Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.05.2013.
07:18

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Hrana i odeća za mališane

Siromašnim porodicama, a pre svega njihovim mališanima sa juga centralnog dela Srbije, uskršnji praznici doneli su nesvakidašnju radost. Obradovali su ih Eparhija zapadnoevropska Srpske pravoslavne crkve iz Pariza i parohijani crkve Svete trojice iz Roterdama.

Pomoć najpotrebnija deci: Prota Vojislav Bilbija
 

Starešina te crkve protojerej-stavrofor Vojislav Bilbija uoči Vaskrsa dopremio je oko 13 tona humanitarne pomoći kao i novčane donacije za uboge porodice na teritorijama opština Lebane, Bojnik i Medveđa. Pomoć iz Holandije sastojala se u hrani, odeći, igračkama i delovima nameštaja, dok su jedne male orgulje namenjene muzičkoj školi u Lebanima. A oko 800 pari obuće iz Francuske je obezbedila Eparhija zapadnoevropska.


Ovo je druga pošiljka sirotinji na jugu centralne Srbije, koju je organizovao prota Bilbija, jer se prilikom podele prvog predbožićnjeg kontingenta suočio sa ogromnom bedom u tom delu Srbije.
 

Opstaju uprkos bedi

- Ti krajevi, Lebane, Bojnik, Medveđa, su prekrasni. Neverovatno je koliko tamo ima prirodnih lepota. I što je veoma važno tamo nema bele kuge, ima ljudi, ima dece. Srbija nije samo Beograd ili Novi Sad. I u unutrašnjosti ima života, ima krajeva koji nisu zapusteli i porodica koje žilavo opstaju na svojim ognjištima, uprkos teškoj nemaštini. Njih ne smemo zaboraviti - poručuje otac Vojislav.

Radi prikupljanja i slanja donacija u Srbiju, otac Vojislav je pri parohiji u Roterdamu svojevremeno osnovao Dobrotvornu misiju "Sveta Anastazija" (ime dato po majci Svetog Save), a ispostavu u Beogradu volonterski vodi Vanja Vukasović sa saradnicima.


- Pomoć smo na terenu podelili zajedno sa mesnim parosima, zajedničkom akcijom, jer je bio neophodan koordinirani rad kako bismo seoskim putevima i kozjim stazama stigli do sela raštrkanih po brdima. Osim toga, lokalni sveštenici najbolje znaju kome je od meštana kolika i koja vrsta pomoći najneophodnija, odnosno kome je od njihovih siromašnih parohijana trenutno potrebna novčana donacija, kome odeća i obuća, a kome prehrambeni paket ili sve to zajedno - priča za "Vesti" prota Bilbija.


Kaže da je na terenu, deleći pomoć od kuće do kuće, video nepojmljivo veliku nemaštinu.


- Ljudi nemaju od koga šta da očekuju. Imaju, bogu hvala, puno dece, jer deca su budućnost Srbije, a porodice teško dolaze do sredstava za preživljavanje. Oni su vredni i radni, pokušavaju da zarade, posla u obližnjim varošima nema, a ono što na njivi proizvedu teško mogu da prodaju. U celom tom kraju je veliko siromaštvo. Oskudevaju u svemu. Zato smo zahvalni Bogu da smo imali šansu da im pomognemo. Neizrecivo je zadovoljstvo onoga ko prima darove, ali još je veće onoga koji sirotinju daruje - ističe otac Vojislav.

On napominje da su uprkos ekonomskoj krizi članovi parohije Svete trojice u Roterdamu sa radošću odvajali svoj teško zarađeni novac, da bi se napravili paketi hrane. Nisu štedeli ni vreme ni trud da prikupe i spakuju kvalitetnu odeću i obuću. Svesni su da pomoć koju šalju ne može da zadovolji sve potrebe, ali raduje ih što je onima koji pomoć primaju ona od velikog značaja, kao i činjenica da nisu zaboravljeni, da neko na njih misli.

Hrana i igračke

- Svaki paket je težak po 25 kilograma. Sadrži vrlo kvalitetne neophodne namirnice, kao i slatkiše za decu. Sastavljani su tako da se četvoročlana porodica jednim paketom opskrbi najnužnijim prehrambenim potrepštinama za mesec dana. Dirljivo je bilo videti kako neki mališani po prvi put u životu probaju čokoladu i grle svoju prvu igračku. A te igračke su pozdrav pun dečje ljubavi od njihovih vršnjaka iz Holandije, jer i na ovaj način želimo da spojimo ruku koja daje i ruku koja prima - veli prota Bilbija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online