Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.05.2013.
11:35
Beta A

Britanski stručnjak u Srbiji operisao decu sa teškom srčanom manom

Poznati engleski kardiohirurg Martin Kostolni najsavremenijom metodom operisao je prvi put u Srbiji dečaka koji ima retku, urođenu srčanu manu, a danas će operisati još dvoje dece.

Decu s retkom srčanom manom nije imao ko da operiše. Lekari brinuli o njima čekajući novo srce
 

Kostolni je juče u Univerzitetskoj decjoj kilnici u Beogradu operisao trogodišnjaka metodom poznatom kao "dabl svič". Dečak je na odeljenju intezivne nege i danas se dobro oseća.

"Operacija jeste veoma složena, ali ne spada u visokorižične intervencije. Važan je sada postoperativni tok i nadam se da će deca imati dug i kvalitetan život", rekao je Kostolni novinarima na konferenciji za novinare.

On će danas operisati jednog semogodišnjeg dečaka i jednogodišnju devojčicu. Svo troje dece ima kongenitalno korigovanu transpoziciju krvnih sudova, odnosno tokom embriološkog razvoja, leva i desna komora zamenila su svoje mesto.

Operacija se izvodi na otvorenom srcu i njen cilj je da se preusmeri krv i stvore uslovi kao u normalnom srcu.

"Takvu manu ima samo jedan odsto dece sa srčanim manama i pacijenti se uglavnom leče palijativno, ali u većini slučajeva jedino što preostaje jeste transplantacija srca. Zato je dolazak doktora Kostolnija značajan", rekao je načelnik službe karidohirurgije Univerzitetske dečje klinike Slobodan Ilić.

Prema rečima direktora Univerzitetske dečje bolnice Zorana Radojčića, dolaskom Kostolnija napravljene su značajne finansijske uštede, pošto bolesna deca ne moraju da putuju u inostranstvo.

"Osim toga, veoma je važno što će on pomoći u edukaciji naših lekara i nama je izuzetna čast što je on pristao da obavi operacije", rekao je Radojčić.

Kostolni je istakao da se nada da će se dobora saradnja nastaviti i u budćnosti i da je već imao kontakte s pojedinim lekarima koji čine tim u Srbiji.

Poznati kardiohirurg dolazi iz londonske bolnice "Grejt Ormond Strit Hospital" s kojim Univerzitetska dečja bolnica ima saradnju još od 1985. godine kada je prvi lekar otišao na specijalizaciju.

Utorak 14.05.2013. 12:14
To bi trebalo da postane praksa. Ako već imamo dobro opremljene operacione sale i hirurge specijaliste koji bi asistirali i pritom se i sami usavršavali ostvarile bi se i uštede, a i smanjile traume prevoza malih pacijenata i njihovih roditelja u daleke inostrane kliničke centre.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online