Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Petak 26.04.2013.
14:10
Srna A

Srbija se rešava i Republike Srpske?

U Republici Srpskoj postoji opravdan strah da su se premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ekipa obavezali da se, rešavajući se Kosova, u paketu sa još jednim "istorijskim sporazumom", reše i Republike Srpske, piše ruska Informativna agencija Reks.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Tomislav Nikolić
 


"Izjava predsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića da Kosovo nije jedino pitanje kojim treba Srbija da se bavi, te da će sledeća stvar biti pritisak na Republiku Srpsku da se revidira Dejtonski sporazum, primljena je u Republici Srpskoj sa velikim iznenađenjem, ali i oprezom.

Iznenađenje, ne zato što u Republici Srpskoj ne znaju za pritiske, već zbog toga što je to najavio premijer Srbije Ivica Dačić, jedan od glavnih kreatora i zaštitnika briselskog sporazuma, kojeg je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej nazvao 'predajom Kosova", navodi ruska agencija u tekstu pod naslovom "Posle Kosova vlasti Srbije spremne predati i Republiku Srpsku".

Agencija Reks primjećuje da se uporedo sa Dačićem, oglasio i američki ambasador u BiH Patrik Mun sa nediplomatskom izjavom da ne želi da razgovara sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, "jer su sastanci s njim frustrirajući".

U tekstu se naglašava da se Republika Srpska za proteklih, nešto više od dvije decenije postojanja, u okviru BiH, izborila za svoju autonomiju i nametnula kao nezaobilazni faktor bez kojeg se u BiH ne može ništa rešavati.

"Za sve to vreme, Republika Srpska jasno je dala do znanja da ne želi da funkcioniše pod bilo kakvim pritiscima, naročito dela međunarodne zajednice koja po pravilu favorizuje bosanske muslimane. Takođe, Republika Srpska je potpuno jasna i prema sadašnjoj političkoj garnituri na vlasti u Srbiji.

Srbija se, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, može baviti i Republikom Srpskom, ali uz saglasnost njenog političkog rukovodstva i bez bilo kakvih pritisaka i nametanja koji bi ugrozili njenu autonomiju. Igra zvaničnog Beograda u vezi sa Kosovom nešto je što u Republici Srpskoj ne žele da se ponovi na njihovom primeru", naglašava se u tekstu ruske Informativne agencije Reks.

POVEZANE VESTI

Petak 26.04.2013. 14:27
ПИТАЊЕ ЈЕ ДАНА КАДА ЋЕ ВУЧИЋ И НИКОЛИЋ ДА СЕ ИЗВИНУ НАТО-У, ШТО НАС ЈЕ БОМБАРДОВАО !!! НИКОЛИЋУ ЗАЖАЛИЋЕШ ЗАТО ШТО СИ ПОНИЗИО САВ СРПСКИ НАРОД !!!
Petak 26.04.2013. 14:52
Српска ће се бранити, како од Загреба и Сарајева, тако и од Београда...Не вјерујемо никоме.
Petak 26.04.2013. 14:43
Од проданих душа све се може очекивати. Само и Русија се пита када је Дејтон у питању, то се не сме заборавити! Најважнија ствар јесте да су Срби у Републици Српској јединствени кда је у питању опстанак Републике Српске!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online