Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 14.05.2013.
06:43
Politika A

Milović: Srbi nemaju rezervnu državu

Prvi čovek opštine Zvečan Dragiša Milović u nedelju se nakratko obratio novinarima rekavši da Srbi nemaju rezervnu državu, da treba i mora da se nastavi koordinacija sa jednom i jedinom državom koju Srbi imaju, što nam je ponovio u intervjuu za ”Politiku”, dodavši da je dobro što je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić došao među narod, da čuje strahove i želju žitelja Kosova i Metohije da ostanu u ustavnopravnom sistemu Republike Srbije.

Dragiša Milović

Milović je istakao da treba pronaći kompromisno rešenje, na kome moraju da rade i međunarodna zajednica i zvanični Beograd.


Posle petosatne zajedničke sednice u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandar Vučić je rekao da se oseća i vidi da je postignut napredak povodom pitanja sporazuma. Da li to znači da su predsednici opština popustili?

- Ne znam šta je to Vučić izjavio i šta je mislio, ali je istina da kada je u pitanju sporazum, nema pomaka u stavu Srba sa severa, jer je on za nas neprihvatljiv. Mi nećemo i ne želimo drugu državu, a to je jasno rečeno i na sednici u Kosovskoj Mitrovici.


Na jednoj strani su odluka vlade i Skupštine Srbije da je sporazum prihvaćen, a na drugoj strani postoji snažan otpor Srba sa severa Kosmeta, koji kažu da ni po cenu života neće ući u sistem Prištine. Kako doći do rešenja?

- Na jednoj strani je Beograd, a na drugoj građani te iste države Srbije. Vučiću smo jasno rekli da nećemo ulaziti u kosovski sistem i da nećemo da živimo pod zastavom velike Albanije. Odbornici i članovi veća su takođe kazali da bi implementacija sporazuma dovela do etničkog čišćenja Srba.


Postoji li kod vas strah da bi zvanični Beograd mogao da digne ruke od ”neposlušnog” severa Kosmeta i da ga prepusti, što bi se reklo, samom sebi?

- Moglo bi i to da se dogodi, ako država promeni Ustav, ali nigde i ni u čijoj istoriji nije zabeleženo da se država odrekla svog naroda.


Kako rešiti ”nepremostivi jaz” između Beograda i naroda na severu Kosmeta?

- Isključivo treba poštovati volju građana i njihovu referendumsku odluku iz februara prošle godine gde se narod skoro sto odsto izjasnio da neće pod kapu Prištine.


Može li doći do nekog preokreta, pa da Beograd odbaci sporazum, iako je parafiran, ili, eventualno, da se Srbi preko noći odluče da ga prihvate?

- Moramo da tražimo kompromisno rešenje. Na njemu moraju da rade i Beograd i međunarodna zajednica. Siguran sam, na osnovu dosadašnjih skupštinskih odluka, da se narod neće prelomiti.


Vučić je najavio novi susret sa Srbima već ove nedelje. Mislite li da bi prvi potpredsednik vlade mogao da vas ubedi da prihvatite petnaest tačaka sporazuma?

- Dobro je da se češće sastajemo, ne znam da li će to biti ove nedelje, ali u svakom slučaju moj stav, a siguran sam i ostalih srpskih predstavnika, ostaje nepromenjen. Sporazum je neprihvatljiv.


Plašite li se da bi Beograd mogao da vas smeni, s obzirom na to da ste kadar DSS-a, koji skoro svakodnevno poziva na odbacivanje sporazuma?

- Ne, nemam nikakvih strahova.


Obratili ste se Moskvi, od koje tražite pomoć kako bi se pitanje Kosmeta vratilo pod okrilje UN. Da li ste dobili odgovor?

- Odgovor još nije stigao, a tražili smo od Ruske Federacije da pomogne državi Srbiji, jer dolazak Euleksa i rešavanje pitanja Kosmeta pod kišobranom EU doneli su samo zlo srpskom narodu. Status Kosmeta za nas nije završen, na snazi je i dalje važeća Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ne vidimo zašto bi Evropa rešavala pitanje Kosmeta, ta ista Evropa u kojoj su čak dvadeset i dve članice Evropske unije priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.05.2013. 07:22
Mislim da se Srbi sa Kosova ne trebaju bojati trojca koji nas uverava da je izdaja Srbije u interesu srpskog naroda. SNS se ponaša kao da im je presednik Čeda Jovanović. Nemaju podršku naroda pa imaju strah od celokupnog srpskog naroda. Da su govorili prošle godine pred izbore kao što sad govore prošli bi kao što je prošao Čeda Jovanović.
Utorak 14.05.2013. 09:07
Granice jedne države UVEK su VELESILE odredile.To je bilo u prošlosti tako je to i danas. Na Kosovu nažalost ljudi nesvaćaju da moraju zajedno da žive u ravnopravnim odnosima i u miru. Nacionalne države su prošlost za male narode kao što su Srbi ,Albanci,Mađari ,Hrvati itd.Mali narodi mogu da formiraju građanske države. Srbija je izgubila rat protiv NATO-a,to je dovelo da smo izgubili i Kosovo. Ako ne bude pomirenja na Kosovu Srbija treba da se pripremi za novi EGZODUS Srba.
Utorak 14.05.2013. 18:11
"- Moglo bi i to da se dogodi, ako država promeni Ustav, ali nigde i ni u čijoj istoriji nije zabeleženo da se država odrekla svog naroda. " за све увек постоји први пут , а ови по чему другом би били запамћени кроз историју !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online