Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.05.2013.
16:47 >> 17:55h
Beta A

Babušnica: Besplatno krštenje za više od 220 građana

U porti crkve Sveti Nikola u Babušnici u subotu je uz blagoslov vladike niškog gospodina Jovana, prvi put organizovano besplatno masovno krštenje građana ove opštine.

"Sveto krštenje nije samo po sebi cilj, ono je tek ulaznica u Crkvu Hristovu"
 

Za besplatno krštenje prijavljeno je više od 220 građana, uzrasta od pet meseci od 70 godina.


"Nadam se da će u narednih mesec dana biti još jedno ovakvo masovno krštenje u Babušnici, jer tokom minulih decenija iz raznih razloga građani se nisu krštavali. Ova naša Crkva je ovde počela sa radom pre nekih desetak godina", kazao je Beti starešina crkve Sveti Nikola jerej Slaviša Smiljić.


Jerej Smiljić dodaje da je u planu da se "za osobe koje su preskočile svetu tajnu venčanja", organizuje grupno venčanje.


"I ovde u ovoj opštini ima velike potrebe za tim", kazao je Smiljić, dodajući da se u proteklh nekoliko decenija "narod na neki način udaljio od crkve".


"Bitno je da se na ovome ne stane i da ovo bude početak i prekretnica u vašim životima. Sveto krštenje nije samo po sebi cilj, ono je tek ulaznica u Crkvu Hristovu. Danas ste postali punopravni članovi Crkve i da se trudite da se od ovog momenta vaš život promeni na bolje", kazao je Smiljić.


Organizovanje masovnog krštenja su pomogli opština Babušnica i Turististička organizacija Babušnica. Opština Babušnica je finansijski pomogla kupovinu platna koje je svako od građana koji je danas kršten imao oko vrata.


Među osobama koje su se danas kristile bila je Aleksandra Bošković Mladenović i njena jedanaestomesečna ćerka Neda.


"To je lepo što je organizovano masovno krštenje i svi bi trebalo da se ksre", kazala je Aleksandra Bošković.

Grupna krštenja i u Leskovcu i Kumare

Hrišćansku pravoslavnu veru u subotu je primilo i stotinak učenika i starijih sugrađana u leskovačkom kraju, a čin krštenja sveštenstvo je obavilo besplatno.


U Dvorištu Sabornog hrama u Leskovcu leskovačko sveštenstvo krstilo je sedamdesetoro učenika veronauke iz svih škola na teritoriji namesništva.


"Grupnih krštenja bilo je i ranije, ali ne u ovako velikom broju", kazao je namesnik Marko Adamovski.


Paroh Dalibor Stefanović je u crkvi Svete Petke u Kumarevu krstio 27 stanovnika Bogojevca romske nacionalnosti.


"Zadovoljstvo je veće jer su naši novi vernici već uzeli i krsnu slavu - slavu svetog Đorđa (Đurđevdan)", istakao je taj paroh.


Grupna krštenja obavljena su na Veliku subotu, da bi se novi hrišćani pričestili na Uskrs.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online