Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 11.05.2013.
12:02 >> 15:54h
J. L. Petković - Vesti A

Čelić: Vlast je izvršila državni udar

Vlast u Srbiji izvela je tihi državni udar. Nigde u Evropi ne postoji slučaj da se vlast ovako konstantno protivustavno ponaša i da istovremeno blokira rad Ustavnog suda. To čak i priznaje predsednik Tomislav Nikolić kada kaže da je "zamolio predsednika Ustavnog suda da se sud ne izjašnjava o briselskim sporazumima", kaže Duško Čelić, član pravnog dela srpskog tim u bečkim pregovorima.

Duško Čelić

Magistar pravnih nauka rodom iz Prištine iz koje je prognan juna 1999, godine, podvlači da je laž da Srbi južno od Ibra podržavaju ili da išta dobijaju briselskim sporazumom. Naprotiv, oni gube sve preostale institucije Republike Srbije, odlučan je Čelić.

Tvrdite da je vlast blokirala Ustavni sud?
- Ustavni sud je zastao sa ocenom ustavnosti svih briselskih sporazuma od onih iz 2011. do danas jer je Ministarstvo pravde zatražilo da se zastane sa postupkom dok se ne donese neki zakon o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije. Prvo, ministarstvo nije donosilac tih akata te nema ovlašćenje da od Ustavnog suda traži

Vučić da traži oprost od naroda


Kako komentarišete savet vlasti Srbima da se integrišu u institucije, da onda da budu "remetilački faktor"?
- Licemerije! Spska zajednica je desetkovana na Kosovu, i ma kako bila organizovana i homogena, najpre je demografski slabašna da bi se oduprla Albancima. Ona nema tu vrstu političke snage. Zato očekujem od gospodina Aleksandra Vučića da odlazeći na KiM traži oprost od tog naroda. Očekujem da predoči suštinu sporazuma krajnje objektiva i da traži oprost jer je taj narod žrtvovan zarad evropskih integracija. Poštenije je reći istinu.

da zastane sa ocenom njihove ustavnosti; drugo, samim upućivanjem tog zahteva implicitno je prihvatilo da je, kako kaže konkretna zakonska odredba ''uočilo neustavnost'' tih akata; treće, predsednik države je priznao da je direktno uticao na Ustavni sud. Laički rečeno - vlast je izvršila tihi državni udar. Ustav znači da se vlast ''ustavlja'' - oganičava od svake samovolje, a naša vlast ga bagateliše već godinu dana.

S obzirom da je sudstvo nezavisno, da li Ustavni sud sme tako da se ponaša?
- Ustavni sud ne bi smeo da podlegne uticaju, ali nevolja je da sudije u tom sudu izgleda nisu ljudi od integriteta. Vidite da je i ministarstvo pravde, i skupštiniski odbor za pravosuđe i Predsednik i ko zna ko još i na koji način uticao da te sudije spavaju godinu dana u vreme kada moraju bdiju nad ustavnošću akata vlasti.

Jel to znači da vlast izlazi iz demokratskih okvira?
- Ako imamo uz sve navedno i blokadu medija, gde do javnosti retko i teško može da dopre drugačije mišljenje, onda je to sklapanje mozaika koji se može nazvati nedemokratskim i apsolutističkim vladanjem.

Ako kažete vlast blokira one koji jedino mogu da ocenjuju njen rad, gde je tu kraj?
- U ovom času, s obzirom da je rad Ustavnog suda blokiran, ne može niko sem naroda da zauzda vlast. Vlast danas maše navodno spornim legitimitetom predstavnika kosovskih Srba, odnosno opština sa severa KiM, ali bojim se da je taj legitimitet sporniji kada je reč o državnom vođstvu. Oni na ovoj praksi i retorici nisu dobili izbore. Naprotiv, obećavali su da će poništiti sve protivustavne sporazume i da će se boriti za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i njenih institucija na Kosovu i Metohiji, što je uostalom i njihova ustavna obaveza.

Šta to sve u praksi znači?
- Da će na primer, Priština određivati mrežu osnovnih i srednjih škola, koliko će biti odeljenja u srpskim ''enkalavama'', pa će ih, ako poželi, ukidati arbitrarno. Sigurno neće imati razumevanja kao država Srbija koja ima sva osnivačka prava, a koja

Jug gubi padom severa
 

Verujete i da Srbi južno od Ibra gube sve briselskim sporazumom?
Oni tamo nisu opstali zbog delimičnog sprovođenja Ahtisarijevog plana kako javno tvrdi premijer Dačić, već zahvaljujući preostalim srpskim institucijama: školama, domovima zdravlja, bolnicama sistemu socijalnih davanja i zaštite, koji ovim sporazumom prelaze u ruke Prištine. Srbi južno od Ibra gube i neposrdno i posredno, sa "padom" severa, odnosno sa reintegracijom u pravni sistem tzv. republike Kosovo.

ovim sporazumom ta prava daje Hašimu Tačiju. Iskustvo Srba sa tim isntitucijama je jako loše još iz vremena Jugoslavije. Verujte, da je ovim sporazumom u pogledu ovlašćenja izdejstvovana Repubika Srpska, pitanje je da li bi to bio dovoljan garant Srbima da opstanu u neprijateljskom okruženju. Republika Srpska ima unutrašnji kapacitet jedne države, bez međunarodnih kapaciteta, a ova takozvana Zajednica srpskih opština nema nijednu izvornu nadležnost, odnosno ona ne može niti jednu oblast da uređuje samostalno. Ona će imati samo prenete nadležnosti i to od strane Prištine, koja može da kako im je prenela, te nadležnosti ograniči i oduzme.

Ispada da vlast u Beogradu neće da uskrati finansiranje srpskih institucija, nego traži da Srbi sami pređu na kosovski budžet?
- To je mnogo konfornije i bolje za vlast, da raznim pretnjama i ucenama natera narod na KiM da sami sprovode ukidanje srpskih institucija na KiM jer tako Beograd prebacuje odgovornost za svoj briselski potpis na Srbe na Kosmetu. Takođe, vlast je svesna da ukidanje srpskih institucija i na sveru i jugu podrazumeva donošenje više desetina zakona u Skupštini Srbije i na stotine podzakonskih akata sa kojima bi na videlo isplivala suština svega. A svi ti akti bi bili podložni oceni ustavnosti. Vlast želi da izbegne taj. To je kao da ste doneli smrtnu presudu nekome, pa mu rekli imaš izbor - ili da sam izvršiš samoubistvo ili da te ja ubijem.

Vlast kaže da nikada neće prizanti nezavisnost.
- I u ovom slučaju su jedno reči a drugo dela, tačka 14. jasno kaže da jedna strana neće ometati drugu u evropskim integracijama, niti podstrekavati treće da to čine. Šta to znači? Jel EU ribolovačko udruženje? To je zajednica država a to znači da će Kosovo tamo ući ne ka o utonomna pokrajina u sastavu Srbije, već kao država. Ako se ja obavežem da neću tebe ometati da postaneš član asocijacije država, na šta sam ja pristao? Kako ćete braniti pristup da nećete dozvoliti ulazak Kosova u Ujedinjene nacije, ako ste pristali da ne ometate ulazak u EU? Gde je tu princip? Zašto bi očekivali od Španije ili Grčke ili Rumunije da budu principijelniji od vas ili veći Srbi od vas, kada je u ovom času otvoren put da Kosovo ''diše'' kao država u EU integracijama ?

Daleko od Beča


Koliko je briselski sporazum daleko od platforme bečkih pregovora?
- Daleko je svetlosnim godinama. U briselskom sporazumu se nigde ne spominje Srbija i Rezolucija 1244, nigde se ne spominju veze Srba na KiM sa Srbijom, a toga je bilo čak i Ahtisarijevom planu, koji je pregovarački tim u bečkom procesu odbaci jer jer je sadržao niz nepoljnih rešenja, pre svega statusno. Ako se napravi uporedna analiza, ovaj sporazum, u ''tehničkom delu'', možemo nazvati Ahtisari minus.

 

Da ste znali da će doći do ovoga, da li biste savetovali kolege da prihvate Ahtisarijev plan?
- Ne. To je politička mantra koju aktuelne vlasti veoma vešto koriste - ako sada ne rešimo problem, za par godina nećemo imati ni ovo. To može biti tačno samo ako vodite politiku bez alternativa. Ako EU nema alternativu verovatno da bolje ponude neće ni biti. Alternativa uvek postoji, samo je aktuelne vlasti ne žele.

POVEZANE VESTI

Subota 11.05.2013. 12:30
Чита ли ово народ Србије???
Subota 11.05.2013. 12:42
Нажалост нити ово чита српски народ нити чланови уставног суда, а председник и премијер државе и његови пулени дају све за своје политичке поене у Бриселу. Кад раскрчме Србију добиће неко чиновничко место у Бриселу, а народ ко народ кукаће како их је пре зајебо Слоба, а сада Слобини и Шешељеви ученици. Востани Сербио............
Subota 11.05.2013. 13:12
Арчибалд Рајс је све рекао, да ли смо нешто научили?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online