Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 15.05.2013.
09:13
Danas A

Rusi ne veruju ministarki Mihajlović?

Iako zvaničnih potvrda nema ni iz Beograda ni iz Moskve, po svemu sudeći, čaršijske priče da ruska strana sa neodobravanjem gleda na plan reorganizacije Javnog preduzeća "Srbijagas" po modelu koji predlaže Ministarstvo energetike - potpuno su tačne, saznaje beogradski list Danas.

Traži transformaciju "Srbijagasa": Zorana Mihajlović, ministarka energetike u Vladi Srbije
 

Iako Moskva generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića smatra za čoveka sa kojim je na "istoj liniji" po pitanju izgradnje gasovoda "Južni tok", podrška koju mu daje ruska strana više je posledica nepoverenja u ministarku energetike Zoranu Mihajlović.

Kako je Danasu rečeno u dobro obaveštenim izvorima koji su želeli da ostanu anonimni, podozrenje Moskve prema ministarki Mihajlović datira još iz perioda kada je ona kritikovala sporazum koji je Srbija sklopila sa Rusijom o izgradnju "Južnog toka".

Pročitajte još:

* Bajatović nije pustio ministarkin antikorupcijski tim u "Srbijagas"

* Mihajlović: Bajatović nije dobro radio svoj posao

* Mihajlović: Tužilaštvo da proveri poslovanje Srbijagasa

"Ministarka je tada isticala, po mnogim stručnim mišljenjima sasvim ispravno, da smo potpisali veoma loš sporazum i da je srpska pregovaračka strana rđavo uradila svoj posao, jer su druge države koje su sa Rusima pregovarale istim povodom, dobile mnogo više. Iako aktuelna ministarka u to vreme nije osporavala da je izgradnja "Južnog toka" korisna za Srbiju, već je oštricu svojih kritika usmeravala ka tadašnjoj vladi i državnom vrhu na čijem je čelu bila Demokratska stranka, očito je da zvanična Moskva takve ocene nije posmatrala kao blagonaklone", smatra sagovornik Danasa.

S druge strane, kaže sagovornik ovog lista, Bajatović ima servilan odnos prema Rusima i sa njim je u vreme pregovora, gde je zastupao zvanične stavove bivše vlade Mirka Cvetkovića, ostvaren pun konsenzus u vezi s izgradnjom "Južnog toka". Ti činjenicu ruska strana nije zaboravila. Sada u znak solidarnosti drži Bajatovićevu stranu u sukobu sa ministarkom Mihajlović u vezi s tim na koji način treba reorganizovati "Srbijagas".

Ne daju ga Rusi: Dušan Bajatović

Ta podrška ispoljena je u više navrata. Primera radi, prilikom jedne skorašnje posete Srbiji Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora Gasproma, izrazio je zabrinutost "jer pojedinci sa srpske strane pokušavaju da opstruišu izgradnju Južnog toka". Takođe, nedavno su se u srpskoj štampi pojavile informacije da je rusku državni vrh od premijera Srbije Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića navodno tražio da ne dozvoli reorganizaciju "Srbijagasa" po modelu Ministarstva energetike.

Naime, iako Ruse ne zanima tehnika na koji način će biti obavljeno restrukturiranje tog javnog preduzeća, nikako im ne odgovara da se ingerencija nad "Južnim tokom" u Srbiji izmesti u preduzeće koje ne bi bilo pod kontrolom Bajatovića, a upravo je to ono što predlaže Ministarstvo energetike.

Rusima nije po volji ni to što bi se u slučaju da Vlada Srbije odobri plan koji predlaže Ministarstvo energetike u ceo proces uključila i Evropska banka za obnovu i razvoj, koja bi mogla da traži i akcije „Južnog toka“. To Moskva vidi kao naturanje partnera iz Evrope koga sama nije izabrala i koji dolazi da "pokupi kajmak" kada je sve gotovo, odnosno kada je ruska strana već obezbedila finansijski deo posla.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.05.2013. 09:24
Dobro, ajmo da prihvatimo da je loš sporazum sa Rusima, ali šta je onda sa preko 300 privatizacija, gdje su ti ugovori i šta smo dobili od njih ?
Sreda 15.05.2013. 09:58
slusamo mi EU ima daleko da dogramo ko hrvati ... nece nista da imamo ni juzni tok ni ostale stvari ... ostacemo robovi ...
Sreda 15.05.2013. 10:39
Ugovor nije loš jer bijeda od države nema para da ga realizuje, nego i to finansiraju Rusi, pa ćemo im to otplatiti od naplate transporta plina. Nemože se na ugovor žaliti strana koja nema prebijene pare, a hoće u kolo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online