.
13:02
Beta A

SPC: Prodali smo Kosovo zbog datuma

Sinod Srpske pravoslavne crkve ocenio je danas da je briselski sporazum o Kosovu "predaja sopstvene vekovne i najvažnije teritorije" i posredno i prećutno, ali ipak faktičko priznavanje kosovske vlasti i povlačenje Srbije iz južne pokrajine.

SPC: Sporazum je predaja Kosmeta

Sinod u saopštenju koje je potpisao patrijarh Irinej navodi da je u Briselu parafiran tekst sporazuma "o principima normalizacije odnosa" između "Beograda" i "Prištine" što je svakako eufemizam umesto "Srbije i Kosova".

"Posle plaćanja ovako visoke cene za famozni 'datum o početku pregovora', i to pregovora sa nepoznatim brojem novih uslova i sa neizvesnim ishodom, cena za sam eventualni ulazak u EU biće i formalno priznavanje 'nezavisnog Kosova' od strane Srbije i njena obaveza da ne ometa dobijanje stolice 'Kosova' u Ujedinjenim nacijama", piše u saopštenju Sinoda SPC.

Sinod navodi i da je kako izgleda, posredi pre čista predaja nego li makar kakva-takva prodaja "naše sopstvene vekovne i, u duhovnom i istorijskom smislu, najvažnije teritorije". Reč je, kako se navodi, o posrednom i prećutnom, ali ipak faktičkom priznavanju postojanja sistema državne vlasti na Kosovu i Metohiji nezavisnog od postojećeg državnog ustrojstva Srbije.

"Stvar je otežana pristankom državnog vrha Srbije na nesmetani proces 'evrointegracija' tačijevskog Kosova", piše u saopštenju u kojem se navodi da je Vlada Srbije potpisala sporazum s kosovskim premjerom Hašimom Tačijem, "licem sa poternice koju je raspisala Srbija".

"Nama se čini da bi, u odnosu na ovakav sporazum, i podela teritorije bila bolje, pravednije i održivije rešenje. Takođe se pitamo šta je naša visoka državna delegacija tražila u Moskvi pre nekoliko dana ako je već bila spremna da prihvati 'maksimum mogućeg', koji je ipak manji od 'minimuma poželjnog' sa stanovišta elementarnog državnog i nacionalnog interesa Srbije", navodi se u saopštenju Sinoda.

Sinod SPS je apelovao da na poslanike u Skupštini Srbije i na predsednika Srbije Tomislava Nikolića da, pred Bogom, istorijom srpskog roda i sopstvenom savešću, izmere i odmere svoju moralnu i istorijsku odgovornost prilikom odlučivanja o davanju ili uskraćivanju saglasnosti Srbije kao države na takav tekst briselskog sporazuma.

"Istovremeno apelujemo na srpski narod koji je opstao i ostao na svojim vekovnim kosovsko-metohijskim ognjištima i na sav ostali srpski rod, ma gde živeo, da, kakva god bila odluka državnog vrha Srbije, ne prizna diktat sile i nepravde nego da Kosovo i Metohiju smatra, uvek i zauvek, svojom zemljom, ne sporeći, ni na koji način, činjenicu da je to i zemlja onih Albanaca koji u njoj vekovima žive zajedno sa Srbima", navodi Sinod SPS.

Kako se dodaje, SPC će u svakom slučaju ostati sa svojim narodom i u svojim svetinjama na Kosovu i Metohiji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.04.2013. 13:06
Sve ću vam poverovati kad raščinite Pahomija, Kačavendu i ostalu družinu! Ovako ništa! Pospremite svoje dvorišta.
Ponedeljak 22.04.2013. 13:10
Crkva je uz svoj narod. Svaka cast. Ovako ostro saopstenje me, priznajem, iznenadilo. Mislio sam da su i oni obicni poslusnici okupatorske vlasti kao sto je i vojska i policija. Moj greh
Ponedeljak 22.04.2013. 13:07
pa vucici dacici i nikolici ne treba da s eplase naroda , ali treba da se plase boga , crkva se oglasila i za greh koji ste pocinili oprost od crkve ne'ete dobiti , mozda dacic ponudi pola koferceta ali ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online