Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 27.04.2013.
18:56 >> 20:08h
Beta A

RTK: Šta piše u planu implementacije sporazuma BG-PR?

Asocijacija ili zajednica opština sa srpskom većinom na severu Kosova formiraće se nakon što budu održani lokalni izbori koje će organizovati OEBS, prema zakonima (tzv.) Kosova, javila je Radio-televizija Kosova (RTK), koja je došla do predloga plana implementacije Sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Radio-televizija Kosova je došla do predloga plana implementacije Sporazuma Beograda i Prištine
 

U planu se navodi da će se Vlada Kosova odrediti pripremnu grupu koja će odrediti zadatke u pripremi statuta i formiranju asocijacije, odnosno zajednice. Radna grupa će raditi do održavanja lokalnih izbora. U tački četiri navodi se da će se rasformirati "ilegalne strukture bezbednosti" uključujući MUP, BIA i Civilnu zaštitu, i da će njihovi objekti biti zatvoreni.

Pripadnici Policije Kosova imaće određeni vremenski rok da se izjasne da neće primati plate od Vlade Srbije, dok će Vlada Srbije o tome doneti javnu odluku, navodi se u planu koji prenosi RTK. Vlada Kosova će otvoriti konkurs za radna mesta za pripadnike policije, prema kosovskoj zakonskoj proceduri i na taj konkurs mogu konkurisati oni koji nemaju kriminalnu prošlost. U planu se navodi da će MUP Kosova nakon te procedure imenovati regionalnog komandanta policije sa sever Kosova.

Plan predviđa i obustavu rada "paralenih tužilaštva i sudova".

"Predmeti koji su rađeni preko paralenih sudova i tužilaštva biće predati preko Euleksa", piše u planu. Dodaje se da će Kosovski sudski savet i Tužilački savet otvoriti konkurs za slobodna radna mesta sudija, tužilaca i administrativnog osoblja prema zakonima i procedurama predviđenim na Kosovu. Posle toga će Apelacioni sud u Prištini odrediti panel koji će suditi prema prirodi slučajeva u okviru Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

O tom planu juče u Briselu nije postignuta saglasnot između delegacija. Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je izjavio da je Priština prihvatila plan za sprovođenje sporazuma, a da je delegacija Srbije zatražila dodatno vreme za konsultacije o predlogu koji je stranama predao predstavnik kancelarije visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Fernando Đentilini.

Lokalni izbori u opštinama na severu će se održati istovremeno sa lokalnim izborima na celoj teritoriji Kosova, prema kosovskim zakonima i uz podršku OEBS-a, piše u tački 12.

Plan predviđa i uklanjanje barikada na putevima.

Takođe, prema planu, biće osnovana nadzorna grupa za implementaciju sporazuma koji će činiti premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Formiraće se stručne radne grupe za ostvarivanje svakog pitanja sporazuma, posebno za policiju, pravosuđe, asocijaciju to jest zajednicu i lokalne izbore, precizira se u jednoj od tačaka plana, dok je drugom predviđeno da se sledeći sastanak održi na nivou premijera, kako bi se odredili vremenski rokovi i potpisao plan za implementaciju sporazuma.

POVEZANE VESTI

Subota 27.04.2013. 21:22
Piše:"Izdaja"!I posledice će biti odgovarajuće, siguran sam..
Nedelja 28.04.2013. 05:47
Изгледа да нема Срба источно од Дрине.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online