Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 01.05.2013.
17:02 >> 18:01h
Beta A

Vučić: Briselski sporazum mora da bude sproveden

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da se briselski sporazum o Kosovu mora sprovesti, jer su ga potpisali premijer Srbije Ivica Dačić i prihvatila Skupština Srbije, a da Srbi sa severa Kosova ne žele referendum na kojem bi se građani izjasnili o sporazumu.

Srbija će učiniti sve da dobije datum za početak pregovora sa EU, a da "ne sruši svoju državnost": Aleksandar Vučić
 


"Ako sporazum sa Prištinom potpiše neko iz Vlade i to prihvati skupština, onda je jasno da se mora sprovoditi. Samo je pitanje kako da to uradimo sa saglasnošću našeg naroda, a ne protiv njegove volje", rekao je Vučić televiziji B 92.


Vučić je najavio da će sledeće nedelje, između 7. maja i 12. maja, posetiti Kosovo, posle sastanka sa Kosovskim Srbima u Beogradu. Potpredsednik Vlade je istakao i da će Srbija učiniti sve da dobije datum za početak pregovora sa EU, a da "ne sruši svoju državnost".


Vučić je objasnio da vlast "ne može da menja Srbe" na severu Kosovu.


"Moramo da radimo sa našim narodom i nastavićemo da radimo. Narednih dana očekujem da nastavimo te razgovore i da vidimo, pošto je potpuno jasno da će sporazum biti na snazi, kako i na koji način idemo u implementaciju", rekao je Vučić.
 

Izbori nisu potrebni, ali...

Vučić, koji je i predsednik Srpske napredne stranke, rekao je da izbori "nisu potrebni Srbiji u ovom trenutku", ali da se ta tema "nikada ne može isključiti" zbog mogućih novih čudnih situacija, i ocenio da građani Srbije ne žele izbore. Vučić je najavio i rešavanje dva ili tri predmeta krupne korupcije i istakao da je “zaustavljena spirala povećanja nezaposlenosti“.

Vučić je istakao da je na osnovu pet, šest uslova koje su kosovski Srbi postavili za održavanje referenduma, potpuno jasno da oni ne žele referendum.


Potpredsednik Vlade je naveo da sporovođenje sporazuma neće biti lako, ali da se mora pronaći neko rešenje.


"Uvek za sve postoji rešenje i postoji dovoljno načina da do tog rešenja dodemo. Čini mi se da sve više ljudi na severu Kosova razume i zna da ne mogu nekakve marginalne grupe da menjaju volju naroda u Srbiji i da menjaju vlast u Srbiji iako se nekima to prvih dana ucinilo da mogu. Mi cemo da sa njima razgovaramo, da poštujemo njih, mi razumemo njihove strahove", rekao je Vučić.


Vučić je dodao da vlast pokazuje "veliko strpljenje i trpeljivost" i da "čak i ne odgovara na prljavu kampanju" koja se protiv nje vodi.


"Očekujem i nastavak razgovora. Sa druge strane, neki u Briselu moraju da znaju da sve ono što nisu uspeli da stave u sporazum i sada pokušavaju da izvedu kroz plan implementacije, da to neće moći da prođe. Ako neko nešto hoce da implementira, mora da implementira ono što je napisano u sporazumu, a ne ono što je hteo, a nije mu uspelo da uđe u sporazum. Taj plan implementacije nije gotov. To je nacrt albanske strane i ništa vise od toga. Mi pravi plan nismo prihvatili, nismo ga dobili", rekao je Vučić.


Na pitanje kako će izgledati primena sporazuma bez čelnika opština na severu Kosova koji se tome protive, Vučić je odgovorio da "ne može o svemu da govori potpuno otvoreno".
 

Biće novih aviona za Vojsku Srbije

Potpredsednik Vlade, koji je i ministar odbrane, najavio je i da će vojna avijacija biti modernizovana posle više od 20 godina i da će neki avioni biti remontovani, a Vojska će dobiti i nove letelice i nove radarske sisteme.

"Imaćemo još jedan sastanak sa tim ljudima, i mi ćemo njima izneti naš plan. Mi smo čekali njihov odgovor i ja sam negde znao da će oni biti suštinski protiv referenduma. Ako su pošteni, i oni će to priznati na takav način. Dakle, to je sada kao da mi postavljamo pitanje 'da li ste za to da ne bude nijedne srpske institucije', što nije istina, ili 'da li ste za nezavisnost Kosova', što takođe nije istina - jasno je da neko u stvari uopšte ne želi referendum", naveo je Vučić.


Vučić je istakao da je Srbija "sve vreme u trci sa vremenom" i da će učiniti sve da dobije datum, a na pitanje da li to znači da bi srporazum trebalo da bude primenjen do kraja juna, potpredsednik Vlade je odgovorio da je to "apsolutnu nemoguće".


"Sumanuto je da neko od Srbije to očekuje, mislim da očekuju plan implementacije do 25. juna, pre nego što se izađe sa konačnim izveštajem. Ja se nadam da ćemo do toga plana doći, ali nam je za plan implentacije potrebna saradnja Srba sa Kosova", rekao je Vučić.


Naveo da u narednih desetak dana neće biti razgovora o rekonstrukciji Vlade, a da će kasnije o tome biti reči.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.05.2013. 17:05
Srbija će učiniti sve da dobije datum za početak pregovora sa EU, a da "ne sruši svoju državnost": Aleksandar Vučić ..... kakva debilna izjava... IZDAJNICI!
Sreda 01.05.2013. 17:19
Само се мора умрети. Вучићу!Ставио си сву своју каријеру,будућност твоје и наше деце,на коцку.Ако све пропадне бићеш обележен као издајник над издајницима заједно са Дачићем и Николићем.Ако пропадне све мораћете главама да платите вашу неспособност. Следећи захтев ће бити и формално признање Косова и то ће бити сигурно тако.
Sreda 01.05.2013. 17:17
IZDAJA
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online