Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 26.04.2013.
12:04
Đ. Barović - Vesti A

Dajemo milijardu za ruske migove!

Srbija će do kraja godine izdvojiti i do milijardu evra za kupovinu, a zatim i održavanje šest modifikovanih borbenih aviona Mig 29 M/M2, kao i dva nova radarska sistema.


 

Kako piše beogradska štampa, kupovina ovih aviona je već utanačena, a detalji bi mogli da se preciziraju već krajem ovog meseca kada bi ministar odbrane i prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić u Moskvi trebalo da se sastane sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom.
 

Prema pisanju beogradske štampe, srpski generali "begenisali" su budući juršni avion srpskog ratnog vazduhoplovstva, septembra prošle godine na aeromitingu u Batajnici.
Da podsetimo, do sada se u javnosti spekulisalo sa "spiskom pilotskih želja" vojnog vrha gde su mesto našli i eurofajter, F-16, rafal, ali i kineski JF-17.

Nekadašnji komandant RV i PVO, general Spasoje Smiljanić kaže da je bio u timu koji je za potrebe Ministarstva odbrane još pre 2000. godine napravio detaljnu analizu sa "lepim željama" šta je to potrebno srpskoj vojnoj avijaciji.

- Nabavka novih aviona je za Srbiju i u ekonomskom, ali i tehničko-taktičkom smislu veoma opravdana, a kupovina ruskih migova nove generacije je i bezbednosno opravdanija nego kupovina borbenih letelica sa Zapada. E sad, umesto ovih šest, najbolje bi bilo kada bi Srbija odmah kupila ili 14 ili najbolje 24 aviona čime bi u potpunosti zaštitila svoj vazdušni prostor - kaže Smiljanić i dodaje da nema ničega čudnog što je i ovo pitanje politizovano.

- Do pre godinu dana smo čekali da nam Zapad, odnosno NATO ponudi prodaju svojih aviona i radarskih sistema, ali su se naši političari uverili da kod njih nema sentimentalnosti već je sve isključivo biznis i mora da se "odreši kesa". Rusija je verovatno ponudila takav aranžman da ćemo njihove letelice i radare dobiti po značajno povoljnijim uslovima.

Ni vojno-politički analitičar Aleksandar Radić ne smatra da je kupovina aviona od Rusa "unutrašnjo-politički marketing".

- Da su to hteli, vlasti u Srbiji bi ugovor o kupovini aviona potpisali pre sporazuma sa Prištinom, čime bi se poslala jasna poruka da su "Rusi uz Srbe". Ovako, jasno je da je u pitanju isključivo vojni aranžman - tvrdi Radić koji ipak upozorava da ne treba da se zalećemo, jer bi lako moglo da se dogodi da kupimo "veoma skupu nepoznatu igračku".

- Problem je što MiG 29 M/M2 nije nikakva modifikacija MiG-a koji mi već imamo, već sasvim nov borbeni avion, pa je potrebno osposobiti i pilote, ali i celokupnu tehniku za njegovo održavanje. Lako bi moglo da se dogodi da veći deo vojnog budžeta bude usmeravan samo za održavanje ovih šest aviona - ističe Radić i predlaže da se napravi bolji "aranžman" koji bi, u krajnjem slučaju, podrazumevao samo remont postojećih MiG 21.
 

Trampili avione za trenerke


Aleksandar Radić kaže da je nekadašnja JNA još 1961. godine, umesto MiG-ova 21, mogla da kupi i bilo koji avion sa Zapada, ali da je prevladala zdrava logika.


- Za te avione je trebalo izdvojiti devize, a Rusi su nam MiG-ove bukvalno prodali u zamenu za trenerke, šuškavce i cipele - ističe Radić.


Remont bez točkova


Srbija je pre nekoliko godina remontovala ukupno četiri MiG 29, koji su nabavljeni još 1987. i 1988. godine, međutim, veoma brzo se pokazalo kako je to bio loš "poslovni potez", jer neki nisu ni poleteli zato što "remont" nije podrazumevao i zamenu guma na točkovima. Da cela ta priča bude do kraja apsurdna, na svaki remontovani Mig kasnije je dodatno plaćen i PDV.


Dve ponude Moskve


Kako piše beogradska štampa, Rusija je ponudila Srbiji dve opcije. Prva je bila kupovina novih, a druga - remont postojećih Mig-ova 21, kao i kupovinu novih SU 30, za koje su se pre pet godina odlučili i Alžirci, nakon što su vratili prethodno nabavljene avione tipa Mig-29SMT, jer su bili satavljeni od komponenata starih po 20 i više godina. 

POVEZANE VESTI

Petak 26.04.2013. 12:41
Evo tvoj EU i NATO nam pomaze 25 godina i vidimo kakve fantasticne rezultate su za to vreme ostvarili.Proterani Srbi iz Hrvatske,proterani Srbi sa KIM,a sto se tice ekonomije tu smo vodeca ekonomska sila na Balkanu(25% nezaposlenih)
Petak 26.04.2013. 13:39
Штета што нису сухојеви!Али и ови ће требати, само полако!
Petak 26.04.2013. 15:35
"Aleksandar Radić kaže da je nekadašnja JNA još 1961. godine, umesto MiG-ova 21, mogla da kupi i bilo koji avion sa Zapada, ali da je prevladala zdrava logika. " срећом да нисмо јер би онда наша авиација била одавна прикована за земљу , и бомбардовање србије би било много пре , него 1999 авијација је имала толико авиона да је успела колико толико , канибализмом, а одржи летну способност иако је била у потпуној блокади, тако да тај александар радић , са овом изјавом злонамеран! тај запад читај енглези су једва нама продали леценцу за производњу випера, најслабијег мотора,и то без могућности форсаже,за орла...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online