Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 08.05.2013.
14:03
J. Arsenović, R. Lončar A

Rat crkve i države

Jedan televizijski nastup vladike zahumsko- hercegovačkog Grigorija bio je dovoljan da se posle prividne pauze ponovo razbuktaju strasti na relaciji crkva - aktuelna vlast. Za razliku od prethodnih dana, kada se činilo da je za držanje "packi" Srpskoj pravoslavnoj crkvi i podučavanje istoriji bio zadužen predsednik Vlade Ivica Dačić, kome kao levičaru i bivšem komunisti to očigledno nije palo teško, sada su se u osporavanju stavova crkvenih velikodostojnika premijeru pridružili i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, do skora veliki vernici i javni poštovaoci SPC.

Osmesi samo za slikanje: Vučić, Dačić i Nikolić optužuju SPC za mešanje u državne poslove
 


Upitan da prokomentariše stavove vladike zahumsko-hercegovačkog Aleksandar Vučić se čudio da je za crkvene velikodostojnike "veći greh štrajk glađu nego pedofilija", ali i nekim drugim izjavama predstavnika crkve koje su, kako smatra, išle do direktnog uplitanja u partijsku politiku i promovisanja partijskih lidera.


Nije ostao bez teksta ni predsednik Nikolić iz čijeg kabineta je upućeno saopštenje u kojem se vladičin nastup ocenjuje kao "samoreklamerstvo i potcenjivanje srpskog naroda".

"Kada pojedinci pokušavaju da se pomoću besmislenih uvreda i svrstavanja u određene političke opcije izdignu u javnosti i na hijerarhijskoj lestvici, a pri tom narod uče božjem promislu i duhovnosti, potcenjuju srpski narod. Njihovom samoreklamiranju niko pri zdravoj pameti ne bi trebalo da doprinosi, osim onih čiji lični interes ima prevagu nad narodnim", poručili su iz Predsedništva.

Oštri na jeziku: Vladike Amfilohije (levo) i Grigorije
 



I pre nego što je vladika zahumski zamerio predsedniku Srbije na izvinjenju za zločin u Srebrenici i na tome što Srbe iz BiH smatra Bosancima, nesporazumi između vladajućeg trojca svetovne vlasti i vrha SPC nije se mogao sakriti nakon što se Crkva usprotivila potpisivanju briselskog sporazuma, ocenjujući ga ne čak ni kao prodaju, već kao "predaju Kosova i Metohije". Od tada su iz Nemanjine SPC stizale poruke da ako hoće da se meša u državnu politiku kandiduje svoju na izborima, pa i cinične primedbe premijera da je upravo Crkva predvodila veliku seobu Srba sa Kosmeta 1690. godine!
Za verskog analitičara Mirka Đorđevića nema sumnje da su zategnuti odnosi između SPC i države posledica potpisivanja briselskog sporazuma koji je Crkva odbacila. On ne smatra da je po sredi fingirani raskol između Crkve i države, već da je reč o različitom shvatanju i pristupu u rešavanju problema.


- Bez obzira na učestale sastanke državnog vrha sa patrijarhom i članovima Sinoda SPC ti susreti su ipak ostali hladni. Ako imamo u vidu da je premijer Dačić javno podsetio vrh SPC da srpski patrijarh ne stoluje na Kosmetu od 1690. godine i da je vicepremijer Vučić otvoreno poručio episkopima da ako hoće da se bavi politikom neka skinu mantije, osnuju stranku i izađu na izbore, onda se ne može govoriti o simfoniji između crkve i države - ocenjuje Đorđević za "Vesti".

Sabor će potvrditi stav Sinoda

Zasedanje Svetog arhijerejskog sabora trebalo bi da počne 19. maja kada se očekuje da se najviše zakonodavno telo SPC izjasni o briselskom sporazumu. Sudeći po izjavama pojedinih episkopa, crkvena skupština će najverovatnije u celosti podržati stav patrijarha i Sinoda da parafirani sporazum "nije prodaja već predaja" Kosmeta secesionističkoj vlasti u Prištini.


Niko nema monopol na istinu

"Crkva ne želi da vlada, to je posao države, da se stara o miru, o napretku, ali crkva je duša naroda, koja podstiče sve ono čestito i uzvišeno", odgovorio je na Đurđevdan u Kruševcu patrijarh Irinej na primedbu Aleksandra Vučića da Crkva povodom Kosova "neće voditi politiku Srbije".
U uskršnjoj besedi se povodom ovih prozivki oglasio i mitropolit Amfilohije.
- Shvatanje da određena struktura vlasti u jednom trenutku ima monopol na istinu i sudbinu naroda je davno prevaziđeno i pripada totalitarnom režimu, a mi pripadamo vremenu novih horizonata - poručio je mitropolit.


Živković: Obaveza SPC je da iznese stav

Predsednik Centra za hrišćanske studije dr Gordana Živković smatra da SPC ima ne samo pravo već i obavezu da iznese svoj stav o problemu koji zadire u egzistenciju države, naroda, verskog i kulturnog nasleđa Srba.
- Sadašnjim načinom ophođenja prema SPC dovodi se u pitanje javno zalaganje vlasti za demokratizaciju društva, jer ako crkvi oduzmete demokratsko pravo da iznese svoj stav o važnom državnom i nacionalnom pitanju, onda reagujete u duhu komunističkih vremena i jednoumlja - primećuje Gordana Živković.


Kada su potrebni onda su dobri

"Mešanje" Crkve u politiku Vučiću i Nikoliću nije smetalo kada je lider naprednjaka "štrajkovao glađu" i kada su pojedine crkvene velikodostojnike molili da ih izvuku iz bezizlazne situacije u koju su se upetljali, ili kada su pred izbore "obletali oko Patrijaršije kako bi se slikali sa patrijarhom zarad sakupljanja političkih poena", primećuje Ivan Ivanović iz pokreta Naši.

Tempirana afera sa vladikom

Grešni vladika: Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije

Činjenica da se slučaj episkopa zvorničko-tuzlanskog Kačavende i njegove navodnog upuštanja u seksualne odnose sa mladićima razbuktao u medijima baš u vreme kada se prihvatao briselski sporazum a SPC usprotivila kapitulantskom činu režima u Beogradu, naveo je deo javnosti na sumnju da vremensko poklapanje ova dva događaja nije slučajno.


- Medijski rat i blaćenje SPC vodi se na više nivoa, posebno interesantan je slučaj vladike Vasilija Kačavende koji je objavljen kroz medije baš na dan kada su vođeni pregovori za potpisivanje briselskog sporazuma, kako bi se skrenula pažnja javnosti na njega, ali i kako bi bila umanjena važnost reakcije SPC po pitanju izdaje - smatra Ivan Ivanović iz pokreta Naši.


Analitičar Mirko Đorđević, međutim ne smatra da je "slučaj Kačavenda" tempiran kako bi se urušio kredibilitet SPC i utišao njen glas u vezi KiM.


- Mislim da je istekao rok crkvenom ćutanju o njenim velikim unutrašnjim problemima, što se sad slučajno poklopilo u nezgodnom trenutku i dodatno otežalo već opterećene odnose SPC i države Srbije - kaže Đorđević.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.05.2013. 14:06
narod treba da ZNA , nije drzava srbija TA INSTITUCIJA KOJA JE OCUVALA srbski narod u najgorim vremenima , vec CRKVA ,
Sreda 08.05.2013. 15:37
SPC ima veliku podršku naroda i to brine vlast pa preko B92 , Bljica i još nekih drugih medija vrše veliku anticrkvenu politiku. Ako Sonja Biserko, Mataša Kandić i Vesna Pešić mogu imati svoje mišljenje o svemu šta je protiv srpskog naroda onda i SPC može imati svoje mišljenje kao i ostale NVO. Međutim Bljic smatra da oni ne mogu imati svoje mišljenje sve dok to njima ne paše. Licemerstvo na kvadrat!!! Ako neko nije vernik šta ima da kritikuje crkvu?
Sreda 08.05.2013. 15:47
Udario peder na pedera!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online