Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Utorak 30.04.2013.
13:11
D. N. Petrović - Vesti A

Dijasporo, podrži Sever!

Više udruženja i pojedinaca sa Kosova i Metohije, iz Crne Gore, Republike Srpske i posebno iz srpske dijaspore, tražiće da, osim građana Srbije na referendumu o briselskom sporazumu, koji Srbi sa severa Pokrajine doživljavaju kao tešku izdaju i prodaju, glasaju i Srbi van Srbije "od Amerike do Australije".

Jasna poruka: Sa protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici
 

- Srbi u Crnoj Gori su već organizovali miting pred Ambasadom Srbije i protestovali protiv sramnog sporazuma potpisanog u Briselu, očekujemo sličnu podršku u RS i u srpskoj dijaspori širom sveta, mnogi nas zovu i pitaju: da li će biti referenduma i kako mogu da glasaju i da nam pomognu da se spasimo izručenja Hašimu Tačiju - kaže Zlatibor Đorđević, predsednik Udruženja "Stara Srbija" u Leposaviću i koordinator više srpskih udruženja južno i severno od Ibra.

Vlast krenula pogrešnim putem

- Naravno da bi trebalo da se izjasne svi građani Srbije, ali to treba omogućiti i svim Srbima ma gde da su, jer je Kosovo svetinja i kolevka svih Srba. Vlast u Beogradu je krenula pogrešnim putem, trebalo je najpre da se izjasni Ustavni sud Srbije, pa tek onda da se ragovara o eventualnom referendumu, pitanju koje će građanima biti postavljeno i o tome ko sve treba da se izjasni - ističe Gile Rakić iz Kosovske Mitrovice, predsednik Društva srpsko-slovenske solidarnosti "Grigorije Stejpanović Šćerbina".

- Nećemo dozvoliti da vlast u Beogradu organizuje referendum na brzinu kako su naumili, nije to izjašnjavanje o komunalnom već o fundamentalnom pitanju kompletnog srpstva, i da medijskim manipulacijama i blokadom, što sada rade, našu braću u centralnoj Srbiji okreću protiv nas, pogrešne informacije pokušavaju da pošalju i dijaspori. Inicijativu da na referendumu, ako ga bude, glasaju i Srbi van Srbije zvanično ćemo pokrenuti posle velikog mitinga u Beogradu, a ova inicijativa biće predočena vlastima u Beogradu i na sastanku sa čelnicima opština sa severa Kosova - dodaje Đorđević.


Kosovo, Gračanica, Dečani, Gazimestan, Patrijaršija... nisu samo svetinje Srbije već svih Srba. O tome hoćemo li ih predati Šiptarima treba da odluče svi Srbi, pa i mi u Republici Srpskoj. Kosovo je "srce i duša" i svih nas u Republici Srpskoj, tražićemo da se čuje i naš glas. Narod u Republici Srpskoj pomno prati šta se događa na Kosovu, odvajanje Kosova od Srbije veći deo ovdašnjih Srba doživljava kao odvajanje od svog tela i svoje duše - poručuje Miroslav Arlov iz Banjaluke, koji je koordinator svih udruženja u Republici Srpskoj za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.


Srbi na severu Kosova strahuju da će, ako bude referenduma, o njihovoj sudbini "presuditi" Mađari, Albanci, Bošnjaci, Slovaci i pripadnici drugih manjina koje žive u Srbiji, a da svoj glas neće moći da daju Srbi koji su rođeni na Kosovu i koji sticajem okolnosti sada žive širom Evrope, Amerike, Australije...

Svaki Srbin po dolar za Kosovo

Miodrag Arlov iz RS stalno dolazi na Kosovo i Metohiju i donosi humanitarnu pomoć Srbima na Severu i u enklavama južno od Ibra. On ističe da će srpska udruženja iz RS pokrenuti akciju "Svaki Srbin po dolar za Kosovo".
- Već imamo puno zainteresovanih u dijaspori, Srbi u dijaspori žele da pomognu Kosovu, mnogi žele da učestvuju na referendumu i mnogi otimanje Kosova doživljavaju kao otimanje svoje duše - naglašava Arlov.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.04.2013. 13:20
Иѕгледа свугде има више СРБА НЕГО У СРБИЈИ
Utorak 30.04.2013. 14:06
Neću da mi o mojoj sudbini,odlučuju ljudi koji ne žive u Srbiji! Svaka njima čast,ali oni ne žive u Srbiji i neće osetiti posledice odbacivanja ovog sporazuma!!!
Utorak 30.04.2013. 13:59
Da li je mogoce da se na protestima u Beogradu nakon potpisivanja briselskog sporazuma na dva mitinga okupi 3000 ljudi.Zalosno.Ako se sada ne ujedinimo kada je u pitanju KIM ne gine nam propast.Ovo sto ova danasnja vlast radi je upravo suprotno.Nikolic nas svadja sa bracom preko Drine,Vucic i Dacic nas svadjaju sa bracom na KIM,Dacic nas svadja sa bracom u dijaspori.Cije oni interese brane i ko ih je na ta mesta izabrao.Dosta bre vise necu u Srbiji da se
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online