Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 17.05.2013.
15:50
Beta A

"Nasilje nad gejevima i dalje gorući problem"

Bezbednost i sigurnost LGBT osoba i nasilje nad njima i dalje je gorući problem, a u društvu su izraženi homofobija i transfobija, iako postoje određeni pomaci u radu institucija i odnosu političkih činilaca, navodi se u predstavljenom godišnjem izveštaju Gej strejt alijanse (GSA).

U društvu su i dalje izraženi homofobija i transfobija, iako postoje određeni pomaci u radu institucija i odnosu političkih činilaca
 

"U poređenju sa 2011. godinom, u 2012. godini nije zabeležen primetan porast slučajeva nasilja i diskriminacije prijavljenih GSA, ali je njihova odlika i dalje značajan broj slučajeva fizičkog nasilja i pokušaja napada na osnovu stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije i rodnog identiteta", navodi se u izveštaju GSA za 2012. godinu, koji je predstavljen u Medija centru.

Predsednik GSA Lazar Pavlović rekao je da su 2012. godine izrečen tri osuđujuće pravosnažne presude za diskriminaciju gej populacije, kojim su osuđeni dnevni list Pres za govor mržnje, a funkcioner Demokratske stranke Srbije Nebojša Bakarec za tešku diskriminaciju LGBT populacije.

"Apelacioni sud u Novom Sadu izrekao je najznačajniju presudu, kojom je utvrđeno diskriminatorsko ponašanje i težak oblik diskriminacije M.A. (25) iz Vršca, koga je njegov kolega Dario K. mesecima u kontinuitetu diskriminisao na radnom mestu u privatnoj firmi", rekao je Pavlović.

Simboli LGBT osoba na kancelariji zaštitnika građana
 

Zamenica šefa Misije OEBS-a Pola Tide istakla je da status LGBT osoba u Srbiji i dalje ugrožen, a u medijima dominiraju negativne predstave i stereotipi o gej populaciji i to bi trebalo promeniti.

"Ključni element u borbi protiv diskriminacije je da građani budu objektivno informisani, a ne obmanuti, jer to vodi diskriminatornom ponašanju i govoru. Građani moraju znati da Parada ponosa nije samo šetnja, nego je reč o suštinskom pravu na izražavanje svojih uverenja i stavova i prihvatanja različitosti, etničkih, religioznih i seksualnih", rekla je Pola Tide.

A ovogodišnja Parada ponosa?

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izrazila je nadu da će ove godine biti održana Parada ponosa i istakla da se mora objasniti da to nije promocija stila života, nego znak da je društvo zrelo da prihvati pravo na okupljanje i raspravlja o problemima LGBT populacije.

U godišnjem izveštaju GSA navodi se da pravo na slobodu okupljanja gej populacije u 2012. godini nije bilo potpuno uskraćeno, nego je sprovođeno selektivno, a policija je nastavila da štiti mesta okupljanja, poput gej klubova i kafea, kao i događaja koje organizuju LGBT organizacije. Ističe se i da, iako postoji pozitivan trend prijavljivanja slučajeva nasilja i diskriminacije policiji, i dalje najveći broj slučajeva ostaje neprijavljen.

Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, ustanovljen u znak sećanja na 17. maj 1990. godine, kada je Svetska zdravstvena organizacije skinula homoseksualnost sa liste bolesti. 

POVEZANE VESTI

Petak 17.05.2013. 15:57
Goruci problemi su oduzimanje KIM i nezaposlenost.
Petak 17.05.2013. 15:55
Горући проблем је проблем кога нема.Траже ђавола па га и добију.Ваљда је будућност деце најважнија.
Petak 17.05.2013. 17:41
Ja isto mislim da su PRAVI problemi okupacija KiM-a, nezaposlenost i sve veća zaglupljenost građana srbije...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online